Esperanto*Cat

El bloc de l’Associació Catalana d’Esperanto

La policia russa assetja els participants a la Conferència Mundial dels Pobles Indígenes

Alguns dels representants de les minories nacionals de Rússia han experimentat fortes dificultats per participar a la primera Conferència Mundial dels Pobles Indígenes que va tenir lloc la setmana passada a la seu de l’ONU, a Nova York. Més d’un activista dels drets dels indígenes ha estat assetjat per la policia mentre intentava viatjar cap a la conferència. Segons el que denuncia el Grup Internacional de Treball sobre Afers Indígenes (IWGIA), diversos activistes han patit atacs de desconeguts, els hi han confiscat els passaports i a alguns fins i tot els han retingut. Tot i que la notícia ens ha arribat de primera mà d’esperantistes d’aquells països, també Nationalia i Jornalet se n’han fet ressò.

La representant del Parlament Sami de la Península de Kola (Lapònia), Valentina Sovkina, va ser assetjada per la policia de trànsit quan intentava viatjar a Nova York via la ciutat de Kirkenes, que també és a Lapònia però a l’estat noruec. Sovkina va aconseguir arribar a Kirkenes però va perdre l’avió que devia dur-la a la conferència. A més de l’IWGIA, també ho explica ella mateixa al seu facebook i ho confirma un grup de lingüistes que des d’anys desenvolupen les seves recerques a la Península de Kola.

Aquest fet també l’explica al facebook l’activista pels drets humans Svetlana Shmeleva que, a més, denuncia la repressió policíaca que van patir alguns representants dels pobles indígenes que anaven a Nova York via l’aeroport de Sheremetevo, un dels dos aeroports internacionals de Moscou. La policia va confiscar els passaports de dos dels representants argumentant que eren falsos.

Tanmateix, potser el més impactant sigui l’atac contra Nadir Bekir, representant dels tàtars de Crimea. Segons Silent View News, Bekir va ser atacat en plena carretera per quatre homes encaputxats que li van robar el telèfon mòbil i el passaport. Quan va anar a la policia per denunciar aquell atac, la policia ho va considerar un “robatori normal”, encara que no li van robar els diners ni les seves pertinences. A més, la policia el va retenir dues hores a la comissaria. El representant del tàtars de Crimea, minoria de Rússia de facto, no va poder anar, doncs, a la conferència. Representants d’altres minories informen sobre fets similars als que ha patit Bekir.

Segons ens han explicat fonts de primera mà, el govern rus ha recusat tres organitzacions que volien participar en aquella conferència. De fet, de quatre organitzacions que han estat recusades pels seus governs, tres són de Rússia.


La conferència

La primera Conferència Mundial dels Pobles Indígenes (programa) ha estat una trobada internacional per compartir punts de vista i pràctiques i per aconseguir que es facin efectius els seus drets.

La conferència, acollida per l’ONU i amb representants de tot el món, ha tingut com a objectiu fer passos ferms per tal d’avançar en el respecte dels drets dels pobles indígenes.

Segons les Nacions Unides hi ha uns 370 milions de persones de comunitats indígenes a 90 països del món. En la majoria dels casos són extremadament vulnerables i tenen problemes greus per accedir als seus recursos naturals i preservar les seves llengües i tradicions.

De l’estat espanyol hi ha participat la Universitat del País Basc i de l’estat francès un grup de recerca i representants del poble amazic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.