L’últim escrivent

10 de març, 2019

Retrocedir en el temps, per dues vegades. L’una per recuperar vivències i impressions dels anys de la Barcelona Olímpica, aquella gran transformació de la ciutat i de gran part de l’àrea metropolitana que va captivar-nos a molts, i que va representar una espurna d’il·lusió col·lectiva. L’altra, per fer-nos viatjar també a la mateixa Barcelona però d’inicis del segle XX, a través d’unes cartes que va rebent de manera misteriosa el protagonista de la novel·la.

L’autora va teixint al llarg del llibre una història minuciosa i tendra amb un “in crescendo” que culmina de manera trepidant. Un relat en què descriu uns personatges entranyables i senzills, amb els qui, i amb qualsevol d’ells, el lector podria sentir-se identificat, i on sobresurt per damunt de tot l’amistat entre en Jordi, el jove escrivent, i en Saturnino (“Roñas”), home vidu i ja jubilat.

“L’últim escrivent” enganxa des del començament amb un llenguatge viu, irònic i profund. Amb diàlegs fluids i abundància de referències que ens permeten submergir-nos en el nostre imaginari dels anys noranta “- Però, tu no veus el que estan fent amb la ciutat?… Si la zona de Poblenou sembla un camp de mines …”, o transportar-nos cap a l’any 1903 “Els obrers, els desvalguts i els esguerrats ja fa hores que s’esperen. Uns hi van per a comprovar si l’ostentació de riquesa de la qual els parlen és certa. D’altres, per envejar la vida que mai tindran.” I també ple de passatges detallistes “El deixà sobre la taula, amb la caboteta cap per avall i la punxa amenaçadora cap per amunt, i descargolà de seguida l’altre”, frases enginyoses, “Aquell home era capaç de rebaixar la importància d’una guerra nuclear”, o de gran impacte sociològic, “Un silenci compacte, que semblava que adquirís corporeïtat. Calia omplir-lo abans que acabés amb la relació”.

Així és com respira la segona novel·la de la Sílvia Jané, de manera delicada i alhora contundent, tantmateix com el seu primer treball “Les esquerdes del silenci”, igualment recomanable.

 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.