FINESTRA FOTOGRÀFICA

Benvinguts al bloc personal d'en Francesc Cabiró (un espai actiu des de 2007). El destí natural d'una fotografia és ser mostrada, i ajudar a expressar una idea o transmetre algun missatge.

4 de juliol de 2010
7 comentaris

Badalona (18) – Un altre visita a Sant Jeroni

4 de Juliol 2010

Integrants de l’Associació de Tai Chi, Salut i Consciència, vam fer recentment la 2ª. visita guiada al Monestir de Sant Jeroni de la Murtra.
A part de comprovar amb satisfacció que de mica amb mica, tant el propi monestir com el seu entorn es van rehabilitant, hi vam poder visitar també les dependències de la Fundació Amèrica, i gaudir d’una excel·lent explicació de la evolució històrica del monestir, així com dels fets més destacats en que va ser protagonista i testimoni, que tot seguit us resumeixo …/…:


s. XIV
: Sant Jeroni, eremita i erudit del segle IV, (traductor de la bíblia de l’arameu al llatí) va ser l’inspirador durant el segle XIV de l’ordre monàstica dels Jeronis, en una època d’una forta inclinació cap a la recerca espiritual.


s. XV:
Els monestirs en general, eren llocs de gran influència en el pensament dels monarques.  I així concretament el de Sant Jeroni, havia rebut la visita de Ferran el Catòlic, (fill de Joan II), sembla que desprès de patir un apunyalament per Joan de Canyamàs, durant una audiència pública a la plaça del Rei de Barcelona.

La convalescència de Ferran al monestir coincidia en el temps amb el retorn de Cristòfol Colom del seu primer viatge a Amèrica, així que aquest s’hi va desplaçar per donar comptes al rei de la seva descoberta.
Fra Ramon Pané, monjo del monestir, seria poc després un dels integrants del 2on. viatge de Colom, per tal de participar en les tasques d’evangelització del “nou món”.


s. XVI
: El rei Carles I d’Espanya hi fa una estada de dues setmanes per preparar l’estratègia d’invasió de Tuníssia, aleshores feu dels pirates que atacaven amb assiduïtat les costes de la Mediterrània.  El seu fill, futur Felip II, disposa d’una cel·la al monestir annexa a l’altar major, des d’on segueix fil per randa les celebracions religioses.


s. XIX
: Any 1835 . Desamortització de Mendizábal. Tots els bens de l’Esglèsia són incautats per l’Estat.  Els monjos del monestir són expulsats, i des d’aleshores no tornaria a haver-hi ja a Sant Jeroni una comunitat religiosa resident de manera estable. El monestir i les seves terres, es subhasten pocs anys després (1850), passant a propietat de la família Güell de Barcelona, els hereus de la qual conserven avui en dia aquest patrimoni.

Els pagesos del voltant comencen a nomenar el lloc com “la Murtra“, arrant de l’arbust plantat durant l’època a l’interior del claustre. La murtra de Sant Jeroni té hores d’ara 150 anys d’edat!


s. XX
: Destrucció parcial del monestir durant la guerra civil, i successives etapes de reconstrucció, ja a finals de segle.

Amb l’arribada dels ajuntaments democràtics, tot i que Sant Jeroni conserva encara la titularitat particular, s’hi fomenten activitats de restauració, divulgació, actes culturals diversos, encapçalats per voluntariat i per l’Associació d’Amics de Sant Jeroni.
 

s.XXI: Convenis amb persones de la ciutat interessades en recuperar el cultiu dels horts del monestir, prioritzant-hi el conreu amb procediments ecològics. (Aquesta però es una nova història per un proper apunt)


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. BOnica la fotografia i el text …. Tan a prop i tan desconegut ….. Recordo tres anys seguits haver-hi anat a la missa del gall, però d’això fa moplt de temps !!
    He de tornar i m’alegra saber que estan rehabilitant el monestir. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.