Bloc de notes

Arxiu de la categoria: llengua

Massa feina

0
Publicat el 9 d'agost de 2019

Quan veig alguna cosa interessant i no tinc temps per dedicar-hi procuro guardar-la al Telegram en forma de missatge adreçat a mi mateix. Trobo que és una manera senzilla i ràpida de guardar material en un calaix fàcilment accessible que obro quan tinc temps. Avui, però, em sembla que m’he buscat massa feina.

Primer he guardat la pàgina que ElNacional.cat edita en anglès. He pensat que podria fer servir el material per alguna classe, només que abans d’utilitzar-lo he de trobar temps per llegir-lo.

Després he ensopegat amb un article d’ElDiario.es en què es parla dels esforços que fan alguns sectors de l’església catòlica espanyola per deixar enrere el llast que representa una part important de la seva elit, uns bisbes ancorats en el passat franquista que no permeten que el papa Francesc tiri endavant algunes polítiques que diuen que són progressistes. Jo poso en dubte tot el que ve de l’Església, retros i progres per igual, però voldria llegir l’article i potser enviar-lo a la meva parella. Potser ella hi trobarà alguna cosa interessant.

A la tarda he llogat un cotxe per la setmana que ve perquè volem anar a passar uns dies a muntanya. He guardat al Telegram el contracte i les condicions de lloguer.

I al vespre encara he desat un article que a primer cop d’ull m’ha semblat molt interessant. És una anàlisi de l’Enquesta d’Usos Lingüístics de la Població que ha fet en Jordi Martí Monllau.

Publicat dins de Dia a dia i etiquetada amb , , | Deixa un comentari

Viure en català

0

Apart del clàssic exemple del cafè amb llet que et serveixen després d’haver demanat cafè amb gel (per cert, ahir 26 de juliol de 2019 encara em va tornar a passar) hi ha altres experiències que fan preguntar-te què collons estem fent, els catalans. Ahir vam estar amb uns amics argentins que fa temps que viuen a Catalunya i em va fer tot l’efecte que una de les noies, després de dos anys de viure entre nosaltres, per fi va descobrir que la tribu existeix, que els catalans no estan extingits, i en va descobrir un espècimen: jo. Ens va explicar que sempre li parlen en castellà i només sent català quan algun dia se li acudeix de posar TV3, cosa que fa molt de tant en tant.

Si la nostra llengua ha de sobreviure, és a dir, si el nostre poble ha de sobreviure, ja no dic per la defensa sinó tan sols per l’ús que fem de la llengua, estem arreglats!

Publicat dins de Dia a dia i etiquetada amb , | Deixa un comentari

El català a Europa

0
Publicat el 19 de juny de 2019

La nostra llengua encara no és oficial a la Unió Europea. Tots els anys que diuen que portem de democràcia no han servit perquè l’Estat espanyol considerés el català prou important per fer-lo oficial. Vol dir que ni tan sols els castellans es creuen les mentides que ens volen fer empassar: ens diuen que som espanyols i que la llengua dels espanyols és el castellà; però si els catalans som espanyols, no ho és la nostra llengua?

Resultat d'imatges de oscar escudé plataforma per la llengua

L’Òscar Escudé, president de Plataforma per la Llengua, ho explica molt bé en un article a l’Ara de fa uns dies.

Si el català encara avui segueix discriminat a la UE és per la voluntat política de l’estat espanyol. L’oficialitat del català al club europeu depèn del govern espanyol, que ha de demanar-la al Consell Europeu. I mai no ho ha fet. (…) I no és només un tema simbòlic ni és només que els nostres eurodiputats puguin parlar en català al Parlament Europeu. Ni tan sols és només que els catalanoparlants no puguem comunicar-nos de manera directa amb les institucions europees. (…) Però no és només tot això, ni és només que no ser oficial a la UE comporti la percepció global que el català és una llengua de segona o sense “prestigi”.

La principal conseqüència de la no-oficialitat és que dificulta l’ús normal de la llengua al propi territori: durant el primer trimestre del 2019, la UE va aprovar 24 disposicions que imposen llengües oficials de la Unió i, per tant, marginen i discriminen la nostra llengua automàticament pel fet de no ser oficial. ‘De facto’, doncs, imposen l’espanyol, el francès o l’italià. Un exemple: a Catalunya hi havia vigent una llei de la Generalitat perquè el català fos present a l’etiquetatge dels productes alimentaris, però la Unió Europea va aprovar una normativa que autoritzava els estats a imposar les llengües oficials de la Unió –i només les llengües oficials de la Unió– a l’etiquetatge d’aquests productes. Això va comportar, ‘de facto’, la derogació automàtica de la normativa catalana. Per això, sovint, els cereals de l’esmorzar estan etiquetats en espanyol i en portuguès, però no en català. No és només un tema simbòlic: sense oficialitat, no existeixes!

Es veu que recentment tots els partits (PSC inclòs) s’han compromès amb la Plataforma per la Llengua a impulsar l’oficialitat del català a la UE. És important que el PSC hi sigui, perquè el govern espanyol és PSOE i és aquest govern qui té la competència per demanar que el català sigui oficial a la UE. Això deu voler dir que l’oficialitat del català a la UE és imminent.

O no?

Publicat dins de Dia a dia i etiquetada amb , | Deixa un comentari

Complex per reivindicar el català

0
Publicat el 5 d'abril de 2019

L’èxit de Cs es mesura amb el nou complex per reivindicar el català.

Ciutadans van néixer per carregar-se la llengua catalana i si alguna cosa se’ls ha de reconèixer és que en només 13 anys d’activitat han aconseguit que avui reivindicar el català sigui interpretat, per alguns sectors de l’independentisme, com un acte classista i de supremacisme nacional.

Publicat dins de Dia a dia i etiquetada amb , | Deixa un comentari

Descens natalitat

0

He recuperat aquesta redacció d’una carpeta sense data. Em penso que és un exercici de quan em vaig treure el nivell D de català.

Ja fa anys que la població catalana compta amb un dels índexs de natalitat més baixos del planeta. Les raons del descens progressiu i continuat del número de naixements cal buscar-les a molts llocs i pot ser difícil de determinar clarament, però suposo que estarem d’acord que la confluència de certes dificultats econòmiques i un biaix social a favor de l’individualisme són a l’origen de tot plegat.

Per una banda, l’increment del preu de l’habitatge ha fet un salt tan espectacular que unit a un augment progressiu i constant del cost de la vida ha fet que molts catalans s’ho repensin a l’hora d’augmentar la família. A més a més, l’explosió de llibertat que va tenir lloc en acabar-se el franquisme va coincidir en els anys següents amb una onada mundial de liberalisme cultural i econòmic que comportava, entre moltes altres coses, un enaltiment de l’individualisme que deixa de banda qualsevol implicació en el futur dels nostres conciutadans, del nostre país, inclús del nostre planeta. Si cada cop és més difícil mantenir una família i, per altra banda, contínuament rebem missatges que ens diuen que aprofitem el present i deixem de banda el que pugui passar en el futur, no és pas estrany que cada cop siguin més les parelles que no tenen descendència.

Publicat dins de Dia a dia i etiquetada amb , , , | Deixa un comentari

El ritual de la mort

0

He recuperat aquesta redacció d’una carpeta sense data. Em penso que és un exercici de quan em vaig treure el nivell D de català.

El decés d’una persona propera ens trasbalsa fortament i perdura en el temps malgrat l’esforç que fem per superar-ho. És impossible superar la mort d’algú per dues raons. En primer lloc, la impossibilitat de comprendre un fet, la mort, que està més enllà de cap explicació raonable; és el buit, el zero, el final, el no-res; jo, al menys, em veig incapaç d’entendre aquesta buidor. En segon lloc, l’experiència personal és tan íntima que cap sistema de creences pot ajudar-nos decisivament a acceptar la mort.

Tanmateix, a les cerimònies funeràries es posa de manifest que l’única cosa que no queda fora de lloc davant el traspàs d’algú és la paraula, ja que la parla és el tret més característic dels humans i és quan deixem de ser-ho que això es fa més palès. És per aquesta raó que caldria disposar de rituals funeraris civils i no deixar l’experiència d’aquest darrer adéu exclusivament a mans de la religió.

 

I wrote this short essay in a course of Catalan and I’ve just thought it’d be a good translating exercise to try and have it in English.

The loss of a dear one deeply overwhelms us and lingers in time nevertheless the effort we might make to come through it. És impossible superar la mort d’algú per dues raons. En primer lloc, la impossibilitat de comprendre un fet, la mort, que està més enllà de cap explicació raonable; és el buit, el zero, el final, el no-res; jo, al menys, em veig incapaç d’entendre aquesta buidor. En segon lloc, l’experiència personal és tan íntima que cap sistema de creences pot ajudar-nos decisivament a acceptar la mort.

Tanmateix, a les cerimònies funeràries es posa de manifest que l’única cosa que no queda fora de lloc davant el traspàs d’algú és la paraula, ja que la parla és el tret més característic dels humans i és quan deixem de ser-ho que això es fa més palès. És per aquesta raó que caldria disposar de rituals funeraris civils i no deixar l’experiència d’aquest darrer adéu exclusivament a mans de la religió.

Publicat dins de Dia a dia i etiquetada amb , , | Deixa un comentari