La campanya del ‘No’ a la independència

Després d’un temps de pausa, durant el qual hem tingut l’oportunitat de viatjar per altres zones meravelloses d’aquest país, com l’illa d’Skye i les Highlands, reprenem els escrits del bloc. I ho fem amb un article dedicat a la campanya, també potent, dels partidaris del ‘no’ a la independència d’Escòcia.

La principal plataforma que encapçala aquesta campanya és l’anomenada ‘Better Together’, formada pels següents partits: Scottish Labour, Scottish Conservative Party and Scottish Liberal Democrats. En l’apunt del bloc sobre les plataformes a favor de la independència, vam esmentar els Labour for Independence, un sector dels laboristes que es declara obertament independentista i que fa campanya en aquest sentit. Contràriament, però, el partit com a tal se situa al bàndol del ‘no’ a la independència: participa -com hem dit- a la plataforma ‘Better Together’  i desenvolupa la seva pròpia campanya anomenada ‘United with Labour’. Aquesta campanya va ser llançada el maig del 2013 en un acte amb la participació de la lider del partit Johann Lamont, el coordinador de la campanya i diputat Anas Sarwar i l’ex-primer ministre britànic Gordon Brown[1]. Un dels temes en què s’ha centrat la campanya és la necessitat de mantenir-se dins la lliura, cosa que segons els laboristes només està garantida si es manté dins el Regne Unit[2].

En una altra ocasió parlarem dels principals motius a què apel·len cadascuna de les campanyes per defensar la seva posició, però, en termes ideològics, la campanya del Better Together subratlla que la unió d’Escòcia amb el Regne Unit fa més forts ambdós territoris, i que sobretot, el fet de pertànyer a un regne poderós i mundialment potent és i ha de ser un orgull també per als escocesos. Com a curiositat, un dels seus ‘esquers’[3] de campanya és assegurar que el fet de pertànyer al Regne Unit donarà més poders al parlament escocès, i que el govern recaptarà encara més impostos. Sembla paradoxal, però no ho és si es pensa estratègicament: donar més poders a la nació escocesa pot acontentar cert sector de l’independentisme i fer que es replantegin el vot. D’altra banda -fet que, si pensem estrictament en l’independentisme català, potser ens sobta-, per a molts escocesos partidaris de la unió amb el Regne Unit, la reafirmació i reclamació de la identitat nacional escocesa no és només compatible amb voler la unió sinó que, a més, és una manera d’entendre aquesta, una manera d’entendre Escòcia dins el Regne Unit.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *