Aixequem el puny per la unitat.

El puny tancat simbolitza  UNITAT, solidaritat i suport. També és utilitzat com a salutació per expressar força, desafiament o resistència.

Encara avui hi ha qui pregunta perquè es tanca el puny mentre es cants Els Segadors.

El puny enlaire ha estat, erròniament, relacionat sempre amb el pensament d’esquerra. Però el significat d’aquest simbolisme va molt més endarrere de la revolució comunista de 1917. Antagònicament la salutació romana adoptada pels falangistes, feixistes i nazis durant la primera meitat del segle XX sempre ha tingut el mateix significat.

En els darrers anys a Catalunya ha aparegut un símbol – els quatre dits- que vol representar les quatre barres amb els quatre dits de la mà oberts i el polze queda plegat contra el palmell. El problema és que durant la interpretació de l’Himne Nacional, per exemple, tot de braços s’estenen endavant… i la imatge és la de braços estirats endavant amb una salutació massa semblant a la romana. Evidentment en un país creatiu com el nostre s’ha volgut disposar d’una salutació pròpia, però la simbologia la tenim tots a la retina, i veure braços endavant amb la mà estirada (estiguin oberts els dits o no, que això no es veu en la distància) té una lectura clara. Catalunya pateix per part de partits de dubtosa qualitat democràtica que solen atacar-nos amb els seus propis qualificatius: colpistes, supremacistes, etc. Evidentment les imatges que difonen de les nostres concentracions mai els han d’ajudar amb aquests qualificatius. I ara per ara, ho estan fent. L’origen del invent d’aquesta simbologia hi ha qui l’atribueix a les forces de l’antiga Convergència Democràtica de Catalunya per contrarestar els punys enlairats que veien en manifestacions o concentracions.

El  fet però, malgrat els anys que fa que se’n parla, és que encara avui veus mans endavant mostrant els quatre dits habitualment durant el Cant dels Segadors. Corregir-ho seria senzill. Només caldria que entitats com Òmnium Cultural o l’Assemblea Nacional Catalana hi dediquessin una senzilla campanya, potser aprofitant un 11S. Per escoltar l’Himne de Catalunya es poden prendre diferents actituds. Només cal veure com es canta en diferents països. L’opció més comú és romandre dret amb els braços caiguts a banda i banda del cos. Una altra més simbòlica és posar la mà dreta a l’alçada del cor. Però no direu que davant la situació política de Catalunya el puny alçat i els seus valors de UNITAT, solidaritat, suport, força, desafiament i resistència, no expressen el sentiment dels ciutadans del nostre poble. Tant se val si és el braç dret com l’esquerra.

Fem que a partir d’ara el Cant dels Segadors sigui un moment de força i UNITAT, aixequem el puny fortament tancat per sobre dels nostres caps i demostrem al món que som un poble resilient que lluita per la seva llibertat.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *