Arxiu de la categoria: València

Vigileu-los!

0

“Vigileu els joves poetes, perquè acabaran superant-nos i condemnant-nos a l’oblit”

És la citació provocadora, i atribuïda al famós Autor Desconegut, amb què la gent de Gargots obre la seva primera incursió en paper:

Són joves. Són escriptors. Són del País Valencià. En aquest ordre o en una altra combinació. I fan una revista. Digital. Perquè els calés no sobren, precisament, si ets jove. Ni si ets escriptor. Ni si ho combines. En fi.

Ahir, que era dijous, a Ca Revolta, a València, van presentar l’antologia de textos gargotaires que han passat al format, diguem-ne, analògic. I va ser una festa preciosa. Perquè hi van fer comparèixer Estellés, Rodoreda, Ovidi i Llull (brutal, la veu del savi Ramon en diàleg incomprensible i molt místic amb el present). Per la música i les veus i l’acte acurat i amè (per fi!). Per l’alegria pura de sentir i voler i alçar literatura. I de fer-ho amb ganes. Sense demanar permisos. Amb el pic d’arrogància que cal si ets jove i escriptor i del País Valencià.

Vigileu-nos, clamen en forma de citació i d’avís i de somriure. I a fe que ho farem. No pas per por: amb esperança.

La meva gent

0

Dissabte vinent hi haurà, a València, un molt especial Sopar Estellés. Perquè hi celebrarem aquesta alegria de ciutat recuperada, perquè llegirem versos a la fresca, perquè entitats i institucions s’hi trobaran amb normalitat, perquè hi cantarà en Miquel Gil, perquè ja en teníem ganes, de celebrar.

L’altre dia, els representants de les entitats que s’han unit per organitzar aquest homenatge que València li ret a Vicent Andrés Estellés van venir a la llibreria per enregistrar-hi aquest vídeo. En acabat, els vaig fer una fotografia. De record.

Ara me la mirava i pensava que, sí, que aquesta, així, és la meva gent.

En sentit ampli. A alguns no els conec. Van venir de la web social multimèdia Xara per fer l’enregistrament. Avui no en sé els noms. No importa. Quan dic la meva gent vull dir exactament això. Aquesta fotografia. El que significa.

A mi també m’agraden les falles

0

Em pensava que era perquè sóc de Barcelona, tan compartimentada ella, i m’embadaleix aquest caos magnífic que pren la ciutat, aquest despertar-se amb trons de bac i dolçaines, les bandes de música  que recorren els barris tothora (perquè porten un ninot no sé on, perquè acompanyen la fallera  de visita, perquè sí), els carrers tallats, els autobusos que ja no saps on paren, els horaris de tot trastocats, la gentada que corre cap a la mascletà, les iaies que s’hi esperen hora i mitja abans, xerrant des de les seves cadiretes, les riuades que desembarquen dels trens, l’eclosió de noies vestides de civil i amb el monyo preparat per a cremar-ho tot després, quan surtin de la feina i es puguin transformar.

Em pensava que era per aquesta arrel carolíngia que encara dec tenir i que es corprèn amb al capgirament de les coses que és València durant quinze dies en una espiral desbocada que avui, vespra de Sant Josep, arriba pràcticament al clímax.

I sé perfectament com el franquisme va voler (i va gairebé aconseguir) convertir la nostra festa popular en un cau de caspa carcundiosa, i com el blaverisme instigat i finançat des de les clavegueres va utilitzar les falles de forces de xoc anticatalanistes (i, per tant, antivalencianistes); i veig els excessos, amb els envelats que ara s’han posat de moda i la brutícia i el pixum i els karaokes infernals i etcètera. Ho sé i ho veig i, amb tot, no ho puc evitar, és una cosa que hi és i ja està, m’agraden les falles.

Per això m’ha fet feliç llegir avui el bloc de l’Anna Oliver. Ja en som dues!

Publicat dins de país i etiquetada amb , | Deixa un comentari

Microorganismes

0
És un dia estrany. I bonic també. No casa gens amb aquesta mena de ‘diari de campanya’, ben mirat. Però aquí el tens, com un parèntesi, un sospir, un breu retorn.Em desperto a Reus, a ca la Cristina i en Cesc, en una habitació amb pósters de les tres bessones i galindaines de Hello Kitty. Tenen la canalla fora i, a mi, per una nit, d’ocupa.I després, el dia passa ràpid: a Tarragona, esmorzar, tren i ja dines a València, allà vora la plaça rodona, amb el xicot, i t’adones que t’enyoraves.Un cop a casa, refàs les sensacions. I reconforta constatar com la Fura, pobreta, no està enfadada sinó contenta de veure’t (amor incondicional de petenera) i com tot continua a lloc. És clar.

El vespre és per a la ciència: modero un bar-col·loqui, allà a l’Octubre, amb dues primeres espases de la microbiologia, en Ricard Amils i en Ricard Guerrero. Entre el públic, més espases: en Juli Peretó i l’Antonio Lazcano. Tot un luxe. Més que parèntesi, aquest dijous és una petita lliçó. Temps per escoltar. I per assumir que, si els humans som avorrits, la meravella és microscòpica.

(25 d’octubre)

 

Publicat dins de escudella i etiquetada amb , , | Deixa un comentari

Antígona al cementiri de València

2
Publicat el 13 d'abril de 2012

A la famosa tragèdia de Sòfocles, Antígona, íntegra i bella, desafia la llei injusta per donar al cos del seu germà digna sepultura.

La seva ferma perseverança, els arguments que desgrana davant el poder que dicta prohibicions i, sobretot, els seus fets (malgrat el càstig que sap que trobarà, malgrat saber-se sola contra el món, els seus fets), han convertit Antígona en símbol de la constància i l’amor que mou els qui continuen cercant els desapareguts en tanta fossa comuna com ens amaga la terra.

Cada any, a l’abril, entra al Cementiri General de València una comitiva en solemne homenatge.

Desfila amb flors i dents serrades fins a les fosses comunes on van llançar els morts de fredes matinades que ens evocava l’Estellés. Per reclamar-ne la memòria i honorar-la. Perquè l’oblit no sumi pena sobre els crims del franquisme. És un acte intens i bonic. Amb banda de música i dolçaines i un nus a la gola que estreny i estreny i emociona quan es van dient els noms a moltes veus, i s’enganxen en paperets allà mateix, arran de fossar. Noms i flors aferrats a la tanca. El vent els mou i sembla un gest d’agraïment.

La justa pretensió, l’acció tan digna, es deu fer insuportable per a aquest personatge groller que hi ha instal·lat a l’ajuntament, sinistra hereva dels qui van manar omplir les fosses. Per això prova sempre d’evitar l’homenatge. Diu que no hi pot haver música, al cementiri. Missa a tot volum, amb altaveus, sí. I música també, de fet, normalment. Menys aquest diumenge, que serà 15 d’abril. Amb l’excusa banal de “no alterar la tranquil·litat dels visitants”, aquest diumenge precisament, aquest diumenge i no cap altre, diu que queda prohibida la música.

Transvestida de Creont, enfellonida com ell, voldria prohibir-nos sentiments i justícia.

Però l’heroïna de la història és Antígona. I, passats els segles, ja no és una dona sola.

Acte en memòria i desgreuge de les víctimes del franquisme llançades a les fosses comunes del Cementiri de València

Diumenge, 15 d’abril, 12 h.

Publicat dins de país i etiquetada amb , | Deixa un comentari

Falles sense tortura (un escrit del 2011)

7
M’agraden les falles. Quan vaig venir a viure a València pensava que això era cosa de la primera foguerada, de la impressió que fa descobrir tanta vitalitat com li vessa a la ciutat pels carrers, la desinhibició, l’alegria que ho amara tot, els colors i aquestes ganes de proclamar primavera amb l’encesa de la primera mascletà. Pensava, en fi, que l’entusiasme quedaria rebaixat pels anys, que quan ja n’hagués viscudes tres, sis, deu (ai mare, com passa el temps!), deixaria de quedar-me embadocada davant l’espectacle de la gent ocupant amb naturalitat els carrers, presumint de versos, trastocant els horaris, apressant el pas per no perdre’s ni un bri de la pólvora que de seguida omplirà la plaça de fum i de festa i de tot. El cas és, per sort, que m’alegro d’haver-me equivocat: ja me la sé, ara, la litúrgia que s’ensenyoreix d’aquesta ciutat bella i atribolada quan arriba el mes de març, és cert: me la sé i em continua meravellant cada vegada.Per això se’m fa encara més insuportable imaginar-me que allà mateix, a pocs metres de la vida encesa, dels colors i aquella ànsia per fer-se el monyo, posar-se una brusa i vinga a passejar, s’hi dugui encara a terme un espectacle tan tenebrós i brut i sanguinari.

No, les corregudes de bous res no tenen a veure amb l’alegria de les falles. En són l’antítesi, precisament. I una antítesi tan salvatge que ens hauria de fer caure la cara de vergonya a tots per permetre encara que algun desaprensiu pretengui lligar la festa a la tortura, a les punxes, la sang brollant a raig, la llengua inflada, els ulls desorbitats de terror, de dolor, de sofriment.

Diran que si la tradició. Però la cultura humana no és una realitat estàtica, té capacitat d’evolució i gràcies a això hem avançat i ens seria avui inacceptable acudir tranquil·lament a veure esquarterar un condemnat a la plaça pública. O, si voleu un símil que afecti altres animals, ens indignaria que algú encara practiqués el sàdic costum de treure els ulls dels canaris per sentir-los, deien, cantar “millor”! O aquell altre de lligar a un pal un ós amb les ungles i les dents arrencades i seure a contemplar com l’envesteixen els gossos, com li queixalen els testicles, les orelles, les potes, com es prova de defensar a cops, com la sang ho cobreix tot i pugen les apostes. No allargaré la llista de salvatjades (en comptes d’un ós poseu-hi un bou i ja tindreu una altra -evidentment avui superada- tradició), que no acabaria. Penso ara quantes coses horribles no haurem fet, els humans, emparats en la nostra autoproclamada superioritat. I en la tradició.

Diran que els bous no pateixen. És una mentida absurda. La simple observació la posa en evidència, però és que la ciència ja fa temps que l’ha desmentit: centres i mecanismes de transmissió del dolor són comuns en tots els mamífers. Com que els humans som mamífers igual que els bous, qui ho vulgui que faci la prova: que es deixi clavar banderilles de colors, que el burxin amb un punxó i que li preguntin després si fa mal o no.

Diran que és un combat. Quina cara! Col·locar un animal atordit i de tarannà pacífic (sí, pacífic: en diuen brau per posar disfressa a l’herbívor) dins d’una trampa, enviar els picadors a destripar-lo, clavar-li arpons que li provoquin ferides enormes que el facin dessagnar, simular l’enfrontament quan ja no li quedin forces ni per alenar i un personatge vestit de lluentons pugui exhibir-se amb aquells ridículs gestos amanerats és moltes coses menys un combat. És un patètic simulacre. Una farsa cruel i decadent. I covarda. Molt, profundament covarda.

Diran paraules com ara art o noblesa o plasticitat. Conec una noia que s’ho va creure. Havia vingut d’Erasmus i, en arribar falles, va comprar una entrada per a la penosa representació. No en va dir res a ningú. Se sentia contenta: toreros, or i verd sobre l’arena, la dansa de l’home i la bèstia, etcètera. Tots els tòpics tronats que s’havia cregut a distància. Se n’hi va anar sola. Era un regal que es feia i no la vam poder avisar. En va sortir esperitada, d’aquella plaça. Només va ser capaç de telefonar i demanar ajuda, que per favor la vinguessin a buscar, que no sabia què fer, que allò era horrible, horrible, que era horrible. I no parava de plorar.

No hi ha cap art en la pràctica de fer patir sistemàticament i cruelment un animal. No. És pura misèria. Misèria moral i tenebres.

Per això surt la pregunta: què té a veure tota aquesta sanguinolència, tot aquest sofriment, aquest espectacle caspós i degradant, amb la festa lluminosa de les falles? No res.

No res.

No res!

 

(El llibre es diu Falles sense tortura i el va editar la Plataforma Iniciativa Animalista. És un compendi d’articles de gent diversa i aquesta va ser la meva aportació: “Prou!”)

Publicat dins de el calaix, país i etiquetada amb , , | Deixa un comentari

Policies, estudiants, València

1
Amb acarnissament, ràbia i mala idea. Amb aquell gest fastigós de qui se sent poderós quan pega una criatura. Amb l’uniforme i la porra i el casc i els guants i tota la parafernàlia militaroide preparada per esclafar un perillosíssim grup d’estudiants asseguts al davant del seu institut. Amb la reacció d’autòmat que aplica les claus que li han ensenyat. Contra una xiqueta. La té agafada del coll. Mires la imatge i gairebé li sents el crit, mig escanyat pel braç del bàrbar. Ell duu uniforme de pegar; ella, a l’esquena, la cartera per als llibres. La tomba a terra. Manilles? Coces? Què més?
La fotografia és atroç. I significativa. I ens acara a la malaltissa bestialitat de qui es disfressa de ninja per colpejar xiquets. Més que això, fa: ens interpel·la directament, ens pregunta qui és que li ha donat les ordres per fer-ho, per carregar contra un grup de mainada que seia al carrer en legítim acte de protesta contra les retallades en educació (“volem una escola digna per poder estudiar”, deien; intolerable, oi?). Perquè hi ha algú que ha preparat les furgonetes, les armes (armes, sí: pistoles i escopetes immenses per disparar gasos o bales o boles o el que sigui, contra els estudiants, contra una dona que passava i els deia què feu, salvatges, contra qualsevol persona que tinguessin al davant). Hi ha algú que ha decidit acorralar els menors i colpejar-los fins que ragi la sang.

No ha estat cosa d’uniformes incontrolats, això: són dies seguits de cops i detencions, són els antiavalots entrant al pati d’un institut de batxillerat, és la delegada del govern espanyol, aquella Paula Sánchez de León amb els ulls que es fan escletxa de mala idea, donant públicament carta blanca als violents per continuar atacant xiquetes i xiquets. “No tienes cuerpo ni de puta”, li va escopir un d’aquells energúmens a una estudiant. L’exconsellera de Camps ho troba normal i diu, en el seu castellà habitual, que està “totalment a favor de l’actuació de la policia”.

Més enllà de la nàusea que puguin provocar aquestes declaracions, i la violència que emparen, hi ha el fons: la negació sistemàtica de la llibertat d’expressió (igual com havia ordenat les multes per emetre TV3, es devia dir que on s’és vist que els estudiants de la pública surtin de manifestació: #esoloarregloyoenunperiquete, eh Paula?); la impunitat amb què, ara com abans, pot actuar la policia; i, en fi, aquell pensar-se que tenen via lliure, que el saqueig mereix silenci i reverència. És, al capdavall, el tot s’hi val si es tracta de València.

Perquè parlem de València, precisament. La clau de tantes coses i per això mateix primer camp de proves (i de batalla també), tantes vegades.

Parlem de València i dels seus joves que han decidit que tenen drets, que alcen els mòbils, escampen els vídeos, les imatges, la denúncia. I que exigeixen responsabilitats.

Parlem de València, sí: la irreductible.

(publicat al Diari Gran del Sobiranisme, el 21-02-2012)

Publicat dins de país i etiquetada amb | Deixa un comentari

#IESLluísVives

0
“Desterrada la justícia que és vincle de les societats humanes, mor també la llibertat…” (Lluís Vives, 1492-1540)Li copio la citació a n’Eduard Boada, amic de temps.

Avui, si cerques al google imatges de l’humanista, t’hi surten aquests bàrbars de les porres, estossinant la mainada, els estudiants de l’institut Lluís Vives, a València.

A València, precisament. Perquè València és la clau. I ells ho saben.

Ells, els de les porres. I els qui els imparteixen ordres.

 

Publicat dins de país i etiquetada amb | Deixa un comentari

València, diaris, febrer

0
Van plegar un dia, patam, amb nocturnitat i sense avís. Fins i tot els subscriptors, van deixar desemparats, contemplant potser amb incredulitat aquells paperets que els permetien bescanviar un val per un diari. I que de cop ja no.Un amic, l’Enric, que el llegia pràcticament des del primer dia, que el passejava per la ciutat com qui alça una bandera, m’explicava que una senyoreta molt amable li havia dit, per telèfon, que li ho podien enviar per correu: sí home, a sobre de cornut, ara rebré el diari tres dies després, que se’n vagen a fer la mà, home, a fer la mà.

Aleshores, com per justificar-ho, van deixar anar que hi perdien diners. I el missatge era clar. I trist. Que El heraldo de Aragón té interès per arribar als quioscs de València però l’Avui, no.

En fi.

No m’hi estendré. Ja ha passat molt de temps, des que ens vàrem quedar sense diaris, a València. Com si en aquesta terra nostra no hi hagués més projecte de país que el que parla castellà. Com si haguéssim de ser l’única cultura del món que accepta la mutilació. Com si tampoc la possibilitat d’estendre mercat no comptés per a les nostres empreses de comunicació.

Quan es van decidir per fi a treure La Vanguardia en català, li vaig preguntar a la quiosquera del meu barri que quan la rebria. La seva cara va ser tot un poema: que ja ho havia preguntat, em va respondre (vet aquí una mare dels ous en petit format d’anècdota quotidiana: no és que sigui catalanista, la meva quiosquera, diguem-ne, és que li importa el negoci), que li havien fet entendre que més endavant, segurament, que ella ja li ho havia dit també a un home, ahir, que potser si els lectors escriuen cartes o telefonen faran més força, però que no ho veig clar, xiqueta, no ho veig clar.

Jo tampoc.

No sé si de tant tractar-nos com si fóssim de segona algú pensa que ens ho acabarem creient.

Per això em va fer tanta alegria, aquell rumor: que diuen que l’Ara ja és a Mallorca, que diuen que no s’han oblidat de nosaltres, que no és obligatori viure traduïts, que resulta que al remat no és cap rumor, que ho han escrit i publicat i és profecia.

Va ser al novembre, això. I avui, que seia davant la pantalla i tenia ganes d’escriure per fi normalitats, encara he fet un google desconfiat, no fos cas que ho haguessis somiat, qui sap. I no. Vull dir sí: sí que és cert, que ho varen dir. A l’editorial del director i en notícia, també. La copio: “El següent pas per reforçar la presència a tot el mercat en català serà distribuir l’edició en paper al País Valencià, en una iniciativa que es posarà en marxa a partir del mes de febrer”.

Febrer! Si ja hi som, a febrer!

Ja hi som i gairebé no goso preguntar com ho tenim. D’una banda –ai- no puc evitar d’arrufar el nas i de pensar que ja ho creurà qui ho pugui veure, si és que ho arribem a veure. No seria pas la primera vegada que diuen i que queda després tot deixatat en boira. Però de l’altra banda –ai, també- penso que per què no, que ja era hora. I per això, perquè pot ser que vagi de bo, perquè d’aquí no res entra febrer, perquè els xinesos diuen que és l’any del drac i d’altres prediquen la fi del món, m’apresso a recordar l’obvietat: que, a més de la llengua, cal el contingut. Que parlin de les coses d’aquí, també, vull dir, a més de distribuir.

Febrer!

(publicat a Mèdia.cat, el 24-01-2012

SOS Parc Alcosa

0
No va ser John Lennon qui va dir que la vida és allò que et passa mentre vas massa atrafegat fent uns altres plans? Hi he pensat, en una d’aquelles associacions d’idees mig agafades a repèl, en sentir que la gent del Parc Alcosa és en vaga de fam. Vet aquí una mesura radical de protesta; desesperada; un intent de fer-se sentir, de cridar l’atenció, ara que els carrers són plens de llums i es fan festetes solidàries i les pantalles amenitzen les vesprades amb concursos familiars i tots anem tan distrets de galindaines que no veiem això que passa tan arran d’aparador, a fora, a la vida real.
No ocupa grans titulars enlloc, la seva reivindicació. Però resulta que hi són. Que tossudament bateguen i no mengen. Que s’estan allà a la catedral de València, vuit quilòmetres al nord del barri-dormitori que dóna nom al seu col·lectiu.

Amb un atur del 40% de la població activa, amb pràcticament un 70% de les famílies vivint per sota del llindar de la pobresa, no és cap poblet idíl·lic de l’horta valenciana, el Parc Alcosa. Al seu sí, però, hi va néixer, als anys 90, un projecte comunitari que va crear centres de dia per als infants i per als joves, cooperatives, tallers de formació. Tot per incentivar la participació, per dignificar la vida.

I ara es troben en un moment dramàtic. Ni l’ajuntament d’Alfafar ni la Generalitat valenciana no aporten els diners que els deuen. Els treballadors comunitaris ja duen mesos sense cobrar. No es poden pagar els lloguers, els materials educatius, res. La situació és insostenible. I fan vaga. Vaga de fam.

“Els drets no han de ser una lírica abstracta sinó la pell que embolque la humanitat”. Ho diuen ells, la gent del Parc Alcosa. I tenen raó.

(publicat a www.eltemps.cat, el 29-12-2011)

Publicat dins de país i etiquetada amb | Deixa un comentari

Salvador Iborra, ‘in memoriam’

1

A València, en un cafè sorollós i ple de llibres, s’hi han dit poemes.

La germana, els amics, el professor, els convidats, els consternats. Ha estat bonic, intens, sentit i digne. Amb a gent asseguda en cadires de colors, o dreta, la cervesa a la mà, o un vers, la mirada perduda i enfilant records, escoltant com algú fa

i he de dir que el dolor és més amarg que no ho era, / que hi ha get que és feliç sense llegir un sol llibre.

Coses que impressionen? La cara devastada d’en Sebastià Bennasar en aquell vídeo. O sentir el poeta com s’explica en gravació. Sense micro. Sense podi. Tal com era.