EUROTOPIA

Pensar localment per actuar globalment i pensar globalment per actuar localment.

22 de febrer de 2015
0 comentaris

“Creix la desigualtat: de Piketty a l’informe OXFAM”

L’HORA DEL TÉ VERD

“Creix la desigualtat: de Piketty a l’informe OXFAM”

amb Fernando Contreras (Pt. OXFAM i Coordinadora Valenciana ONGD)

Dimarts 24 de febrer, a les 19h

Centre OCTUBRE de Cultura Contemporània

Carrer Sant Ferran, 12. València.

            “La fortuna de los más ricos crece un 18% y supera los 4.000 millones de €”, la notícia la va donar fa uns dies l’agència EFE, fen-se ressò d’informacions oficials fruit d’analitzar els rendiments dels patrimonis gestionats per 12 de les més grans SICAV (Societat d’Inversió de Capital Variable) que actuen al nostre país. Lògicament, les xifres es refereixen a Espanya. Després de vore com han crescut en 2014 les grans fortunes al nostre país, és fàcil dir com diu Rajoy que ja no estem en crisi. Encara que el més correcte seria dir que per als que més tenen la crisi ja és passat. http://tinyurl.com/kdcz6kt Tal vegada el que passe és que els temps de crisi també són d’oportunitats, al menys per a eixes grans fortunes. Però el fenomen del creixement de les desigualtats no és del nostre país tan sols.

Des de la caiguda del mur, el 9 de novembre de 1989, les diferències entre els que més tenen i els que menys han crescut a una gran velocitat, i ja estem als països que anomenem occidentals, en nivells de desigualtat similars als que tinguérem en la Belle Époque (poc abans de la I Guerra Mundial). Esta és una de les conclusions a les que arriba l’economista francès Thomas Piketty en el seu llibre El capital en el segle XXI. En la revista L’Espill nº 47, corresponent a la tardor de 2014, hi ha una interessant entrevista a Piketty on parla d’esta “dinàmica de les desigualtats”, que és el nucli de les investigacions de l’equip multidisciplinari que dirigeix http://tinyurl.com/ketmlyb

L’ampliació de la sima que separa els més rics dels més pobres, també té conseqüències polítiques. La principal és que creix la inestabilitat política. També el risc de guerres internes pel domini de matèries primes i de bens bàsics de consum, com l’aigua. L’acumulació de capital per part d’uns pocs en un món on la circulació global de la informació és un fet, augmenta la indignació en gran part de la ciutadania. El sentiment de que vivim en un món tremendament injust es generalitza. La societat es polaritza entre l’1% que té tot i la resta. Les anomenades classes mitjanes perden qualitat de vida i possibilitats de millora social. Els països que encara estan en vies de desenvolupament troben més dificultats per avançar…

 

L’informe 2014, presentat fa poc per OXFAM-Intermon, com ja va ocórrer en el de l’any anterior, es parla de com caminem a un món cada vegada més desigual on es governa per a les elits i on la democràcia està en perill http://tinyurl.com/kp2l2hl

 

Del creixement de la desigualtat parlarem en la propera HORA DEL TÉ VERD que farem el dimarts 24 de febrer, a les 19h, i a la Sala 2 del Centre Octubre. El nostre invitat serà FERNANDO CONTRERAS, president d’OXFAM-València i de la Coordinadora d’ONGD del País Valencià.

 

Vos esperem.

El Capital, Piketty i les desigualtats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!