estirant del fil...

[No escrivim èglogues] · [Bloc intermitent]

16 de juny de 2013
2 comentaris

Qui autoritza la ruleta russa?

Qui autoritza la ruleta russa?


[Fotografia. Imatge que Ester Quintana ha penjat al seu perfil de facebook] 

L’escopeter de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra rep l’ordre política. Apunta a terra. I dispara el projectil. I és l’asfalt qui definirà el rebot endimoniat on impactarà la bala de goma. El balanç que acumula aquest gest concret i reiterat –gest polític, rebot policial– és maldestrament conegut: 9 persones cegues d’un ull a Catalunya els darrers 10 anys. Ester Quintana, la darrera, durant la darrera vaga general del passat 14 de novembre. La crònica dolorosa, colpidora, prosegueix. Persisteix. Bala cega, autor mut, responsable sord. Amb ració de doble càstig i oblit: 9 persones cegues. Impunement cegues. Encara avui sense responsables. Ni depuracions. Ni judicis. Ni garanties de no repetició.

Contra tot pronòstic i tota responsabilitat, els màxims manaires polítics insisteixen avui en seguir apostant a l’embogida ruleta russa. Ruleta macabra i incontrolable d’unes bales de goma que ja van causar estralls durant la transició implàcida que reformava impunement el franquisme. Memòria-antídot de l’ahir i l’avui dels morts que mai no compten: David Wilson (Sabadell, 1976), Pancho Egea (Cartagena, 1977), Ursino Gallego (Parla, 1979), Valentín García (València, 1979)… fins a Iñigo Cabacas (Bilbao, 2012). Morts per impacte directe de bala de goma. Morts impunes. Responsables immunes. Ahir. Avui. Qui sap si demà.

El conseller Espadaler i el director dels Mossos, Manel Prat, han insistit eixa setmana que no pensen renunciar a seguir utilitzant-les, com ja fa més de mitja Europa. Europa que no les ha prohibit. Simplement les ha deixat d’emprar. Al Parlament, mentrimentres, la recentment constituïda Comissió d’Estudi sobre Models d’Ordre Públic i Materials Antiavalots –nascuda de l’impuls dels moviments socials que exigeixen la prohibició definitiva de les bales de goma– deixa reflexions imprescindibles,  contradiccions insalvables i una sòlida evidencia empírica. La bàsica: que la màxima i principal responsabilitat és política. Són ells qui ordenen disparar un projectil que no saben contra què, contra qui, impactarà.

Diu el proverbi àrab que qui vol fer alguna cosa cerca un estri i qui no, una excusa. L’excusa de la setmana és l’il·lusionisme prestidigitador de Manel Prat anunciant que una sola tanqueta amb canó d’aigua, comprada fa 20 anys, resoldrà problemàtiques relacionades directamente amb el conflicte social i l’ordre públic. I amb una impossible pau social, inexistent en un país amb el 30% de la població a les portes de l’exclusió social. Termodinàmica repressiva de la crisi: es disparen bales de goma i pots de fum perquè es dispara la pobresa, la desigualtat i l’exclusió social. I sí i també. En el país on la verge és negra, el goril·la és blanc i Déu és un futbolista fiscalment fraudulent, les pilotes es continuen disparant enfora. Obligant-nos a combregar amb rodes de molí. Ens disciplinen a escandalitzar-nos per l’espectularitat puntual de l’aparador trencat d’un banc. Per fer-nos oblidar la brutalitat econòmica que cada dia es decideix en el seu consell d’administració. Metàstasi de la desigualtat i el cínic doble raser habitual. Hi ha qui trinxa vidres un dia, certament. Però hi ha qui trinxa vides tots els dies de l’any. Impunement.

Debats malbarrejats per reduir el debat sobre les bales de goma a la confrontació dual manifestant/policia. I no. Qui dispara les bales de goma, sempre, és el polític de torn. Es digui Saura, Puig o Espadaler. Tisores a base de porres. Mentre el problema i dilema resta irresolt: que mai més una persona quedi cega per bala de goma. Que mai més un agent dispari bales perdudes. Vell problema amb vell lema: mai més enlloc contra ningú. I fàcil solució: prou pilotes, stop impunitat. Al segle XXI. / DF

[La Voz Política, El Mundo-Catalunya, diumenge 16 de juny de 2013] · [Nota. Cada diumenge, El Mundo-Catalunya cedeix rotativament la secció ‘La Voz Política’ a un dels set grups parlamentaris]


 

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Un article molt cert, però d’una qualitat en expressió sublim. Ja només val la pena llegir-lo per la destresa de l’autor en la seva redacció. Felicitats, m’ha encantat dedicar-li una lectura.
  2. drets civils; manifestar-se.

    t’estant mostrant que si no estàs d’acor amb el sistema i ho manifestes et pot tocar el rebre.

    drets civils o societat capitalista, societat feixista.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.