EUROTOPIA

Pensar localment per actuar globalment i pensar globalment per actuar localment.

31 de maig de 2012
0 comentaris

La responsabilitat principal és de l’Estat

NAOTO KAN, primer ministre japonès en la catàstrofe atòmica produïda l’11 de març de 2011 a la central nuclear Daiichi a Fukushima, ha reconegut el 28 de maig passat, la responsabilitat de l’Estat japonès i s’ha manifestat contrari a la producció d’energia a través de plantes nuclears.

Ho ha fet testificant davant l’interrogatori d’una comissió independent presidida per KIYOSHI KUROKAWA, professor honorari de la universitat de Tòquio. El Sr Kan ha declarat que “la llei especial sobre catàstrofes nuclears no és adequada per fer front a un accident concret” … “La primera responsabilitat recau sobre l’Estat“, ha conclòs.


La manca de preparació del govern juntament amb la falta de comunicació entre l’empresa Tokyo Electric Power (TEPCO), gestionària del complex nuclear de Fukushima, va portar a una situació “d’angoixa” de les autoritats centrals. “Nosaltres podíem difícilment saber el que estava succeint i ens quedarem totalment paralitzats“, va dir l’ex primer ministre, i va afegir, que tant els tècnics de TEPCO com els experts governamentals no van ser capaços d’explicar el que estava en camí de produir-se. El Sr Kan ha admès en diverses ocasions que les autoritats no havien estat capaços de reaccionar a temps.


Diverses mesures (retard en la posada en marxa de la ventilació per evitar explosions d’hidrogen, la injecció d’aigua de mar en els reactors en un intent de refredar, la intenció de TEPCO d’evacuar el lloc, la negativa a l’ajuda tècnica d’Estats Units en els primers dies) són avui dia criticats, l’evacuació com pretenia TEPCO, hauria estat absolutament catastròfic.


El testimoni del Sr Kan que ara exigeix
??l’abandonament de l’energia nuclear, es presenta com una dificultat per al govern del seu successor, YOSHIHIKO NODA, per formular una nova política energètica. Des de principis de maig, la totalitat de les plantes de l’arxipèlag estan aturades, ja sigui a causa del terratrèmol o per al manteniment periòdic.


Mentre que les elèctriques i la comunitat empresarial, insta el Govern a reactivar dos reactors a la central elèctrica de Oi a la regió de Kansai (oest de Honshu) amenaçant amb el risc d’una nova onada de deslocalització si puja el preu de l’electricitat, les autoritats centrals s’enfronten a l’oposició municipal i una part de l’opinió que creuen que les condicions de seguretat no es compleixen per reactivar les plantes.


En una enquesta de la Tokyo Shimbun, publicat al març, el 80% dels enquestats estaven a favor d’una reducció de la dependència de l’arxipèlag de l’energia nuclear (que cobreix el 25-30% de les necessitats d’electricitat) i la sortida tan aviat com sigui possible de la política d’energia nuclear.

Kansai Electric en la qual la meitat de la seva electricitat és d’origen nuclear, va anunciar que la seva capacitat de producció seria un 15% inferior a la demanda. El govern que multiplica les advertències en contra d’una escassetat d’electricitat exigeix ??un estalvi d’energia durant l’estiu (causa de l’ús intensiu de condicionadors d’aire). Les demandes a un estalvi d’energia, varien des de 5% a 15% depenent de la regió.

Fukushima, el cigne negre atòmic; Japó, el cigne negre global.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!