Petjades d'esclop

Literatura, pensament, acció

2 de maig de 2016
0 comentaris

deconstructpoesia

Les aplicacions informàtiques que processen textos, ja sigui com a tasca específica (processadors de textos) o complementària (gestors de correu electrònic) estan sotmeses a un continu procés de canvi, obligades per un mitjà, el de la informàtica, que necessita innovar, ja sigui per captar l’atenció d’un públic insadollable en la seva fam de lluir l’última versió del que sigui, ja sigui per adaptar-se als salts tecnològics, també aparentment inacabables. Això fa que documents de text creats fa relativament poc temps amb una determinada versió d’un determinat programa ja no es mostrin en la forma originalment dissenyada, sinó que, en virtut dels canvis del programa que els gestiona en la seva versió més actual, sofreixen sorprenents transformacions.

deconstrucpoema 0
Text elaborat a finals dels anys 90 amb un processador de textos obsolet, tal i com es mostra en obrir-lo amb el WordPad del Windows.

En el cas dels missatges de correu electrònic (que podríem fer extensiu al conjunt de textos generats per aplicacions de missatgeria instantània, incloses les que s’executen en tauletes i mòbils), que en principi no estan concebuts per ser emmagatzemats i recuperats més enllà dels dies següents a la seva emissió, sinó que són productes efímers que tenen com a objectiu la comunicació immediata, ràpida, d’unitats molt discretes d’informació, la mediació de diversos filtres (com ara anti-spam, bloquejadors d’imatges o de finestres emergents…) pot convertir els textos tal com surten de l’aparell emissor en quelcom molt diferent en l’aparell que els visiona.

Missatge de correu electrònic automàticament tractat com spam, tal com es visualitza a la carpeta de rebuig.
Missatge de correu electrònic automàticament tractat com spam, tal com es visualitza a la carpeta de rebuig.

L’actual estadi de la tecnologia informàtica ve a constatar l’afirmació dels que defensen la infinita deriva dels textos, dels quals ara ja no en tenim ni la certesa d’un productor humà. No cal cap hermeneuta capaç de desxifrar-ne la lectura correcta, perquè aquesta no transcendeix l’instant de la seva manifestació. No hi ha continguts perdurables, només signes que canvien imprevisiblement: només valen el moment en què es mostren per caure tot seguit en l’obsolescència.

No hi ha ideologia, només consum.

Autor: Jesús Aumatell

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!