Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Arxiu de la categoria: Quinzedies

El cel d’abril 2009 i adéu

1
Publicat el 9 d'abril de 2009

abril 2009

Tranquils. No tanque la parada i marxe. Però si que tanca un dels mitjans on he col·laborat des de fa anys fent articles de divulgació de la ciència i d’actes culturals de la Safor.

Us deixe l’article d’acomiadament que vaig fer a la revista Quinzedies del mes d’abril de 2009.

Les activitats de l’Any Internacional de l’Astronomia a la Universitat de València no m’han deixat molt de temps per dedicar-lo al bloc. Escoles, estudiants i personal del campus i visitants del programa Conéixer la Universitat han passat per l’Aula d’Astronomia. Així que aquest apunt regular mensual s’ha retardat una mica.

Poc abans de l’eixida del Sol a l’est podrem veure només un planeta: Júpiter. Al final de mes, però, Venus començarà a veure’s en les últimes fosques de la nit.

Saturn, el planeta dels anells, eixirà per l’est poc abans de les 18:00 hores al principi del mes i serà visible durant tota la nit al llarg d’abril.

Segueix…

Publicat a la revista Quinzedies (abril 2009)
El cel d’abril 2009 i adéu

El cel d’abril ja ha deixat enrere les constel·lacions hivernals i ens mostra els Bessons amb les estrelles brillants Càstor i Pòl·lux, Càncer amb el seu cúmul central, el Pessebre, Leo i el Bover, amb el seu estel Arturus. Ja a la matinada rebem els primers avisos de la proximitat de l’estiu. El gegant Hèrcules i les constel·lacions de Lira, Cigne i Àguila se’ns mostren amb tot el seu esplendor.

Poc abans de l’eixida del Sol a l’est podrem veure només un planeta: Júpiter. Al final de mes, però, Venus començarà a veure’s en les últimes fosques de la nit.

Saturn, el planeta dels anells, eixirà per l’est poc abans de les 18:00 hores al principi del mes i serà visible durant tota la nit al llarg d’abril.

El dia 2 la Lluna presentarà l’aspecte de quart creixent. Tindrem lluna plena el dia 9, i quart minvant el 17. El dia 25 el nostre satèl·lit ens mostrarà l’aspecte de lluna nova.

Malauradament, aquest serà l’últim article en aquesta revista on s’explica el cel nocturn i les notícies d’astronomia en general. He estat quatre anys i mig donant informació dels moviments dels estels, dels planetes i de la Lluna; he rememorat les històries mitològiques del passat per descobrir els lligams culturals entre el cel i la terra. Ara, però, Quinzedies tanca. La crisi econòmica ha acabat afectant també aquesta publicació i per tant també aquesta crònica del que passa més amunt dels nostres caps. Aquesta seria només la causa general, encara que n’hi ha una de particular. Caldria recordar, com ja s’ha comentat en altres ocasions a la revista, que alguns ajuntaments de la comarca, tot i proclamar-se defensors de la llengua allà on calga, han deixat morir d’inanició l’únic mitjà periòdic d’informació general en valencià de la Safor, en negar-li tota publicitat institucional
que no escatimaven a d’altres publicacions en llengües foranes.

Una nova finestra es tanca a la divulgació de la ciència. I un tancament molest, especialment per a mi, justament durant aquest any dedicat a l’astronomia, quan fa ara 400 anys que Galileo Galilei va mirar per primera vegada al cel amb un telescopi. Una finestra des de la qual he tractat d’explicar els misteris del firmament per fer-los accessibles a la gent. Una finestra menuda, si es vol, però important per saber què fan els científics amb els diners públics. Conéixer serveix per a opinar encertadament, per a contrastar opinions, per a formar-se un criteri, cosa que pretenia aquesta secció i la revista en general. Però sembla que açò, en certa manera, molesta a la major part dels polítics que disposen de poder a la nostra societat i potser pensen que amb la ignorància i la desinformació les masses es controlen millor.

Mancats com estem de mitjans públics de qualitat, objectius i lliures, segrestats els mitjans de difusió generalistes com Canal 9, ara perdem una floreta enmig del desert comunicatiu valencià.

En conjunt he publicat 55 articles d’El Cel del mes …. des de setembre del 2004, també molts articles específics sobre astronomia i cultura així com algunes entrevistes. Han estat un bon grapat d’hores que he dedicat a una revista només pel plaer d’escriure, de divulgar la ciència i de contar coses que altres mitjans no conten.

Parodiant una famosa pel·lícula, Sempre ens quedarà internet. Els interessats a seguir els meus escrits sobre el firmament em podreu trobar al meu bloc Pols d’estels.

Que sigueu feliços!

Figura adjunta: Mapa celeste per al mes d’abril 2009. Vàlid per al dia 1 d’abril a les 23:30 hores. Per a utilitzar-lo altres dies caldrà restar 4 minuts per dia de l’hora d’observació indicada. Gràfic del programa Cartes du Ciel.

Publicat dins de El cel del mes i etiquetada amb , | Deixa un comentari

Quinzedies, la revista d’informació comarcal de la Safor

0

Els mitjans de comunicació en valencià al País Valencià són pocs, pobres i de curta durada. Per això, veure com la revista comarcal Quinzedies celebra el seu cinqué aniversari és tota una festa. Si a més és gratuïta, viu de la publicitat, és d’informació general amb especial atenció a la cultura, el miracle encara és més gran. La revista Quinzedies va nàixer el setembre del 2002 amb un número monogràfic sobre les Festes Majors de Bellreguard. Les festes de Moros i Cristians d’aquesta població saforenca van omplir les pàgines d’aquesta revista. El segon número va estar dedicat a la Fira i Festes de Gandia, la capital de la Safor.

La revista presenta sempre en cada número una entrevista a algun personatge rellevant de la comarca o de fora, fa reportatges, diversos articles d’opinió d’escriptors, articles tècnics monogràfics i de fons, actualitat, societat, cultura, esports, informació d’interés general, especials informatius sobre festes o qualsevol altre tipus d’esdeveniments importants o dignes de destacar, etc. Caldria destacar les seues pàgines dedicades a aclarir problemes lingüístics valencians, per aprendre a usar millor la nostra llengua.Amb una periodicitat quinzenal, com el seu nom indica, Quinzedies té una tirada de 6000 exemplars que es distribueixen de manera selectiva i no indiscriminada com fan la majoria dels mitjans gratuïts, és a dir, que els exemplars són aprofitats al màxim. Els principals punts on els lectors troben la revista generalment són els quioscos de premsa, papereries i llibreries. També la poden trobar en biblioteques, centres culturals, centres socials de barris i poblacions, edificis públics, cases de cultura, sales d’exposicions, farmàcies, centres de salut tant de les poblacions com dels barris de Gandia, ajuntaments, edificis municipals, etc, a  més de diferents llocs on l’afluència de públic és important: l’Estació de RENFE de Gandia, l’Estació Intermodal d’Autobusos, l’hospital comarcal “Francesc de Borja” de Gandia, centres comercials com el Centre Històric de Gandia, Plaza Mayor, Carrefour, així com en altre tipus d’establiments comercials de la ciutat i de les poblacions així com també en cafeteries, bars i restaurants.

De moment la cobertura informativa i la implantació del mitjà es concentra en nou poblacions de la Safor, que són: Almoines, Bellreguard, Benifairó de la Valldigna, Gandia, Guardamar de la Safor, Palmera, Potries, Rafelcofer i Ròtova.

També és la revista que gosa publicar els meus modestos articles astronòmics i de cultura. L’abril del 2004, el director de Quinzedies, Vicent Gregori, em va demanar si podria escriure algun article per a la seua publicació. Vaig accedir dient-li que de l’únic que podia escriure era d’astronomia i que tractaria de ser el més divulgatiu possible. Va estar entusiasmat amb la idea.  Els meus primers articles van ser sobre l’eclipsi lunar del 4 de maig del 2004 i el pas de Venus per davant del Sol del 8 de juny del 2004. Si els voleu llegir estan en la xarxa.

Poc a poc la col·laboració va ser més estreta. El director em va oferir una secció fixa i així va eixir la secció d’astronomia mensual El cel de ….., on es fa un repàs als fets més significatius del firmament i que qualsevol lector interessat pot observar sense ajuda, ni telescopi. Junt amb notícies de l’exploració espacial tot amanit amb un toc mitològic. Els lectors habituals d’aquest bloc ja ho coneixen. Des de l’obertura d’aquest bloc, el mes d’abril del 2005, he anant situant els meus articles astronòmics, fets en principi per a Quinzedies, també aquí per a tenir més difusió fora de la Safor.

Amb Quinzedies, també he escrit altres articles sobre temàtica cultural, actes als qual he assistit i que m’han plagut molt i que he situat també al Pols d’Estels. I alguna entrevista a escriptors com Joan Olivares o científics com Fernando Ballesteros quan ha calgut.

Enhorabona a Quinzedies i al seu director Vicent, per l’aniversari.

Foto: Portada de la revista del cinqué any, de setembre passat, dedicat a les Festes Majors de Bellreguard.