Arxiu de la categoria: periodisme

On és Wally?

0

Sí, algun dia s’estudiarà a les facultats aquest gran silenci, aquest consens de la pena.
De moment, per evitar-me emprenyamentes, he decidit de prendre-m’ho com un joc, això de cercar on amaguen la notícia sobre la Solidaritat, com si aquesta proposta per concretar d’una vegada i fer la independència fos el Wally de la campanya.

Només que en aquest cas res no garanteix que l’acabi trobant. Ans al contrari.

Silenciar, menystenir, amagar (inconscientment o amb mala idea, tant hi fa, que el resultat és el mateix) la veu de Solidaritat és una pràctica a la qual s’han apuntat amb tristíssima reverència: no és ja que no en facin notícia, de les notícies de la Solidaritat, sinó que fins i tot quan parlen de tots, no parlen de SI: fan llistes de propostes programàtiques o d’opinions o de cartells o del que sigui i, plop!, n’esborren la Soli. Sistemàticament. I significativament.

Feu-ne la prova. Avui mateix, per exemple: quin cap de llista va anar a la manifestació de Barcelona i és omès a la informació? Quina formació política incorpora noms rellevants al final de les seves llistes (Hèctor López Bofill per Tarragona, regidor de Reagrupament per Lleida) i no és esmentada en un article que parla precisament d’aquest tema? Per exemple.

Bé, ja us ho podeu imaginar, la resposta és sempre la mateixa: Wally.

 

Publicat dins de país i etiquetada amb , | Deixa un comentari

Cartells, periodistes

0
El matí del 24 d’octubre comença amb somriures: hi ha les proves dels cartells i retocs i propostes. A la sobtamenta de veure’t en estampa, la descompressió de fer-hi broma. Les reunions del comitè de campanya són de les d’anar per feina, resolutives, intenses. Per sort, s’hi manté el costum de somriure: imprescindible.A la tarda, hi ha acte a Tarragona. Dalt del tren, pateixo per no passar de llarg: el cor tiba, i el costum és fer fins a València: capaç sóc de tirar avall. Però si el costum és tossut, la raó el pot vèncer. El cor s’hi avé.I la xerrada va molt bé, i el debat és interessant. En acabat, encara la fem petar, com per ganes d’arrodonir.Hi ha un quadre de l’Artur Heras, amb la cara de Joan Fuster i un “més o menys” pintat a les ulleres, que diu “corregir i augmentar, això és la cultura”. Hi penso en sentir la reflexió d’en Ricard Checa, agusat periodista de la zona, ara que som al post-debat: que si es denuncia el silenci mediàtic que encara envolta Solidaritat (ho deixo escrit: algun dia s’estudiarà el cas a les facultats de periodisme), cal mirar que no s’entengui com una desqualificació per generalització. De professionals del ram -recorda-, n’hi ha de bons. Una pila.

I té raó.

Publicat dins de país i etiquetada amb , , | Deixa un comentari

Qui plorarà per Canal 9?

4
L’altre dia, un d’aquells diputats “quesejodan”, esfèric i acomodat d’impunitats, se’n fotia, via twitter, de les protestes pel desmantellament de Canal 9: però no havíem quedat que era un niu de manipuladors a sou del pp?, deia -reia-, de què es queixen, ara, si els fem fora?
Quina gràcia, el personatge.
Veritablement, aquest Canal 9 que finalment han sentenciat via ERO salvatge ha estat exemple del que no hauria de ser una televisió pública: des de les sinistres llistes de paraules prohibides que es van confegir en temps iniciàtics (ni vacances ni segell ni Alemanya ni etcètera, no es podien pronunciar, perquè eren, atenció i sic, “massa catalanistes”) fins als bunga-bunga que instauraven directius amb sous i complements sempre per sobre de les seves capacitats, la televisió autonòmica valenciana s’ha anat convertint, a consciència, en un penós compendi de calamitats.
Ja va néixer, ben mirat, amb mala idea, per contrarestar el nom que es començava a guanyar TV3 al País Valencià i justament per sobre i en contra d’ella: es va trobar l’audiència feta perquè va ocupar precisament i sense vergonya el canal que tenien els espectadors sintonitzat per rebre-hi TV3. Va sorgir a la contra i així ha actuat des d’aleshores. A la contra de TV3, a la contra de la llengua, a la contra de la informació, a la contra de la ciutadania a la qual hauria de servir.

Canal 9 ha estat un compendi de tots els defectes que pot acumular una televisió pública. Amb honroses excepcions (molt honroses: algun dia caldrà fer-los-en reconeixement), ha propiciat el parasitarisme, la inanitat, aquell trist avançar-se als designis de l’amo que converteix un periodista en jo què sé, una monyonya, un ringo-rango capaç de repetir comunicats com qui diu una notícia, de no comentar res del cas Gürtel, de no pronunciar suborn sinó cohecho, de sumar-se a les campanyes  partidistes (aquell “agua para todos” amb les imatges de terres clivellades que tancaven els informatius va ser d’antologia), de no preguntar mai quant va costar la visita del papa.

Durant aquests anys s’han esmerçat molts esforços i molts (moltíssims) diners (públics) per alimentar genuflectors i propagandistes, per convertir el petit engendre en un veritable monstre acastellanat, en un ridícul i estrafet mirall del que no hauria de ser una televisió. I ara, els mateixos que l’han modelada així com és la trinxen i la sentencien i riuen al twitter o en un soparot perquè res no els importa, perquè el mal ja està fet i saben que costa sortir a la palestra a defensar la cosa. Mentrestant, els altres, els que abans mostraven la barbaritat com qui predica en el desert, que denunciaven aquells informatius (?) de nevades, successos i comunicats governamentals, recorden com hauria pogut ser, com hauria hagut de ser, i ploren per la morta. Encara que no s’ho mereixi, ploren per ella.

(publicat a Mèdia.cat, el 18-07-2012)

Publicat dins de la gasetilla i etiquetada amb , , | Deixa un comentari

Xiquets que mosseguen policies

0
Publicat el 8 de març de 2012
Mai no he notat que em cridés la cosa corporativa, el lligam de la selva, la mirada gremial. Fins fa ben poc, me’n sentia, de vegades, mig culpable i em resignava a pensar que devia ser un defecte que tenia, com un pecat original: vaig arribar al periodisme des del camí tortuós de la literatura, per amor de lletra, diguem-ne, i perquè d’alguna cosa s’ha de viure, i potser d’aquí venia l’allunyament, em deia, qui sap.
M’agrada l’ofici, això sí. Més que no m’havia pensat d’entrada, m’agrada. Arrossegat com és  tan sovint, i resulta que m’agrada. Però ja està. Aquesta sensació no m’ha generat cap mena d’empatia grupal. En fi. Tant hi fa. No és d’això, que volia parlar, sinó del lligam que se suposa que hauria de tenir amb la gent de la professió així en general, especialment en temps tan durs per a la lírica, del llaç inefable que se suposa que m’hauria d’unir, per exemple i perquè sí, amb la persona o les persones que van trobar adient, l’altre dia, crear una notícia que digués, i cito de memòria: “policia ferit a les protestes”. Amb fotografia inclosa de la cuixa de l’interfecte. I una taca vermella. Ah, no era només “policia ferit”, era “mossegat”: més drama.

Tota València, i mig món amb ella, vivien encara commocionats per haver constatat, gràcies als mòbils alçats fets cronistes en directe, com grups d’antiavalots blindats com si fossin gladiadors insultaven, perseguien i colpejaven xiquets i xiquetes d’institut. Els joves estudiants, a més, havien tingut la pensada de portar llibres a les concentracions de protesta contra la violència policíaca, per la llibertat d’expressió, la democràcia. Llibres. I alçaven Baudelaire i Borges i el Tirant en esplèndid acte de desafiament.

Insuportable, és clar. Del tot inadmissible. Calia contrarestar tanta poesia i tanta història, devia pensar alguna llumenera de la redacció. I se’ls va acudir això de la mossegada. A qui li importa la mainada detinguda, els cops de porra, aquell miserable que espenta dues criatures contra un cotxe, què fa que un armari cuirassat passi pel costat d’un xiquet i li trenqui les ulleres, qui ensenya a aixafar la cara d’un nen contra el terra, a clavar-li el genoll a l’esquena, torçar-li el braç, posar-li manilles, qui dóna les ordres. No: algú en aquella redacció va decidit que la imatge que ho resumia tot era un tros de cuixa de policia. I algú altre la va col·locar a lloc, també. Algú va redactar la nota penosa, hi va fer un titular, peu de foto, aquestes coses. Periodistes, se suposa.

La tinc retallada, aquella diguem-ne notícia. Per recordar-me, en fi, que la qüestió no és de què treballes sinó al servei de qui et poses.

(publicat a Mèdia.cat, el 7-3-2012)

Publicat dins de la gasetilla i etiquetada amb | Deixa un comentari

València, diaris, febrer

0
Van plegar un dia, patam, amb nocturnitat i sense avís. Fins i tot els subscriptors, van deixar desemparats, contemplant potser amb incredulitat aquells paperets que els permetien bescanviar un val per un diari. I que de cop ja no.Un amic, l’Enric, que el llegia pràcticament des del primer dia, que el passejava per la ciutat com qui alça una bandera, m’explicava que una senyoreta molt amable li havia dit, per telèfon, que li ho podien enviar per correu: sí home, a sobre de cornut, ara rebré el diari tres dies després, que se’n vagen a fer la mà, home, a fer la mà.

Aleshores, com per justificar-ho, van deixar anar que hi perdien diners. I el missatge era clar. I trist. Que El heraldo de Aragón té interès per arribar als quioscs de València però l’Avui, no.

En fi.

No m’hi estendré. Ja ha passat molt de temps, des que ens vàrem quedar sense diaris, a València. Com si en aquesta terra nostra no hi hagués més projecte de país que el que parla castellà. Com si haguéssim de ser l’única cultura del món que accepta la mutilació. Com si tampoc la possibilitat d’estendre mercat no comptés per a les nostres empreses de comunicació.

Quan es van decidir per fi a treure La Vanguardia en català, li vaig preguntar a la quiosquera del meu barri que quan la rebria. La seva cara va ser tot un poema: que ja ho havia preguntat, em va respondre (vet aquí una mare dels ous en petit format d’anècdota quotidiana: no és que sigui catalanista, la meva quiosquera, diguem-ne, és que li importa el negoci), que li havien fet entendre que més endavant, segurament, que ella ja li ho havia dit també a un home, ahir, que potser si els lectors escriuen cartes o telefonen faran més força, però que no ho veig clar, xiqueta, no ho veig clar.

Jo tampoc.

No sé si de tant tractar-nos com si fóssim de segona algú pensa que ens ho acabarem creient.

Per això em va fer tanta alegria, aquell rumor: que diuen que l’Ara ja és a Mallorca, que diuen que no s’han oblidat de nosaltres, que no és obligatori viure traduïts, que resulta que al remat no és cap rumor, que ho han escrit i publicat i és profecia.

Va ser al novembre, això. I avui, que seia davant la pantalla i tenia ganes d’escriure per fi normalitats, encara he fet un google desconfiat, no fos cas que ho haguessis somiat, qui sap. I no. Vull dir sí: sí que és cert, que ho varen dir. A l’editorial del director i en notícia, també. La copio: “El següent pas per reforçar la presència a tot el mercat en català serà distribuir l’edició en paper al País Valencià, en una iniciativa que es posarà en marxa a partir del mes de febrer”.

Febrer! Si ja hi som, a febrer!

Ja hi som i gairebé no goso preguntar com ho tenim. D’una banda –ai- no puc evitar d’arrufar el nas i de pensar que ja ho creurà qui ho pugui veure, si és que ho arribem a veure. No seria pas la primera vegada que diuen i que queda després tot deixatat en boira. Però de l’altra banda –ai, també- penso que per què no, que ja era hora. I per això, perquè pot ser que vagi de bo, perquè d’aquí no res entra febrer, perquè els xinesos diuen que és l’any del drac i d’altres prediquen la fi del món, m’apresso a recordar l’obvietat: que, a més de la llengua, cal el contingut. Que parlin de les coses d’aquí, també, vull dir, a més de distribuir.

Febrer!

(publicat a Mèdia.cat, el 24-01-2012

La vaca que vola

1

Era tan bèstia, aquell anunci, que ara, quan hi penso, he de fer esforços per recordar que realment el vaig veure, que no me l’he pas imaginat. De vegades passa: a còpia de repetir-t’ho pots acabar tenint el convenciment que la pròpia invenció ha estat un fet viscut. Diuen que és un mecanisme del cervell, d’autodefensa o d’autocomplaença o de no ho sé. Tant hi fa, ara, però. No és d’això, que volia parlar. Torno a l’anunci.

Recordo que aleshores, fa una pila d’anys, ja em va molestar. El vaig trobar, de fet, altament ofensiu. I significatiu també. Fill d’una manera d’entendre el món que, com més va, més detestable em sembla. L’anunci, en fi, era d’un d’aquells mitjans que s’autoproclamen centre de l’univers i es mirava els seus potencials lectors amb altes dosis de displicència (l’havien col·locat al metro, dalt d’una escala: més que no pas lectors, segur que hi veia formiguetes) i proclamava, més o menys: “les vaques volen. Si t’ho diem nosaltres, creu-t’ho”.

Tot un cant a la irracionalitat, a la recepció acrítica de qualsevol notícia, a assumir la deglució en comptes de plantejar l’interrogant. Tota una declaració de principis, d’allò que se suposava que el periodisme no hauria de ser.

Ja fa temps que hem sortit de l’ou, que sabem que no hi ha mitjans neutres (més que això, sabem: que quan hi ha conflicte -i sempre n’hi ha-, qui proclama neutralitat pren, de fet, partit pel més fort), que el famós mercat està intervingut a cop de favors institucionals que després es poden tornar en forma d’articlets sabonosos, que etcètera. No descobrirem pas la sopa d’all, a hores d’ara. És només que de tant en tant va bé recordar-nos que, en un present de comunicacions en xarxa, de piulades, repiulades i notícies virals, sembla que el sentit de l’ofici cada vegada sigui més la capacitat d’ordenar, d’organitzar el caos en un relat mínimament entenedor, d’oferir perspectiva a les notícies-flaix, de fer preguntes que estimulin la recerca, d’esgratinyar i relacionar i ajudar a destriar el gra de la palla. Per exemple. Per això sembla cada vegada més ridícula aquella concepció totalitària dels mitjans escenificada en l’anunci de la vaca, aquell presentar-se des d’un mirall sobredimensionat, aquella pretensió del si no t’ho explico és que no existeix i si t’ho explico és que és cert.

Sempre vaig tenir ganes d’enganxar-hi un afegit, al vell anunci maleducat: “No, les vaques no volen. Si m’ho dieu vosaltres, és que sou uns mentiders”.

(publicat al bloc d’ESCACC, l’11-01-2012)

Publicat dins de la gasetilla i etiquetada amb | Deixa un comentari

Una nova espècie de peix

2

Passa diàriament sense que ens n’acabem d’adonar. L’encarregat d’un institut d’art modern ha de fer el comunicat de rutina i no sap qui dimonis és el personatge importantíssim que oferirà demà a les càmeres. Per exemple. Li cal omplir un parell de fulls i ho enganxa de la Viquipèdia. Fet. Després, el redactor que haurà d’escriure sobre l’exposició del comsedigui importantíssim, es limitarà a copiar literalment el que n’explica el comunicat. Amb alguna flor pròpia o amb el copia i enganxa mig desestructurat, però repetint, sense citar-la, la informació viquipedista.

Avall que fa baixada, per tant: el món és una bola i tot rodola.

De tan comuna, de tan estesa i natural, la pràctica no sembla que hagi de ser notícia. Només que, de tant en tant, algun excés n’evidencia les vergonyes. I s’explica en to de facècia. Fa riure, sí. O plorar.

Aquesta tardor ens ha fornit un exemple d’allò més bèstia sobre la pràctica del copiaienganxisme. Comença quan un centre comercial idea una més o menys enginyosa (això va a gustos) campanya de promoció i envia el seu comunicat. Continua quan l’escrit arriba a la redacció d’un diari dels que presumeixen d’antiguitat esmerilada i, com que la cosa va d’una nova espècie de peix que han trobat a la Marina Alta, el paperet acaba a la secció de medi ambient. Fins aquí, el relat més o menys rutinari de les coses. La vella pràctica de contrastar informació, comprovar les dades o, ves quina mandra, llegir abans d’escriure passa a la categoria de mania obsoleta. I algú troba d’allò més natural copiar el comunicat sense preguntes. Com s’ha fet tantes vegades.

Per tant, sabrem, perquè així s’ha publicat:

1)    que un “equip científic internacional liderat per la prestigiosa universitat de Laverton” ha descobert un peix nou i que li diuen “piscis festivus”;

2)    que la característica principal del nou peixet és el seu hàbitat: el centre comercial, un àmbit que cobreix “la principal necessitat del piscis festivus: divertir-se”, cosa que contempla la possibilitat d’“emprovar-se roba de tota mena, passejar en grup, menjar hamburgueses i fins i tot anar al cinema”;

3)    que hi ha un “cap de l’equip científic” que es diu Jack Palawer i que ha fet declaracions d’impacte sobre el peixet: “no se’n perd ni una”;

4)    que la bestiola “ha desenvolupat una glàndula única al món animal que permet que s’adapti a qualsevol promoció”: pot “aguantar la respiració” tanta estona com vulgui o “submergir-se en una piscina plena de bitllets”;

5)    i que, a més del centre comercial, ara resulta que també es troba al Facebook, el peixet: “les habilitats de la nova espècie sembla que no tinguin límits”.

I, efectivament, no en tenen: la notícia, copiada i enganxada del diari de València, ha arribat a un portal equatorià que es fa ressò de la bajanada amb britànica flegma: igual com informa d’un nou mol·lusc a l’Antàrtida o de dotze noves espècies de granota trobades a l’Índia, passa compte del “festivus” valencià.

En fi. El relat poca-solta no tindrà, probablement, gaire més recorregut. Però el fons, la pràctica nefasta que l’ha propiciat, aquest copiaienganxisme que tan fàcilment ens converteix en notícia la propaganda partidista, la versió oficial, la informació de terregada, continuarà fent-nos passar bou per bèstia grossa.

Bou o peixet.

(publicat al bloc d’Escacc, el 30-11-2011)

Publicat dins de la gasetilla i etiquetada amb | Deixa un comentari

Ja tenim fallera major!

0

“Dues noves reines”, escrivia un diari de paper al titular de portada. Grans fotografies, pluja de tòpics carpetovetònics, pàgines i pàgines d’iteracions que voregen la paròdia.

Cada any és exactament igual. Varien els noms i potser el color dels cabells, però és
exactament igual exactament igual exactament igual exactament igual: assemblea a l’ajuntament, l’alcaldessa que trenca el sobre, els fallers que criden, telefonada, sorpresa, plors.

En fi. Ja ho tenen, això, els rituals que ens agrada de fer als humans: es repeteixen. Cap
novetat. Si hi ha res que sorprengui, en aquest afer, és, posats a emprar expressions tòpiques, la cobertura mediàtica, és haver de pessigar-te per recordar que som al segle XXI quan llegeixes, jo què sé, que “el nomenament de Sandra posa fi a tres anys consecutius l’elecció de senyoretes que prèviament havien estat a la cort infantil” o que “va atendre ben disposada una pila de televisions i ràdios, explicant una vegada i una altra com van ser aquells segons màgics” o que “Rocio va aconseguir sobreposar-se a l’emoció i les llàgrimes que no va poder contenir quan es va assabentar del seu pròxim regnat”. No sé si aquestes perles són producte de les pàgines que s’han d’omplir i la
poca teca que hi ha per farcir-les o ja vénen de fàbrica redactora (si la societat és la culpable, com en aquella cançó, no hem d’oblidar que bé li calen ditets teclejadors, diguem-ne, col·laboradors necessaris), però comença a fer angúnia que ens hi
acabem acostumant, que finalment, a còpia de rutines, ho trobem del tot normal.

Perquè resulta que la cosa es col·loca impúdicament a les portades. Per davant de tota la
resta. I més gran. Què són el procés de pau a Euskal Herria o veure el regidor d’Urbanisme de València assegut al banc dels acusats (“presumpta prevaricació”, en diuen) o etcètera, què són totes aquestes collonades davant la urgència d’informar
que la nova fallera major confessa que se sent “molt feliç”?

(article publicat a Mèdia.cat)

Publicat dins de la gasetilla i etiquetada amb , | Deixa un comentari

“algún tipo”

0

Prou que ho sé, que els sous són esquifits i els horaris, infernals, i que becaris gratis i etcètera, però és que hi ha una dignitat de professió, diguem-ne, un mínim decòrum per l’ofici que ens hauria de preocupar més que no ho fa.

I per això, suposo, pot passar que un personatge tenyit de ros s’acosti a una de les cantants més grans que ha donat aquest país, una de les veus més personals i clares de la Mediterrània, que espera amb paciència perquè ja són deu minuts que passen de l’hora i quantes rodes de premsa deu haver fet a la seva vida, tan enutjoses, sovint, i necessàries, també, s’hi acosta i, com si el món sencer hagués de funcionar des del seu cervell limítadíssim, li diu, atenció: “¿Tienen algún tipo de vídeo en internet que podamos descargar para completar las imágenes?

I ella tanca i obre les parpelles unes quantes vegades i li respon en veu baixa alguna cosa educada, com ara un si parles amb la discogràfica t’orientaran, però a mi el cel em queda cobert de foscos presagis i fins els micròfons diria que s’han enrojolat.

Publicat dins de la gasetilla i etiquetada amb , | Deixa un comentari