El bloc del Director (ILC)

Alguns fulls del dietari públic d'Oriol Izquierdo, director de la Institució de les Lletres Catalanes 2007-2012

21 de gener de 2010
Sense categoria
0 comentaris

Mig miler de poemes cantats

Dijous passat Enderrock va presentar, a l’Horiginal de Barcelona, el llibre-disc que recull les cançons finalistes del concurs Martí i Pol.

[…] 

Dins el certamen Terra i Cultura que promou el celler Vall Llach de Porrera, el 2009 es va concedir el segon premi Miquel Martí i Pol a la millor cançó feta sobre un poema. Per tenir elements de judici, Lluís Gendrau, responsable de la revistaEnderrock i membre del jurat, va engegar un inventari dels poemes fets cançó durant el darrer any, i se’n va trobar més de cinc-cents. No van faltar candidats al premi, doncs, que es va decidir a favor de Sílvia Pérez Cruz per la seva versió de “Covava l’ou de la mort blanca” de Maria Mercè Marçal.

El llibre-disc coeditat per Cossetània i Enderrock conté divuit cançons, les peces finalistes del concurs d’enguany i les guanyadores de la primera edició del concurs. Per festejar-ho, a l’Horiginal vam poder sentir, a més de Sílvia Pérez Cruz, un potent “Beatus ille” de Palau i Fabre en veu de Joanjo Bosck, els “Personatges” d’en Pedrals segons Clara Andrés, i també Mercè Serramalera, Andreu Rifé i Marcel Casellas.

Abans, Lluís Llach havia apadrinat l’obra, que també va ser saludada per Gendrau, Pere Camps -impulsor de Barnasants, que obria l’endemà- i Carles Martínez d’Educació. En el meu torn vaig recalcar la importància de la cançó per ensinistrar-nos en la lectura de la poesia, i vaig gosar posar-ne tres exemples concrets -tot i que a la sala hi havia una alta concentració d’intèrprets i era segur que no els podria esmentar tots-. El de la “Cançó a Mahalta”, que gràcies a Llach ens va permetre a molts, a mi segur, descobrir Màrius Torres molt aviat, el d’Estellés, que va trobar en Ovidi Montllor una veu que li semblava feta a mida i gràcies al qual va esdevenir el poeta popular que era, i el de Raimon, gràcies al qual Ausiàs Marc és avui un referent viu i no un tresor per a erudits. Conscients del potencial de la lectura cantada, fa temps que la Institució va contribuir, amb el Departament d’Educació i Lletra de la UOC, a la creació de “Música de poetes“, una iniciativa de la qual Terra i Cultura és complementària. I segur que ben aviat es complementaran molt més.

Les humanitats del segle XXI
03.11.2010 | 6.06
A Sense categoria
I tu, què voldries?
09.03.2011 | 5.01
A Sense categoria
L’inspector
06.02.2009 | 9.28
A Sense categoria

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.