estirant del fil...

[No escrivim èglogues] · [Bloc intermitent]

12 de novembre de 2013
11 comentaris

La lletania (publicat a El Mundo)

Paradoxes periodístiques, allò que avui -dimarts 12 de novembre- ‘El Mundo’ considera insults i amenaces en relació amb la compareixença de Rodrigo Rato ahir –dilluns 11 de novembre– no eren ni insults ni amenaces quan diumenge –diumenge 10 de novembre- em publicaven aquest article. Diumenge, és a dir, abans d’ahir, a la secció ‘La Voz Política’ que cada diumenge -i és d’agrair- dóna veu a un grup parlamentari.

Diumenge, doncs, abans d’ahir, ja s’hi parlava de gàngsters amb corbata i del fet que la por canviï de bàndol. Dos dies després es fan una autoesmena. Curiós, si més no. Oi? En què quedem?

—-

[Publicat a ‘El Mundo’, diumenge 10 de novembre. Abans ‘ahir]


La lletania

El poder és sempre un gran delinqüent impune”, escrivia Scascia. I la seva banda sonora original és la impunitat. La Comissió d’Estudi sobre la desaparició de les caixes catalanes, creada al Parlament ara fa quatre mesos, n’és una prova fefaent. Dilluns passat, compareixien els màxims exdirectius de Caixa Laietana, i com tants altres (Caixa Penedès, Caixa Catalunya et altri) van dir que ells, que les dirigien, no sabien res de res de la seva desaparició. Exordi d’impunitat. Silencis d’omertà. I pilotes fora a parts iguals. Amb un mateix repertori insoportable on la impunitat justifica impunement la seva immunitat:

1. Els màxims responsables afirmen sempre que “no hi ha responsables”. Tots ho han dit amb idèntica insistència. Lliçó ú. Ningú és responsable de res. Mai enlloc. Malgrat fiscalia ja fa temps que sospesa (tot) el contrari.

2. Els màxims responsables addueixen sempre que “ningú no va saber preveure” que la bombolla immobiliària esclataria. Sort que l’hemeroteca ho desmenteix i que, com a feble argument, no és cap eximent.

3. Els gànsgters amb corbata s’escuden sempre en la llei de l’embut: socialització de pèrdues i privatització de beneficis. Que la banca sempre guanya. Van guanyar abans de la crisi (169.000 milions d’euros), durant la crisi amb el rescat (100.000 milions) i avui encara guanyant: 17.300 milions de beneficis reportats per l’especulació brutal amb el deute públic.

4. En totes les compareixences oficials, sura la mateixa febre de l’or que els feia embogir –“el límit és el cel”, havia dit Emilio Botín–: paradisos fiscals, opacitats múltiples, estratosfèrics sous blindats, pensions de luxe, expansions irracionals, operacions especulativo-immobiliàries a l’atzar i a l’engròs i inversions arreu del món. Caixes que jugaven a ser bancs, en la maldestra crònica negra de l’economia global d’un capitalisme senil i furtiu.

5. No estaven pas sols. A gairebé tots els consell d’administració de les caixes, hi seien representants de les principals institucions, dels principals partits polítics i d’organitzacions sindicals. Que avalaven –per acció, per omissió– tot el que s’hi coïa.

6. De traca i mocador i per llogar-hi cadires, dilluns passat, un director general d’una caixa reconeixia que desconeixia les recomanacions del –també còmplice– Banc d’Espanya, que en els seus informes 2003, 2004 i 2005, ja alertava de la comercialització fraudulenta i excessiva de les participacions preferents, que van convertir-se, de facto, en el primer rescat dels bancs: a costa de milers de petits estalviadors estafats i ofegats de ‘corralito’.


7. Síntesi en píndola.
 El model social, mutual i centenari de les caixes d’estalvi catalanes se n’ha anat en orris per uns gestors seduïts per la cobdícia –Todó, Serra, Pagés, Calzada, de Dòria–, per uns òrgans de govern “florero” que miraven a una altra banda; per la complicitat institucional i política; per la desnaturalització, alteració i prostitució de la funció històrica de les caixes; i per l’especulació immobiliària i les seves runes, que ara paguem entre tots.

8. Paràbola dràstica. Finalment, entenem-nos. Dilluns passat el director general de Caixa Laietana reconeixia que cobrava un sou de 1.643 euros diaris. Alhora aclaria que avui, ara i aquí, cobra una pensió de 18.000 euros mensuals. 600 euros al dia, d’un pla de pensions milionari contractat amb una caixa que ja no existeix i que estem rescatant encara entre tots. Una actualitzada versió de l’evangeli segons Sant Lluc: als qui més tenen, se’ls donarà més; i als que ja no tenen gairebé res, se’ls traurà tot el que tinguin.


Sí. La lletania. Un cop més. La lletania de la impunitat. Fins que diguem prou. I la por canviï de bàndol. D’una santa vegada. Que deixin de robar. Que ens tornin tot allò robat.

David Fernàndez
Portaveu de la CUP-AE al Parlament de Catalunya 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

 1. Molt bé tota la cavalleria que va tirar per sobre al sr. Rodrigo Rato. Com pot comprovar, al nostre pais (i a l’Estat espanyol) ningú és responsable de res: tota la culpa la tenen els demés (i aqui hi entre tothom i tot: que si la troika, que si la Merkel, que si Madrid, que si Catalunya, que si l’Estat d’Israel, que si els jueus…).

  El que hem va agradar més de la seva intervenció va estar la darrera frase, la que va dirigir a la presidenta del Parlament.

  Atentament

 2. No me gusta nada de lo que proponéis, y por eso lamento que a un impresentable como Rato tenga que venir a cantarle las cuarenta Davi Fernández. En el estiércol crecen las flores, y la CUP es una de ellas. Si no hubiera estiércol, las flores no crecerían. Ojalá Rato y Serra sean juzgados y condenados.
 3. Totalment d’acord amb tu, David. Però, creus que realment pagaran per les seves malifetes?, jo crec que si no canvien molt les coses… la resposta ´ñes no.
  L’únic que podria aconseguir canviar les coses seria fer caure aquest govern – català i espanyol – de forma estrepitosa, arrosegant el sistema amb ell. I aixó, amic meu, tant sols s’aconsegueix mitjançant una revolta popular.
  ¿Creus – o saps la fórmula – que el 80% de la gent d’aquest país, que és la que no està disposada a moure un dit i fa servir la tàctica de lèstruç per viure, prendrà consciéncia i actuaría per canviar-ho tot?. Actualment jo penso que no. O bé hi ha una catàstrofe económica – mes gran que l’actual,es clar – o bé les generacions futures prenen una consciencia crítica, aquests son els unics escenaris possibles, tenint en compte que el primer escenari dona ales a les diferents formes de feixisme degut a la ignorància.
  Els llibertaris portem temps intentant obrir la porta al segon escenari i poca cosa – quasi rés – em aconsseguit.
  Però al menys vosaltres podeu dir-lis a la cara les coses pel seu nom a alguns d’aquesta colla de malparits… és un consol!.
  Gràcies David!. Salut!
 4. Bon dia!

  Voldria donar-te les GRÀCIES per fer-te sentir, per dir les coses com són. Grans sous per no fotre res, i a sobre estafar la gent, i quan algú ho diu diuen que s´han de mantenir les formes.

  TOT SÓN PREGUNTES

  Tot són preguntes
  que mai no tenen resposta.
  Tocat no sé per quina absurda mà
  se sent un violí:
  l´arquet fa mal, d´això no n´hi ha dubte.

  …………………………….

  JOAN VINYOLI. ENCARA LES PARAULES

 5. Gracies per dir les coses pel seu nom..
  Gracies per dir-li als banquers just el que jo penso d’ells…
  Gracies per ser la veu del poble…
  Gracies per ser com jo…i per no tornar-te un d’ells amb un traje…
  Infinites gracies!!!
  Es cert, no has insultat ningù…nomès l’has definit, i…no estas sol…molts pensem com tu..molts et fem costat.

  No perdis les forçes…et necessitem…hem de ser mes com tu qui plantem cara…
  estic disposat…a desobeir quan calgui…a assenyalar amb el dit quan calgui…
  Gracies …moltes gracies.

 6. La vergonya d’aquest pais és que s’estigui només comentant si les formes d’una intervenció son correctes o no i ningú parli perque aquest senyor donava explicacions al parlament, perque aquest senyor no està a la presó i perque aquest senyor se li ha de tenir cap mena de respecte.
  Vivim a un país de pandereta, on la única intervenció que reflexa el que el que la gent pensa es criminaliza i la persona que hauria de ser criminalizada pels seus actes encara resulta que és un pobre màrtir.
  A la gent sel ha de tractar pel que són. Persones que com en rato que no tenen cap men de mirament a l’hora de guanyar milions i milions a costa de desnonar a gent i de quedar-se amb els seus estalvis, només es mereixen el despreci de tots, sense respecte, sense formalitas parlamentàries, sense bones paraules.
  Gràcies per represntar el sentiment de tots.
 7. Hola David,

  me gustaría que leyeses lo que dice de ti este personaje (Salvador Sostres). Espero que si te lo topas algún dia le tires la zapatilla en la cara y le digas que no has sido tú, sino “el pueblo soberano” que busca justicia. 

  “Quien fuera el enlace de Herri Batasuna en Cataluña, David Fernández, hoy diputado en el Parlament por las CUP y que se dio a conocer por el número de la zapatilla contra Rato, ha llevado a los tribunales a un agente de los Mossos d’Esquadra acusándole de haberle golpeado durante el desalojo de la plaza de Cataluña de Barcelona el pasado 27 de mayo de 2011. La plaza había sido ocupada ilegal e ilegítimamente por los indignados y Fernández, que entonces trabajaba como periodista, había acudido al follón para escribir sobre el desalojo. 

  El espacio público es de todos y tomarlo, además de una clara infracción cívica, es una terrible falta de educación. Que las porras de la policía lleguen donde nunca llegó tu enseñanza general básica me parece un complemento educativo extraordinario. Y público, como reclaman los indignados. No todo son recortes, ¡que no os embauquen!. Haciendo un muy notorio esfuerzo de pedagogía y de ternura, la policía no repara en gastos para continuar educando a nuestra juventud más distraída. ¡Pam! ¡Aplíquese, Fernández!

  ¿Qué querías, David? Somos millones y el planeta no es vuestro. Hay una jerarquía y una Ley que nos protegen de la barbarie. El principal enemigo de la libertad es el caos. En un Estado democrático y de Derecho, el patrimonio de la violencia lo tiene la policía.

  Los Mossos avisaron, como siempre avisan, de que iban a desalojar. Mientes cuando dices que no avisaron. Mira si avisaron que hasta tú te enteraste, tú que no estabas en la plaza, y tuviste así tiempo de sumarte a la piñata. De todos modos, ¿por qué tendrían que avisar? ¿Avisáis vosotros cuando llenáis de mierda las plazas y calles de mi ciudad? No te golpeó solamente un Mosso, Fernández. Has de tenerlo claro. Te golpeó la democracia y la educación ciudadana que tiene todo el derecho a circular sin ser molestada. 

  Todos los niños buscan límites y educar es reprimir. En vuestra adolescencia mental todavía no habéis aprendido a respetar a los demás y os vamos a enseñar. En vuestra inmadurez vital todavía pensáis que lo que os pasa es culpa de los demás, pero la suerte de cada cual tiene siempre una explicación personal, con las contadísimas excepciones que quepa descontar.

  Herri Batasuna, la izquierda antisistema y ahora esta orquestación de las CUP. Si buscas los límites los vas a encontrar. La calle no es vuestra ni tenemos que aguantar vuestras amenazas de matones de barrio. Hay un orden fundamental que garantiza la libertad. 

  Aquellos a los que tú llamas fascistas -tú, precisamente tú, batasuno de mi vida- son los que defienden la convivencia y las garantías frente a la jauría de energúmenos desbocados. La porra que te golpeó es el vigor del pueblo soberano.”

  Un saludo 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.