8 de juny de 2013
Sense categoria
0 comentaris

Història de Catalunya

    Apunts que cal memoritzar

          No ho sé pas si el senyor Hernàndez hi estarà d’acord però m’agradaria fer-vos partíceps d’alguns apunts d’aquesta nostra atzarosa història per si ens cal fer autocrítica i no caure amb els errors – en alguns casos repetitius – de falta de cohesió social amb discussions internes que faciliten els atacs externs.

          Diu…”Durant la segona meitat del segle XIX Catalunya és diferent de la resta de l’Estat espanyol, ja que compta amb llengua, cultura, tradició i cosmovisions pròpies, però sobretot és diferent perquè, globalment considerada, Catalunya és una societat moderna, industrial i urbana…”

          Llavors, en el contexte de la querra civil – i aquí és on fa mal – segueix…”Les discrepàncies sorgeixen aviat. La CNT i el POUM són partidaris de mantenir les conquestes de la revolució. El govern de la Generalitat, l’ERC i el PSUC opten per reorientar l’economia i l’exèrcit. Els prosoviètics del PSUC estan especialment interessats, endemés, a liquidar els seus rivals del POUM. El maig de 1937 hi ha un enfrontament armat i obert que mina la cohesió de les forces republicanes.”

          Ens parla també del contexte actual on s’està emprant l’estratègia – com sempre – d’enfrontament civil exercida des dels àmbits  filofranquistes i lerrouxistes – que hi són ben presents – per a facilitar la perpetuació d’una cultura espanyola incòlume amb l’ajut incondicional d’aquesta Constitució postfranquista que els facilita tota classe de maniobres.

           I diu al acabar…”La II Restauració Borbònica, concebuda des del franquisme, coarta el desenvolupament democràtic, tal com havia passat a principi del segle XX. Tot i que una part de la societat civil catalana comenca a temptejar la via sobiranista, el sistema de partits continua acatant les regles de joc de la Constitució espanyola”  

           I ara, parem atenció sabent on sóm, fent-nos la pregunta de si volem canviar-ho i ens hi impliquem o ho deixem només en les retòriques i les queixes que ningú escoltarà?

               

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!