Connexions des de #Badalona

"Si jo hi sóc i tu també / la terra és meva i és teva." (Joan Argenté)

Arxiu de la categoria: pisos buits

Compromís amb l’Habitatge, a Badalona

0

Emergència habitacional 1QUADREHABITATGEA continuació un breu resum de la roda de premsa d’avui.

  • Compromís per l’habitatge: finestreta única, multipliquem pressupost OLH i reforç atenció a l’emergència.
  • “Els ajuntaments no ens podem quedar sols en l’atenció a l’emergència habitacional. Repte i risc de país.”
  • Multipliquem x 3 el pressupost i acordem per ampliar el parc muncipal d’habitatge social, que actualment és de 3 (!) pisos.

+ info: http://ow.ly/V08c305tkcu

Ple d’ordenances octubre (2016)

0

-plebdn extraordinari   Ordenances fiscals.jpgEn el Ple extraordinari el Govern municipal proposà una paquet de modificacions en les ordenances fiscals per al 2017 entre les que destaquen una millor redistribució de l’IBI per a grans superfícies i una nova taxa de pisos buits. El gruix d’impostos i taxes generals quedaran congelats tenint en compte l’actual situació de baixa inflació de preus. Això vol dir, per exemple, que l’IBI que paguen els habitatges tampoc tindrà cap pujada en els tipus. Les dues principals mesures han estat treballades i acordades conjuntament amb el PSC de Badalona.

La nova taxa de pisos buits anirà acompanyada de la corresponent ordenança de verificació de pis desocupat per un període superior a dos anys. Aquesta taxa, emparada en la llei 18/2007 de la Generalitat de Catalunya, pretén activar el parc de pisos buits de grans tenidors i bancs, per tal d’incentivar el mercat i sancionar a la vegada problemes de convivència que generen per exemple l’impagament de quotes. L’Ajuntament calcula que a Badalona del total de pisos buits, més de 1.300 pertanyen a paquets immobiliaris de grans tenidors com bancs o societats patrimonials. L’ordenança i la taxa van encaminades a posar al mercat aquest gruix. Aquesta nova ordenança està actualment en fase de treball en una comissió amb tots els grups municipals.

Objectiu: mobilitzar pisos buits per al mercat de lloguer social

0

+ info: http://ow.ly/Gx83304oxDs 

Per aconseguir-ho al proper ple portarem una nova ordenança que ens permetrà aplicar allò que ja diu la llei de 2007 de l’habitatge, i que defineix sancions per als propietaris que a) tinguin la seva propietat desocupada permanentment per un període superior a 2 anys i que b) no s’acullin a cap de les exempcions previstes (per exemple que l’immoble estigui buit per raó de feina, litigi, dependència o que ja estigui inscrit en una borsa de lloguer).

Les sancions s’aplicarien —diu la llei— als propietaris que, malgrat haver-se verificat en un procediment administratiu que tenen un pis buit, es resisteixen encara a llogar l’habitatge.

L’ordenança que avui hem començat a treballar amb alguns partits de l’oposició (els que s’han presentat a la primera reunió) ens permet definir aquest procés de verificació. Aquest procés és clau, sense ell no podem fer valer la llei a la nostra ciutat. Ens posem en sintonia a altres ciutats metropolitanes, i comencem a normalitzar i a fer homologables les nostres polítiques d’habitatge, després de ser trista excepció al país.

Amb l’ordenança, també estem treballant una taxa, que s’incorporaria en el bloc d’ordenances fiscals, i que també es tractarà en el proper ple. Aquesta taxa s’aplicaria als propietaris que tinguin habitatge buit verificat.

Un parell de qüestions, que em sembla important destacar:

– Prioritzarem grans tenidors. L’objectiu del govern municipal és abordar la gran bossa d’habitatge buit detectada, que correspon als anomenats grans tenidors (bancs i fons d’inversió). El registre públic d’habitatge buit dels grans tenidors gestionat per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya determina que hi ha uns 1300 pisos buits de grans tenidors a la ciutat. Estem enllestint un pla d’inspeccions que prioritzarà els primers l’obertura dels primers expedients en aquest àmbit.

– L’ordenança i la taxa, així com les posteriors sancions si s’escauen, no solucionen per si soles el repte de l’habitatge a Badalona. És important destacar aquí, l’augment substancial en el pressupost de l’Oficina Local de l’Habitatge (OLH), que ha d’oferir nous serveis, una part significativa dels quals al suport al sistema de lloguer. No només això, la nova OLH oferirà per fi un servei de finestreta única. N’anirem parlant.

En parlarem dijous una estona a l’audiència pública de les ordenances fiscals que tindrà lloc al Centre Cívic de la Salut a les 19h. Us hi esperrem!

5593