Qui podrà votar al referèndum d’independència d’Escòcia?

Volem dedicar un petit article del nostre bloc a explicar qui són les persones cridades a votar al referèndum escocès sobre la independència. Els criteris que marcaven la composició del cens pel referèndum van ser un dels elements de la negociació entre el govern d’Escòcia i el de Westminster. Els primers tenien un gran interès a ampliar el cens habitual de les eleccions també als joves de 16 i 17 anys, ja que és la franja d’edat amb un major suport a la independència. La condició va ser acceptada i, com a contrapartida, el govern britànic va aconseguir que la pregunta només inclogués dues respostes, en lloc de les tres que proposava el govern escocès.

El proper 18 de setembre podran votar, doncs, tots els majors de 16 anys residents a Escòcia i que tinguin nacionalitat britànica, o bé que siguin ciutadans de la Commonwealth i tinguin permís de residència al Regne Unit; també podran fer-ho tots els residents a Escòcia, i que siguin originaris de la resta de països de la Unió Europea. A més, també tindran dret a vot els membres de la Casa dels Lords residents a Escòcia i el personal de la Corona i de les Forces Armades que estiguin servint al Regne Unit o a l’exterior i que estiguin registrats per votar a Escòcia. [1]

Això sí, i molt important: només podran votar aquells que compleixin els requisits anteriors i que, a més, s’hagin registrat a la oficinal local del Registre Electoral que els pertoca. Durant els mesos d’octubre i novembre de l’any passat tots els ciutadans d’Escòcia van rebre a casa seva els formularis necessaris per fer el registre. Només calia que els omplissin i els enviessin de nou a l’oficina local.

Allò que ha portat més polèmica en relació amb el cens ha estat el fet que 830.000 escocesos residents a la resta del Regne Unit no podran votar el proper 18 de setembre. Alhora, hi ha més de 450.000 anglesos, gal·lesos i irlandesos del nord vivint a Escòcia, i aquests si que podran votar. [2]

Com que, com ja hem dit, els ciutadans de la Unió Europea  residents a Escòcia també poden votar, nosaltres també hem decidit de registrar-nos al cens electoral, i així ajudem a compensar el greuge dels escocesos que es troben fora del país. Amb aquest objectiu vam omplir el formulari oficial de registre i el vam enviar a l’oficina local del Registre Electoral. Segons sembla, l’únic requisit és fer-ho abans del 2 de setembre. Esperem rebre una resposta aviat i poder votar! [3]

Un apunt final de curiositat: el dia que vam participar a la campanya del Yes Scotland, vam poder parlar sobre el tema del cens amb un dels voluntaris. Ell ens va encoratjar perquè animéssim a votar ciutadans espanyols que resideixen a Escòcia, i s’oferia per fer-los una xerrada amb l’objectiu que es registressin i votessin favorablement a la independència. Nosaltres vam mirar de fer-li entendre que els espanyols, si és que tenien interès a votar, probablement ho farien negativament. Li vam dir que el que sí que podíem fer era animar catalans a registrar-se i votar, cosa que mirarem de fer d’ara endavant!

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *