Esperanto*Cat

El bloc de l’Associació Catalana d’Esperanto

23 de febrer de 2015
4 comentaris

L’esperanto com a llengua materna

Com pot l’esperanto tenir parlants nadius? Es tracta d’una llengua planificada, parlada i difosa per un moviment social que lluita per un món lingüísticament sostenible. Per tant, qui l’aprèn, parla i adopta ho fa per consciència.

Tanmateix, la primera conversa en esperanto es va produir el 1888. Aquest segle i quart llarg de vida ha dotat l’esperanto d’una certa cultura, i d’un cert nombre de parlants nadius per diverses circumstàncies. La més freqüent és que els pares facin servir l’esperanto entre ells, perquè llur llengua materna és diferent. De totes maneres, cal remarcar que hi ha cap cas de parlant nadiu d’esperanto monolíngüe. Contràriament solen parlar un nombre força elevat de llengües.

La productora Judith Meyer i la periodista Veronika Poór han fet un reportatge en un vídeo de sis minuts amb el testimoni de cinc joves esperantòfons nadius de diverses parts de planeta. El minidocumental té també subtítols en català i el podeu veure a YouTube.

 

 

 1. Bona tarda, en el benentès que l’Esperanto vol ésser una llengua neutral que preten ser la segona llengua de les persones per facilitar les relacions horitzontals on ningú tingui avantatge linguístic, no és un contradicció que sigui utilitzada com a primera llengua? No és el que es vol evitar? Que la llengua internacional no sigui la llengua nativa de ningú?

 2. Bona tarda, en el benentès que l’Esperanto vol ésser una llengua neutral que preten ser la segona llengua de les persones per facilitar les relacions horitzontals on ningú tingui avantatge linguístic, no és un contradicció que sigui utilitzada com a primera llengua? No és el que es vol evitar? Que la llengua internacional no sigui la llengua nativa de ningú?

  1. Entenc el que dius, però, curiosament, els nadius d’esperanto que apareixen al minidocumental són multilingües
   I sembla que no tenen prejudicis lingüístics
   Això, em reconeixeràs, fa que pensar

   Sergi (Eivissa)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!