FINESTRA FOTOGRÀFICA

Benvinguts al bloc personal d'en Francesc Cabiró (un espai actiu des de 2007). El destí natural d'una fotografia és ser mostrada, i ajudar a expressar una idea o transmetre algun missatge.

19 de desembre de 2008
2 comentaris

Apunts de política (3) – Stop a les 65 hores –

19 de Desembre 2008

Sembla que per un cop els parlamentaris europeus s’han sabut imposar amb un no gairebé unànim a la proposta de directiva impulsada pels estats membres que permetia l’allargament desmesurat de la jornada de treball actual.

A part del retrocès històric en l’estatus laboral que aquest projecte d’ampliació suposava, diria que postular normatives en aquest sentit sembla totalment contradictori per lluitar contra la crisi econòmica actual.

Jo no sóc cap expert en economia, però el sentit comú em dona diversos arguments – addicionalment al de la defensa dels drets consolidats – per estar més aviat a favor del manteniment o fins hi tot de la reducció de jornada, com serien per exemple :

1er.          
Si les principals empreses multinacionals estan retallant la producció, és evident que sobra temps de treball.


2on
.
Si l’atur està augmentant de forma exponencial, cóm es podria
justificar que la gent que encara conserva la feina treballés un 50%
més?


3er
.
Més atur vol dir més persones amb baix poder adquisitiu, que es
tradueix en menys consum, menys despesa, i per tant altre cop retallada de la producció.
El cercle viciós s’ha de poder trencar per algun lloc !

No sembla mès eficaç i seria també més ètic el foment del treball compartit (si el tipus de feina ho permet), i amb una reducció de jornada, encara que representés un sou per individu una mica inferior?  

Aixó no permetria
una millor distribució de riquesa i un accés més general als bens produïts?


4art
.
Si una de les solucions que es diuen necessàries per superar la crisi consisteix en millorar la productivitat, i essent aquesta el quocient entre producció / temps , si el numerador ha baixat, està clar que caldria reduïr encara més el denominador.

També està demostrat que no es rendeix el mateix després d’haver treballat un nombre d’hores excessiu.

i .
Si un dels objectius per la millora de la qualitat de vida és el de la concil·liació del temps laboral i familiar, cóm es pot aconseguir aixó amb una jornada de 12 hores diàries?

***
En resum, diria que els esforços sobre legislació laboral han d’anar precisament en el sentit de restringir l’horari i no pas d’ampliar-lo.

Potser alguna d’aquestes argumentacions podria no estar del tot fonamentada tècnicament, o resultar contradictòria amb d’altres punts de vista, així que la questió queda oberta als vostres comentaris o sutgeriments.
 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Hola Francesc, soc en Marc Torrecillas, de Castellers. No sabia que fóssis per Can Vilaweb. He trigat uns segons a relacionar el teu nom amb tu, però lo de la fotografia m’ha ajudat força.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.