Feliu Ventura

música i lletra

5 de maig de 2012
Sense categoria
0 comentaris

Dia 4 (un pintor amic d?un poeta)

Si molesto con mi canto

a alguien que ande por ahí

le aseguro que es un gringo

o un dueño del Uruguay.

(Daniel Viglietti)
 

Dies estranys. Ha començat la jornada amb una visita a Ciudad Vieja -entre parades de bombillas per a mate a través d’una de les artèries de la ciutat- i va acabant amb una entrevista a Roger Mas a dintre d’un kiosk amb solera de la ciutat de Montevideo.

Quan es parlen de coordenades Roger Mas i jo (amb totes les nostres diferènceis) en tenim les pròpies, els nostres suds i els nostres nords, per això la visita al Museu Torres Garcia que vam fer el primer dia ací, cobra avui per a mi un nou significat.

Situat a Ciudad Vieja, molt a prop del nostre hotel, al número 638 del carrer Peatonal Sarandi trobem el Museo Torres García amb unes  85.000 visitants per any.

Joaquim Torres i Garcia, fou un pintor muralista i teòric de l’art Uruguaià amb orígens catalans que tingué molta relació amb els artistes catalans de les primeres dècades del segle XX.

Passà llargues temporades a Barcelona per estudiar i treballar en contacte amb artistes del Modernisme i el Noucentisme català. Allà va pintar algunes obres com els plafons que va a la sala dels Passos Perduts del Palau de la Generalitat de Catalunya (1913).

Fou amic de Joan Salvat-Papasseit amb qui col·laborà il·lustrant amb paisatges urbans barcelonins al llibre Poemes en ondes hertzianes, publicat el 1919. 

Fixeu-vos en aquest dibuix de Torres García (FOTO: Joaquín Torres García: América Invertida (1943). © Museo Torres García. Montevideo, Uruguay)

I les seues paraules parlant del sud:

 “Toda América debe levantarse para crear un arte poderoso y virgen” «He dicho Escuela del Sur; porque en realidad, nuestro norte es el Sur. No debe haber norte, para nosotros, sino por oposición a nuestro Sur. Por eso ahora ponemos el mapa al revés, y entonces ya tenemos justa idea de nuestra posición, y no como quieren en el resto del mundo. La punta de América, desde ahora, prolongándose, señala insistentemente el Sur, nuestro norte»

No us perdeu, al costat del museu, una llibreria fantàstica anomenada Puro Verso 

Avui “Música i lletra” ha sonat a Montevideo a la sala La Experimental de Malvín. Però això ja serà objecte d’un altra crònica. Com comprendreu volem celebrar-ho fortament.



feu clic sobre les icones del mapa per més informació

Mostra Feliu Ventura a Sud-amèrica en un mapa més gran
 


Comparteix aquest article 

       

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!