BONA VIDA

Jaume Fàbrega

botifarra

EMBOTITS DELS PAÏSOS CATALANS

7 de març de 2020

      LES GRANS FAMILIES DELS EMBOTITS DE CATALUNYA Els embotits i productes del porc, coneguts al país francès popularment com a cochonnailles (“porquim” a Mallorca), Wurst a Alemanya, simplement sausages a Anglaterra i els Estats Units, a Itàlia es beneficien d’ una doble classificació: insaccati, que són els embotits pròpiament dits, i salumi

Llegir més

EL MILLOR PLAT D’ HIVERN

18 de gener de 2020

PATATA I COL (TRINXAT) Aquest plat pagès i de muntanya, però també de la costa, en els darrers temps,s’ha fet famós sota aquest nom cerdà de “Trinxat” o trinxat amb rosta. De totes maneres, va ser mèrit de Néstor Lujan- el crític gastronòmic més il.lustre d’ aquest país- difondre aquest plat, que ell va conèixer

Llegir més

el cassolet

4 de gener de 2017

EL MILLOR PLAT DE MONGETES ESTOFADES, EL CASSOLET OCCITÀ   Els occitans, igual que els catalans, són considerats “tastamongetas”, és a dir, que tenen en gran estima aquest llegum vingut d’ Amèrica (els espanyols, en canvi, prefereixen els cigrons). Als Països Catalans hi ha grans plats de mongetes estofades, dites així o amb noms diversos,

Llegir més

Arròs passejat o amb perdiu, una meravella valenciana

7 de novembre de 2016

  ARRÒS AL FORN L’ Arròs al forn, una de les especialitats de la cuina valenciana que mereixeria ésser més coneguda. Es feia habitualment el dilluns aprofitant les sobres de l’ Olla dominical  rebia els noms  humorístics d’ “Arròs amb perdiu”- per la cabeça d’ alls que s’ hi sol posar al mig- o “Arròs

Llegir més

els llegums preferits pels catalans

4 de novembre de 2016

  ELS LLEGUMS, ALIMENT BÀSIC Quan era petit i vivia a pagès, els dies que anàvem a mercat- amb una vella tartana i una mula-, on cop s’ havien venut els conills, pollastre, ous, etc. i s’ havia fet la compra- fruita, peix, arengades…-. Ens quedàvem a dinar en un “hostal” o botiga de queviures 

Llegir més

no poseu xoriço a l´amanida catalana!

6 d'octubre de 2016

AMANIDA CATALANA Aquesta amanida apareix, arreu de Catalunya i la Costa Brava a la carta de molts restaurants. Es tracta, però, d’un plat d’origen popular que, no obstant, no tenia ni un nom fixat (l’adjectiu ha sortit més tard, des dels anys 30) ni, sovint, tots els ingredients totalment tipificats. Actualment, però, per Amanida Catalana

Llegir més

un arròs per a l´11 de setembre

4 de setembre de 2016

  ARRÒS DELS MIQUELETS Els Miquelets eren els membres d’ unes milícies populars de defensa de la terra que les diputacions o juntes de guerra dels diversos Països Catalans reclutaven . El primer cos va ser fundat per Francesc de Cabanyes durant la Guerra dels Segadors o primera guerra d’independència amb el nom de Companyia

Llegir més

les faves!

21 de març de 2016

FAVES A LA CATALANA, UN DELS GRANS PLATS DE LA TRIBU Dites també  Faves ofegades, Faves estofades, Faves sacsades, Faves al tombet, Cuinat de faves, Faves cuinades, Minestra de fava l´Alguer). Jo defenso  la denominació “a la catalana”, ja que és la recepta més genial de la cuina mediterrània de les faves. Per desgràcia és

Llegir més

una botiffarra sensual i deliciosa

24 de gener de 2016

Botifarra d’ ou, delícia de Carnaval i democràcia Si entrem a la Gastroteca, un portal gastronòmic de la Generalitat redactat per l´Institut Català de la Cuina (una associació privada de restaurants, malgrat el nom), farcit d’ errors,  de la botifarra d` ou es diu que és un embotit de carnaval. Això és cert a Barcelona,

Llegir més

les botifarrres provoquen càncer de còlon?

27 d'octubre de 2015

NO PODREM MENJAR FUET? Menjar carn processada com salsitxes, hamburgueses o embotits augmenta el risc de patir càncer, segons ha conclòs  un panell d’experts de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). El dictamen considera que aquest tipus d’aliments és “carcinogen per als humans” i l’inclou en el grup de substàncies més perilloses per a la

Llegir més

del “boudin” a la botifarra, del pernil al “cambajó”…

8 de setembre de 2015

LA XARCUTERIA MEDITERRÀNIA DE FRANÇA I LA SEVA CUINA Parlar de França, donat que és un estat que ha devorat d’altres nacions europees, és , com hem dit, parlar d’altres països: Catalunya (Catalunya Nord), Itàlia (Còrsega,comtat de Niça), Euskadi (Euskadi Nod), Flandes i Països Baixos (Ardenes), Alemanya (Alsàcia) i, naturalment, Occitània I Bretanya. Es a

Llegir més

un arròs que és un tresor

27 de maig de 2015

ARRÒS AMB CROSTA, UN TRESOR AMAGAT Amb un cert toc d’humor,la gent d’ Elx anomena “Tresor amagat” un plat d’arròs al forn. Al País Valencià, aquesta recepta és encara molt popular: a les comarques centrals s’ anomena  el mateix plat “Arròs amb perdiu”- es fa amb sobres del bullit i s’ hi posa una cabeça

Llegir més

menjant ous amb botifarra…

12 de febrer de 2015

PER CARNESTOLTES I DIJOUS LLARDER,BOTIFARRA D’ OU Aquesta botifarra és típica, a Catalunya, del temps del Carnestoltes i, especialment, del Dijous Gras o Llarder. Com fa la dita: “Al Dijous Llarder, botifarra menjaré”. O també: “Al Dijous Gras, carn fins al nas”. Es degusta sola, amb pa, formant part d’ entrepans o fins i tot

Llegir més