ESMORZAR DE LA TERRA

ESPAI DE DEBAT (vss./ jff)

11 de gener de 2021
0 comentaris

Esmorzar de la Terra 042 (2021 01 11) Pedreguer, visita Cal Comes

Diverses persones d’Esmorzar de la Terra, Espai de debat, han estat a Pedreguer procedent de diferents llocs de les Comarques Centrals del País Valencià, Països Catalans.

Han estat esmorzant, seguint totes les normes sanitàries per la Covid-19, en un bar de la plaça Major i els Porxes de Pedreguer.

S’ha debatut sobre:

  • La conveniència de recollir signatures per a la campanya que està portant ÒMNIUM CULTURAL per l’amnistia dels presos polítics. Pròximament es dirà com es farà d’acord amb els criteris de l’entitat.
  • També s’ha parlat de com una vegada s’arriba a certa edat, poder tindre més disponibilitat econòmica.

Posteriorment s’ha visitat l’edifici i les instal·lacions destinades als Pensionistes de Pedreguer, CAL COMES. Al carrer Bonaventura Costa connectat amb la plaça de l’Amistat.

És un espai per a gent major, com desitjaven els descendents de la família quan van fer la cessió de l’immoble al municipi de Pedreguer. (Antiga banca Comes i vivenda familiar)

Les instal·lacions porten el nom de Josep Comes i Martí, que va poder adquirir un immoble de tan importants dimensions, tot i que els seus orígens eren bastants modestos (amaga una biografia fascinant). Va ser el xicotet d’una família de 12 germans originària de Parcent. Son pare, Josep Comes Calatayud, era barber i arrancaqueixals; amb el temps, va poder adquirir una extensió de terreny en la partida del Palmar, a Dénia, on amb l’ajuda de la seua extensa descendència va aconseguir plantar vinyes per a la producció de la pansa.

Josep Comes, un dels escassos banquers particulars del País Valencià, que va fer fortuna venent la pansa directament a la City de Londres i va treballar amb ajuntaments republicans durant la Guerra Civil. També va ser dipositari dels estalvis que enviaven els immigrants de la comarca des dels Estats Units.

Pedreguer, Comarques Centrals del País Valencià, Països Catalans, 11 de gener de 2021.

Esmorzar de la Terra

espai de debat

espaidedebat.esmorzardelaterra@gmail.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!