Les organitzacions d’àmbit britànic que donen suport al ‘sí’

Com a Catalunya, a Escòcia hi ha partits i organitzacions que formen part d’una estructura d’àmbit estatal. A Catalunya, com sabeu, algunes d’aquestes organitzacions donen suport al referèndum i altres hi són contràries totalment. El que no trobem, de moment, és cap organització d’aquestes que faci campanya pel doble ‘sí’ en el referèndum del 9N. La força política Podemos, tot i defensar el referèndum, ha manifestat que no voldria que Catalunya abandonés l’estat espanyol. Esquerra Unida tampoc no ha clarificat gaire la seva posició: sembla que podria apostar pel ‘sí’ a la primera pregunta, però no sabem encara quina posició adoptaria a la segona.

A Escòcia, per contra, podem trobar algunes organitzacions d’àmbit britànic que donen suport al ‘sí’ a la independència i que, fins i tot, fan campanya activa per aquesta posició. El primer exemple que trobem és el sindicat del transport RMT, d’àmbit britànic i el més important d’Escòcia en l’àmbit del ferrocarril. Aquesta setmana s’ha fet públic el resultat d’un referèndum intern que va fer la seva branca a Escòcia sobre el posicionament davant del referèndum. El suport al ‘sí’ va guanyar per 1051 vots a favor i 968 en contra, juntament amb 365 abstencions. Altres sindicats majoritaris donen suport al ‘no’, però normalment la decisió ha estat presa pels seus equips directius i no pel conjunt de la militància.

En l’àmbit dels partits també hi trobem el Socialist Workers Party, el qual ha estat fortament implicat en la campanya del ‘sí’ a través de la plataforma Radical Independence Campaign. A més, aquests dies, militants d’Anglaterra i de Gal·les han anat a fer campanya pel ‘sí’ a Escòcia. Els motius que els porten a aquesta posició són la convicció que l’estat britànic és un estat imperialista que, a més, alimenta el neoliberalisme, ja que està controlat pels poders econòmics de Londres. El SWP aposta per la independència d’Escòcia per debilitar aquest estat i perquè el projecte que té l’independentisme, en general, per l’Escòcia independent és un model que trenca amb la majoria d’elements als quals s’oposen del model d’estat britànic.

Esperem veure aviat, a Catalunya, organitzacions d’àmbit estatal fent campanya pel doble ‘sí’!

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *