espai_frumentaria

arts escèniques

Arxiu de la categoria: produccions

CAP DE TORTUGA. Postals des de la gira (I). Santa Eulària des Riu (Eivissa)

0
El proper divendres 11 d’octubre es representarà al Teatre España de Santa Eulària (21.00h) el muntatge Cap de tortuga.
És el primer cop que el representam fora de Formentera, i després d’un parèntesi estiuenc, hem reprès el treball al voltant d’aquesta obra, a la qual hem introduït algunes modificacions que la milloren.
En properes ressenyes aprofundirem en detalls. De moment, aquí teniu la informació d’aquesta nova representació.

20 abril. JORNADA_FRUMENTÀRIA

0
Publicat el 15 d'abril de 2013
El proper dissabte 20 d’abril Espai_Frumentària oferirà una jornada completa d’activitats.

En el marc de l’Any Marià Villangómez 2013 i en el context de la programació de la Primavera de Cultura de l’Obra Cultural Balear de Formentera, torna a estar obert el termini d’inscripció a la Ruta_Frumentària, que enguany arriba a la 2a edició, i a l’espectacle “El cop a la terra”, nova versió del maridatge de vins i literatura que es presentà l’any passat per aquestes dates.

La ruta en autobús pel racons literaris de Formentera començarà a les 9:30 del dissabte i durarà fins al migdia. Es Cap, sa Mirada, la Mola, ses Salines, es Caló… són alguns dels llocs on es llegiran textos literaris relacionats amb la nostra illa (Josep Pla, Marià villangómez, Jules Verne, Montserrat Roig…). Entremig, un esmorzar a mig matí de coca amb pebrera i frit de polp. Enguany procurarem que s’Home des Senalló no pugi a l’autobús.

Al vespre, a les 20:30h a l’hotel es Marès, un maridatge de poemes del llibre El cop a la terra, de Marià Villangómez amb vins de la terra i un petit concert de violoncel de Carme Lluch. Conduiran l’acte Vicent Ferrer, Miquel Costa i Josep Tarrats.

Per a més informació d’aquestes activitats o per inscriure-us-hi, podeu enviar un correu-e a info.espaifrumentaria@gmail.com.

Els preus són els següents:

EL COP A LA TERRA: 20 euros
RUTA_FRUMENTÀRIA: 15 euros (menors de 12 anys, 9 euros)
OFERTA: inscripció a les dues activitats: 30 euros

Preus reduïts per a alumnes i/o exalumnes d’Espai_Frumentària:
EL COP A LA TERRA: 15 euros
RUTA_FRUMENTÀRIA: 12 euros
Inscripció a les dues activitats: 25 euros

Inscripcions fins dia 19 d’abril

Cap de tortuga: quadern de treball (IV) atmosfera i sensorialitat

0
Es va fer, en febrer, una segona representació de Cap de tortuga. Hi havia gent que ens ho demanava insistentment des que vam fer l’estrena el passat 15 de desembre. Una vegada vàrem assegurar-nos que no hi hauria cap partit important de futbol el dissabte 2 de febrer, programàrem el segon passi de Cap de tortuga per aquest ventós cap de setmana.
Al llarg del mes de desembre, quan comentàvem cada pocs dies els detalls del procés de muntatge d’aquesta obra, insistírem que dos dels seus ingredients eren la sensorialitat i l’atmosfera íntima. Aconseguírem reunir, en el muntatge, una banda sonora envolvent i original i una selecció d’accions físiques (la camisa, el casc, el vi, la carn…) que imprimien vida a un text que inicialment no s’havia escrit per ser representat. En la darrera representació hi hagué un element escènic inesperat…

El vent. Bufava fort, sí. Però hauria passat desapercebut si la Sala de Cultura hagués estat més ben aïllada i no es filtrassin aquelles ràfegues pels trencs del terrat d’uralita ni fessin tremolar les plaques aïllants  de porexpan.
El resultat va ser que l’atmosfera va ser un poc més precària, ja que el públic (33 persones) havia de dividir la seva atenció entre les paraules de l’actor i els sorolls de la ventada. I això que el soroll del vent pot arribar a ser bastant evocador i inquietant, i podria ser un bon complement per crear segons quina atmosfera. Miquel Costa, per la seva banda, va incorporar alguns moviments nous a la seva partitura actoral, potenciant potser els tocs sorprenents de la seva interpretació.
Una altra novetat que des d’ara implantarem en les activitats d’Espai_Frumentària: hem creat un preu reduït per als alumnes i exalumnes dels cursos que la nostra associació teatral ha anat organitzant al llarg d’aquestos darrers 4 anys. En aquest cas, el preu reduït era de 6 euros l’entrada.
Probablement es farà una nova representació de Cap de tortuga pels volts de setmana santa. Estam considerant la possibilitat de cercar un nou espai per fer la representació, com a mesura per fer madurar l’obra i també per anar-nos entrenant per quan toqui representar-la fora de Formentera. Una perspectiva, aquesta darrera, que ara per ara és força incerta.

Contes des Senalló. Rondalles de l’Espai_Frumentària

0
El passat 8 de març Espai_Frumentària va presentar el seu primer espectacle de contacontes per a infants a la Biblioteca Marià Villangómez. Es tractava d’una selecció de rondalles de les illes Balears i Pitiüses, explicades per un senyor amb un senalló, unes flautes, un violoncel…
És una línia més de la feina d’Espai_Frumentària que esperam que tengui continuïtat

Cap de tortuga: quadern de treball (III) Trescant per l’intel·lecte emocional

0

Estam preparant una segona representació de Cap de tortuga. Serà, si tot va bé, a principis de febrer. Ara som a 20 de gener i ja ha passat un mes llarg des de l’estrena. Com hem comentat en apunts anteriors, estam treballant en la promoció del nostre muntatge. Arriba l’hora d’explicar-lo a programadors i tècnics de cultura d’arreu. A poc a poc ens anam familiaritzant amb els conceptes adients per definir Cap de tortuga. Entre ells en podríem destacar un: l’intel·lecte emocional. En Miquel Costa i na Carme Lluch ho expliquen a la notícia que es va emetre per TV el mateix dia de l’estrena. Podeu accedir a l’enllaç a la breu notícia d’IB3 del dia 15 de desembre.

Hem adjuntat el video de l’inici de la mítica pel·lícula de 1982 Blade Runner, dirigida per Ridley Scott (sí, sí, va tenir un breu cicle de plenitud creativa, però molt breu: només aquest film i Alien, de 1979). Una tortuga panxa enlaire, patint sota el sol, desferma una violenta resposta emocional en un replicant.
Una broma, en el fons, fruit de les moltes associacions d’idees que afloren en aquest procés de treball i també dels amables comentaris i suggeriments que ens feis arribar els qui seguiu la nostra feina.
Val més que em posi aviat a fer la traducció al castellà de Cap de tortuga, abans d’arriscar-me que el resultat, a base d’aprofundiments i reformulacions, sigui una obra completament nova.

Vicent Ferrer

Cap de tortuga: quadern de treball (II) Imatges i promoció

0
Publicat el 6 de gener de 2013

Cap de tortuga (baixa qualitat) from Xavier Gaja on Vimeo.

Estam treballant amb l’elaboració d’un clip de video promocional de Cap de tortuga. Avui diumenge 6 de gener hem passat una bona part del matí seleccionant, d’entre tota la filmació, els instants que han de formar part del muntatge de 60-80 segons.

Ens hi ajuda en Xavier Oliver, amb un equip que ens ha prestat en Pep Martinez. Les imatges van ser enregistrades el 8 de desembre, dia de l’assaig general. El producte final haurà de ser un clip molt senzill, tant de contingut com de format, amb la informació mínima per despertar la curiositat dels programadors. Tan aviat com el tinguem, el penjarem i començarem a enviar l’enllaç als nostres contactes de les Illes i la península.
I ja que parlam d’imatges, el nostre col·laborador, en Xavi Gaja, autor del muntatge que es projecta en Cap de tortuga, ha penjat a Vimeo aquest muntatge de 3m40s. Podeu veure aquesta creació sense sortir d’aquest mateix post. Aquesta vegada sense que el tècnic de so rapat al zero s’hi planti al davant 😉

Vicent Ferrer

CAP DE TORTUGA, la primera producció d’Espai_Frumentària

0
Finalment ja està en el disparador. Durant aquests darrers 10 dies hem anat explicant el dia a dia del procés de muntatge de Cap de tortuga, a través d’un diari que encara seguirà alguns dies més.
Però ara és l’estrena del muntatge el que es mereix la nostra atenció. El dissabte 15 de desembre a les 21.00h a la Sala de Cultura (Sant Francesc Xavier).

Com en tots els treballs que Espai_Frumentària presenta al públic, es farà un breu col·loqui entre l’equip artístic i el públic assistent, uns pocs minuts després que hagi acabat la representació. I després del col·loqui, un convit de vi i olivetes.
Durant aquesta setmana hi ha previstes algunes entrevistes a Ràdio Illa amb alguns membres d’Espai_Frumentària. Estam treballant també en una humil edició del text que es podria adquirir el mateix dia de l’estrena. En una propera entrada al bloc us proporcionarem la fitxa artística i els textos del programa de mà.
En fi. A disfrutar-ho. De nou us convidam a seguir dia a dia el Diari del muntatge de Cap de tortuga, en aquest mateix bloc. Gràcies.

La primera producció

1

El passat dissabte 29 de gener es va estrenar a la Sala Municipal de Cultura la pimera producció d’espai_frumentaria / arts escèniques.
Es tractava de la lectura escenificada del text “Tramuntana morta”. El text, la direcció i l’actuació anà a càrrec de gent de Formentera.
Hi assistiren unes 115 persones



Ens il·lusiona haver pogut completar aquest muntatge, l’estrena del qual estava prevista inicialment per a mitjans de desembre. De crítiques n’hi haurà de bones i de dolentes i ens agradaria molt conèixer-les. Aquest nou bloc està pensat, entre altres coses per donar veu a la gent que ha format i formarà part del nostre públic.

És possible que se’n faci una segona representació a Formentera, potser pels volts del Dia Internacional del teatre (27 de març, no?). DE moment, el que intentam és poder mostrar aquest muntatge fora de l’illa, a Eivissa i, si es pot a Mallorca o Barcelona. Si a algun visitant d’aquest bloc se li ocorre alguna idea que ens la faci saber, si us plau!

Ací teniu la fitxa tècnica:

Direcció: Miquel Costa

Text i dramatúrgia: Vicent Ferrer i Mayans

Amb Mariam Ben Hamza, Jordi Duart, Nico Gerbi, Carlos Miguel, Isaac Rodergas i Josep Tarrats

Amb la participació especial d’AIRES FORMENTERENCS

Sinopsi:

Drama. Una illa. El mar, atzarosa providència, deposita objectes a la vora: desferres d’un món exterior incomprès, però també de les misèries dels seus habitants. L’arribada d’un cadàver i d’un objecte desfermaran les pors i les ambicions dels 6 personatges, en una platja que esdevé una frontera entre la vida i la mort. Una metàfora amb fort contingut social sobre la guerra, la memòria i la tirania i alhora una indagació en el lirisme i la sensorialitat del llenguatge dramàtic