Nou curs d’escriptura creativa 2013-2014

Espai_frumentària organitza un nou taller d’iniciació a l’escriptura creativa, adreçat a qualsevol persona adulta, sense formació prèvia, interessada en la literatura i el seu conreu.
En aquesta entrada podreu accedir a una fitxa informativa del curs (durada, horaris, lloc, etc.). Naturalment, podeu contactar amb Espai_frumentària per ampliar la informació.
Gràcies

CAP DE TORTUGA. Postals des de la gira (I). Santa Eulària des Riu (Eivissa)

El proper divendres 11 d’octubre es representarà al Teatre España de Santa Eulària (21.00h) el muntatge Cap de tortuga.
És el primer cop que el representam fora de Formentera, i després d’un parèntesi estiuenc, hem reprès el treball al voltant d’aquesta obra, a la qual hem introduït algunes modificacions que la milloren.
En properes ressenyes aprofundirem en detalls. De moment, aquí teniu la informació d’aquesta nova representació.

20 abril. JORNADA_FRUMENTÀRIA

El proper dissabte 20 d’abril Espai_Frumentària oferirà una jornada completa d’activitats.

En el marc de l’Any Marià Villangómez 2013 i en el context de la programació de la Primavera de Cultura de l’Obra Cultural Balear de Formentera, torna a estar obert el termini d’inscripció a la Ruta_Frumentària, que enguany arriba a la 2a edició, i a l’espectacle “El cop a la terra”, nova versió del maridatge de vins i literatura que es presentà l’any passat per aquestes dates.

La ruta en autobús pel racons literaris de Formentera començarà a les 9:30 del dissabte i durarà fins al migdia. Es Cap, sa Mirada, la Mola, ses Salines, es Caló… són alguns dels llocs on es llegiran textos literaris relacionats amb la nostra illa (Josep Pla, Marià villangómez, Jules Verne, Montserrat Roig…). Entremig, un esmorzar a mig matí de coca amb pebrera i frit de polp. Enguany procurarem que s’Home des Senalló no pugi a l’autobús.

Al vespre, a les 20:30h a l’hotel es Marès, un maridatge de poemes del llibre El cop a la terra, de Marià Villangómez amb vins de la terra i un petit concert de violoncel de Carme Lluch. Conduiran l’acte Vicent Ferrer, Miquel Costa i Josep Tarrats.

Per a més informació d’aquestes activitats o per inscriure-us-hi, podeu enviar un correu-e a info.espaifrumentaria@gmail.com.

Els preus són els següents:

EL COP A LA TERRA: 20 euros
RUTA_FRUMENTÀRIA: 15 euros (menors de 12 anys, 9 euros)
OFERTA: inscripció a les dues activitats: 30 euros

Preus reduïts per a alumnes i/o exalumnes d’Espai_Frumentària:
EL COP A LA TERRA: 15 euros
RUTA_FRUMENTÀRIA: 12 euros
Inscripció a les dues activitats: 25 euros

Inscripcions fins dia 19 d’abril

Taller d’iniciació a l’escriptura creativa

Des del passat mes de gener funciona, amb 5 alumnes inscrits, el taller d’iniciació a l’escriptura creativa, que s’imparteix els divendres de 18h a 20h a una de les aules del CEP de Formentera.
Actualment som a la recta final del curs. Els participants s’aboquen ja a enllestir els seus treballs personals: un micropoemari i un relat breu.
Des d’aquest post organitzarem aquest intercanvi final d’impressions i esborranys i penjarem els arxius d’alguns dels textos manejats al llarg d’aquests mesos.

Cap de tortuga: quadern de treball (IV) atmosfera i sensorialitat

Es va fer, en febrer, una segona representació de Cap de tortuga. Hi havia gent que ens ho demanava insistentment des que vam fer l’estrena el passat 15 de desembre. Una vegada vàrem assegurar-nos que no hi hauria cap partit important de futbol el dissabte 2 de febrer, programàrem el segon passi de Cap de tortuga per aquest ventós cap de setmana.
Al llarg del mes de desembre, quan comentàvem cada pocs dies els detalls del procés de muntatge d’aquesta obra, insistírem que dos dels seus ingredients eren la sensorialitat i l’atmosfera íntima. Aconseguírem reunir, en el muntatge, una banda sonora envolvent i original i una selecció d’accions físiques (la camisa, el casc, el vi, la carn…) que imprimien vida a un text que inicialment no s’havia escrit per ser representat. En la darrera representació hi hagué un element escènic inesperat…

El vent. Bufava fort, sí. Però hauria passat desapercebut si la Sala de Cultura hagués estat més ben aïllada i no es filtrassin aquelles ràfegues pels trencs del terrat d’uralita ni fessin tremolar les plaques aïllants  de porexpan.
El resultat va ser que l’atmosfera va ser un poc més precària, ja que el públic (33 persones) havia de dividir la seva atenció entre les paraules de l’actor i els sorolls de la ventada. I això que el soroll del vent pot arribar a ser bastant evocador i inquietant, i podria ser un bon complement per crear segons quina atmosfera. Miquel Costa, per la seva banda, va incorporar alguns moviments nous a la seva partitura actoral, potenciant potser els tocs sorprenents de la seva interpretació.
Una altra novetat que des d’ara implantarem en les activitats d’Espai_Frumentària: hem creat un preu reduït per als alumnes i exalumnes dels cursos que la nostra associació teatral ha anat organitzant al llarg d’aquestos darrers 4 anys. En aquest cas, el preu reduït era de 6 euros l’entrada.
Probablement es farà una nova representació de Cap de tortuga pels volts de setmana santa. Estam considerant la possibilitat de cercar un nou espai per fer la representació, com a mesura per fer madurar l’obra i també per anar-nos entrenant per quan toqui representar-la fora de Formentera. Una perspectiva, aquesta darrera, que ara per ara és força incerta.

Contes des Senalló. Rondalles de l’Espai_Frumentària

El passat 8 de març Espai_Frumentària va presentar el seu primer espectacle de contacontes per a infants a la Biblioteca Marià Villangómez. Es tractava d’una selecció de rondalles de les illes Balears i Pitiüses, explicades per un senyor amb un senalló, unes flautes, un violoncel…
És una línia més de la feina d’Espai_Frumentària que esperam que tengui continuïtat

Cap de tortuga: quadern de treball (III) Trescant per l’intel·lecte emocional

Estam preparant una segona representació de Cap de tortuga. Serà, si tot va bé, a principis de febrer. Ara som a 20 de gener i ja ha passat un mes llarg des de l’estrena. Com hem comentat en apunts anteriors, estam treballant en la promoció del nostre muntatge. Arriba l’hora d’explicar-lo a programadors i tècnics de cultura d’arreu. A poc a poc ens anam familiaritzant amb els conceptes adients per definir Cap de tortuga. Entre ells en podríem destacar un: l’intel·lecte emocional. En Miquel Costa i na Carme Lluch ho expliquen a la notícia que es va emetre per TV el mateix dia de l’estrena. Podeu accedir a l’enllaç a la breu notícia d’IB3 del dia 15 de desembre.

Hem adjuntat el video de l’inici de la mítica pel·lícula de 1982 Blade Runner, dirigida per Ridley Scott (sí, sí, va tenir un breu cicle de plenitud creativa, però molt breu: només aquest film i Alien, de 1979). Una tortuga panxa enlaire, patint sota el sol, desferma una violenta resposta emocional en un replicant.
Una broma, en el fons, fruit de les moltes associacions d’idees que afloren en aquest procés de treball i també dels amables comentaris i suggeriments que ens feis arribar els qui seguiu la nostra feina.
Val més que em posi aviat a fer la traducció al castellà de Cap de tortuga, abans d’arriscar-me que el resultat, a base d’aprofundiments i reformulacions, sigui una obra completament nova.

Vicent Ferrer

Cap de tortuga: quadern de treball (II) Imatges i promoció

Cap de tortuga (baixa qualitat) from Xavier Gaja on Vimeo.

Estam treballant amb l’elaboració d’un clip de video promocional de Cap de tortuga. Avui diumenge 6 de gener hem passat una bona part del matí seleccionant, d’entre tota la filmació, els instants que han de formar part del muntatge de 60-80 segons.

Ens hi ajuda en Xavier Oliver, amb un equip que ens ha prestat en Pep Martinez. Les imatges van ser enregistrades el 8 de desembre, dia de l’assaig general. El producte final haurà de ser un clip molt senzill, tant de contingut com de format, amb la informació mínima per despertar la curiositat dels programadors. Tan aviat com el tinguem, el penjarem i començarem a enviar l’enllaç als nostres contactes de les Illes i la península.
I ja que parlam d’imatges, el nostre col·laborador, en Xavi Gaja, autor del muntatge que es projecta en Cap de tortuga, ha penjat a Vimeo aquest muntatge de 3m40s. Podeu veure aquesta creació sense sortir d’aquest mateix post. Aquesta vegada sense que el tècnic de so rapat al zero s’hi planti al davant 😉

Vicent Ferrer

10 propostes de lectures teatrals per al 2013

Com ja vam fer fa un any (podeu consultar l’apunt corresponent), suggerim als alumnes dels cursos d’Espai_Frumentària i als seguidors de les nostres activitats una selecció de textos teatrals. Llegiu l’article sencer i coneixereu les nostres noves propostes. Aprofitam per desitjar-vos bon any nou!

Us hem inclòs l’ISBN perquè us resulti més senzill trobar-los.

Faemino y Cansado, Siempre perdiendo (Punto de lectura, 2003) ISBN 84-663-0961-6

Paco Zarzoso, Ultramarins (Arola Editors, 2000) ISBN 84-95134-41-1

Juan Mayorga, La tortuga de Darwin (Ñaque Editora, 2008) ISBN 978-84-96765-19-1

Mario Benedetti, Pedro y el capitán (Alianza Editorial, 2000) ISBN 84-206-3822-6

Bertolt Brecht, Los horacios y los curiacios. Terror y miseria del Tercer Reich. Los fusiles de la señora Carrar (Alianza Editorial, 2000) ISBN 84-206-3708-4

Ariel Dorfman, La Muerte y la Doncella (LOM Ediciones, 1997) ISBN 956-282-038-6

Friedrich Dürrenmatt, Ròmul el Gran (Proa, 2005) ISBN 84-8437-723-7

Marià Villangómez, L’anell és més que un joc (Can Sifre, 2003) ISBN 84-87312-55-1

Harold Pinter, Esquetxos i altres peces (Diputació de Barcelona-Institut del Teatre, 2001) ISBN 84-7794-823-2

David Mamet, Oleanna (Proa, 1995) ISBN 84-8256-014-X

De Formentera a Girona

A Espai_Frumentària ens agrada sintonitzar amb processos creatius en l’àmbit de les arts escèniques. I remarcam la paraula “processos”. Ens agrada veure el camí, els esforços, les idees que van sorgint sobre la marxa, les rectificacions, els conceptes embrionaris que es despleguen a poc a poc. Els productes acabats, per si sols, són incomplets, deixen preguntes en l’aire.
Per tot això, a Espai_Frumentària ens agrada acollir iniciatives encara en aquest estadi de formació. Ho férem amb el muntatge John W. Pain & La Sirena (vegeu post anterior) i també amb la proposta poètico-escènica T’estim perquè hi eres (de Girona a Formentera), que vàrem presentar dins la programació de la primera temporada d’El 7 a les 6, a Can Toni (La Mola) el passat 26 de febrer de 2012.

En febrer de 2012 la proposta era encara una primera provatura, amb un format que acabaria enriquint-se amb altres aportacions. Com sempre, un debat amb el públic després de l’acte va servir per comentar alguns aspectes concrets del muntatge.

T’estim perquè hi eres (de Girona a Formentera) va ser representada de nou el passat 3 de novembre a la Sala La Planeta (Girona). Es tracta, ara encara més, d’un espectacle multidisciplinar que combina poesia, imatges i música. Els textos i les imatges provenen en bona part del recull El bes de les ones, de Daniel Palomeras (poemes) i Quim Cànoves (fotografies). També inclou fotografies i textos de Lola Ortega, del llibre Gironyades. Els actors, Janot Carbonell i Romi Yanes. Música de Sergi Carbonell interpretada al piano per Jordi Sànchez. L’espectacle era produït per Guillem Terribas i dirigit per Daniel Palomeras i Janot Carbonell.

Cal assenyalar que a l’obra literària del metge de Ripoll Daniel Palomeras hi és ben present la nostra illa. El bes de les ones la col·loca com a referent exclusiu, mentre que la novel·la juvenil Els viatges de l’alba descabdella l’acció entre Torroella de Montgrí i Formentera

Text estret del programa de mà de T’estim perquè hi eres (de Girona a Formentera):

La vida ofereix trencalls tot sovint. Per aquesta raó molts l?han entès com un camí, i el seu decurs com un viatge. De tants camins, n?hem triat un: de Girona a Formentera: Un camí de mar i una història d?amor explicats amb diàlegs, imatges i música. Un breu relat de solitaris amb afany de trobar, tot ignorant allò que cerquen. Una dona i un home que l?atzar apropa i allunya. I dos escenaris: la ciutat i l?illa. Una metàfora, també, del retrobament dels d?aquí amb els d?allà i dels d?allà amb els d?aquí.

Un dels textos d’El bes de les ones, el que acompanya la imatge (“escales de varador”, de Quin Cànoves) que il·lustra aquest apunt:

Trempades cordes de lira,

partitura en clau de sol.

Les notes de blau turquesa

dansen amb goig neguitós.

Potser en qualsevol moment,

nou filles de Mnemòsine

arribaran de l’Olimp

amb el retruny d’un motor

de centenes de cavalls.

Totes les rutes del mar

duen aquí, i romandran

amb nosaltres entre restes

de vells i oblidats de naufragis.