Per què votarem que sí al referèndum d’independència escocès?

Tal i com hem explicat a d’altres entrades, el proper 18 de setembre els autors d’aquest bloc tindrem l’oportunitat de votar al referèndum d’independència d’Escòcia. En aquest article volem exposar els motius que ens duran a votar ‘sí’.

Votarem que sí perquè creiem en la solidaritat entre pobles. El poble escocès, com la resta de pobles del món, mereix el màxim grau de llibertat a l’hora de governar-se.

Votarem que sí perquè creiem que els grans estats que aglutinen diverses nacions al seu interior són una estructura del passat. Aquests arrosseguen tot un seguit de dinàmiques sovint negatives, com l’imperialisme, o la tendència a treballar més per les grans corporacions que pels ciutadans que hi viuen i el conformen.

Votarem que sí perquè creiem que, amb la formació d’estats petits, s’acosta la democràcia al poble. Escòcia ha d’estar governada pels partits que els seus ciutadans han votat. Escòcia va escollir un sol diputat conservador pel parlament de Westminster a les últimes eleccions i, en canvi, el Regne Unit -i per tant, també Escòcia- és governat per aquest partit. Amb la independència, Escòcia serà plenament governada per aquells qui hagin estat escollits pels seus ciutadans.

Votarem que sí perquè el model de país que proposen tots els actors que defensen la independència és un model molt més just, democràtic i social que l’actual status quo del Regne Unit i que les inconcretes propostes dels actors de la campanya del ‘no’. Per exemple, mentre el Regne Unit camina cap a la privatització dels serveis públics, Escòcia, a través de la seva autonomia, defensa i fomenta la titularitat pública de la sanitat i, a més, proposa la renacionalització del servei de correu en cas d’independència. Mentre el govern britànic portava el país a la guerra d’Iraq el 2003, el parlament escocès hi votava en contra. Mentre el parlament de Westminster va aprovar la injusta Bedroom Tax -penalització a la gent que rep ajudes públiques però té habitacions lliures a casa seva-, tots els actors del ‘sí’ proposen suprimir-la.

Votarem que sí perquè volem un món que camini cap al desarmament nuclear i, concretament cap al desmantellament del submarí nuclear Trident. No invertir en una nova generació d’armament és un pas en aquesta direcció, i això només serà possible amb una Escòcia independent.

Votarem que sí perquè el cas d’Escòcia pot servir d’impuls a d’altres nacions d’Europa, com la catalana, per caminar cap a la seva plena independència. Volem caminar cap a l’Europa dels pobles, en què cadascun d’ells estigui en una situació d’igualtat amb la resta.

Per tots aquests motius, i perquè se’ns reconeix i atorga l’oportunitat per fer-ho, el proper 18 de setembre nosaltres votarem que sí.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *