BONA VIDA

Jaume Fàbrega

poma

muntarà l’ allioli…

29 de juliol de 2021

ALLIOLI ERÒTIC Tant als Països Catalans com a Provença, l´allioli i altres plats fets amb una mà de morter o boix, com la brandada de bacallà- sempre fets per homes- tenen, en la cultura tradicional, connotacions sexuals. Es juga alhora, amb el símil formal de la mà de morter o boix (com un batall que

Llegir més

BOTIFARRA DEOLÇA, UN SECRET DE GIRONA

9 de maig de 2021

BOTIFARRA DOLÇA La botifarra dolça és feta de carn de porc picada, sucre i llimona. Això, ajudat pel fet que en coure-la queda caramel.litzada, en fa, sens dubte, l´embotit més curiós del món. En altres cultures hi ha embotits amb un punt de dolç, així trobem “morcillas” dolces a Sòria i  les Canàries i “morcelas”

Llegir més

Botifarra dolça, l´embotit més estrany d’ Europa…

15 de novembre de 2019

BOTIFARRA DOLÇA , L’ ESTRANY EMBOTIT La botifarra dolça és feta de carn de porc picada, sucre i llimona. Això, ajudat pel fet que en coure-la queda caramel.litzada, en fa, sens dubte, l´embotit més curiós del món. En altres cultures hi ha embotits amb un punt de dolç, així trobem “morcillas” dolces a Sòria i 

Llegir més

FARCITS TURCS GRECS, ÀRABS, ESLAUS…

31 de maig de 2018

VERDURES FARCIDES Un dels plats més agradables són les verdures farcides: pebrots, albergínies, carbassons, especialitat de la cuina turca, menorquina i mallorquina. Cal afegir-hi, a Turquia i als antics països de l’ àrea i de l´imperi otomà- Grècia, Sèrbia, Croàcia, Bulgària, Macedònia, Bòsnia Hercegovina, Montenegro, Romania- on n’ hi he menjat de bons: en plural

Llegir més

SABER MENJAR FORMATGE COM A FRANÇA—

29 de maig de 2018

FORMATGES: COM SERVIR-LOS I MENJAR-LOS Com sap tothom, França és el país dels formatges; es dieu que en tenen un per a cada dia de l´any. De totes maneres Itàlia quasi l’ atrapa, i posseeix alguns dels millors i més difosos formatges del móN. Parmiggiano-Reggiano, Grana Padano, Provolone, Mozzarella, Cacciacavallo… La cuina italiana, com cap

Llegir més

fruita farcida amb carn, una especialitat sorprenent de la cuina catalana

19 de setembre de 2015

EL “RELLENO”, UNES POSTRES EXCEPCIONALS És, certament, un dels plats dolços més espectaculars no solament de la cuina catalana, sinó europea. Tal com explico al meu llibre “La cuina del 1714. Història i receptes”, la fruita farcida- préssecs, peres, pomes…- és una elaboració antiga, plenament vigent durant el Barroc i segurament d’ origen medieval. La

Llegir més