Esperanto*Cat

El bloc de l’Associació Catalana d’Esperanto

Les llengües del món en un diccionari

Amb 1264 entrades sobre moltes llengües del planeta amb la seva denominació en 18 idiomes

El 24 de febrer passat, en ocasió del Dia internacional de la llengua materia, es va presentar a Barcelona el Diccionari de llengües del món, que conté 1264 entrades amb informació sobre les llengües que es parlen arreu del planeta. Cada entrada informa la filiació lingüística de cada llengua, el lloc on es parla, la situació sòciolingüística, la viitalitat, aspectes històrics, etc. La denominació de cada llengua està en català, en la pròpia llengua definida i també en 18 altres llengües força importants a Catalunya: àrab, gal·lès, alemany, anglès, espanyol, basc, francès, gallec, guaraní, italià, japonès, neerlandès, occità, portuguès, rus, suahili, amazic i xinès.

Les dades d’aquest Diccionari de llengües del món vénen del treball dut a terme per LinguaMón, el CIEMEN i el GELA (Grup d’Estudi de les llengües amenaçades de la Universitat de Barcelona).

El diccionari en línia forma part del Termcat, un consorci de la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Catalans i el Consorci per la Normalització Lingüística, que té per objectiu garantir el desenvolupament i la integració de la terminologia en català sent la referència per les publicacions científiques i tècniques.

 

———–

La lingvoj de la mondo en vortaro           

Ĝi enhavas 1264 lingvojn dinifitaj el la tuta planedo kaj iliajn nomojn en 18 pliaj lingvoj

La pasintan 24an de februaro, okazi de la Internacia tago de la gepatra lingvo, oni prezentis en Barcelono la Vortaro pri lingvoj de la mondo, kiu enhavas 1264 kapvortojn kun informoj pri lingvoj de la tuta planedo. Ĉiu kapvorto raportas la lingvan parencon de ĉiu lingvo, la teritorion kie ĝi estas parolata, ĝian socilingvan situacion, ĝian viglecon, historiajn aspektojn, ktp. La nomo de ĉiu lingvo estas en la kataluna, en la lingvo mem, kaj ankaŭ en 18 lingvoj sufiĉe gravaj en Katalunio, t.e. la amaziga, la angla, la araba, la ĉina, la eŭska, la franca, la galega, la germana, la gvarania, la hispana, la itala, la japana, la kimra, la nederlanda, la okcitana, la portugala, la rusa kaj la svahilia.

La datumoj de tiu Vortaro pri lingvoj de la mondo venas de la laboro farita de LinguaMón, CIEMEN (Centro por etnaj minoritatoj) kaj GELA (Grupo pri studo de la minacitaj lingvoj de la Universitato de Barcelono).

Tiu reta vortaro estas parto de Termcat, la institucio regata de la kataluna registaro, de la akademio de la kataluna lingvo kaj de la konsorcio por la lingva normaligo. Termcat provizas al la kataluna la norman terminologion sciencan kaj teĥnikan.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.