Arxiu de la categoria: Antígona

Antígona al cementiri de València

2
Publicat el 13 d'abril de 2012

A la famosa tragèdia de Sòfocles, Antígona, íntegra i bella, desafia la llei injusta per donar al cos del seu germà digna sepultura.

La seva ferma perseverança, els arguments que desgrana davant el poder que dicta prohibicions i, sobretot, els seus fets (malgrat el càstig que sap que trobarà, malgrat saber-se sola contra el món, els seus fets), han convertit Antígona en símbol de la constància i l’amor que mou els qui continuen cercant els desapareguts en tanta fossa comuna com ens amaga la terra.

Cada any, a l’abril, entra al Cementiri General de València una comitiva en solemne homenatge.

Desfila amb flors i dents serrades fins a les fosses comunes on van llançar els morts de fredes matinades que ens evocava l’Estellés. Per reclamar-ne la memòria i honorar-la. Perquè l’oblit no sumi pena sobre els crims del franquisme. És un acte intens i bonic. Amb banda de música i dolçaines i un nus a la gola que estreny i estreny i emociona quan es van dient els noms a moltes veus, i s’enganxen en paperets allà mateix, arran de fossar. Noms i flors aferrats a la tanca. El vent els mou i sembla un gest d’agraïment.

La justa pretensió, l’acció tan digna, es deu fer insuportable per a aquest personatge groller que hi ha instal·lat a l’ajuntament, sinistra hereva dels qui van manar omplir les fosses. Per això prova sempre d’evitar l’homenatge. Diu que no hi pot haver música, al cementiri. Missa a tot volum, amb altaveus, sí. I música també, de fet, normalment. Menys aquest diumenge, que serà 15 d’abril. Amb l’excusa banal de “no alterar la tranquil·litat dels visitants”, aquest diumenge precisament, aquest diumenge i no cap altre, diu que queda prohibida la música.

Transvestida de Creont, enfellonida com ell, voldria prohibir-nos sentiments i justícia.

Però l’heroïna de la història és Antígona. I, passats els segles, ja no és una dona sola.

Acte en memòria i desgreuge de les víctimes del franquisme llançades a les fosses comunes del Cementiri de València

Diumenge, 15 d’abril, 12 h.

Publicat dins de país i etiquetada amb , | Deixa un comentari