17 de març de 2012
3 comentaris

Espanya és el problema (Article publicat a l’Avui, març 2012)

En els darrers vint-i-tres anys per cada euro pagat pels ciutadans catalans a la hisenda estatal 43 cèntims no s’han gastat a Catalunya. En els darrers vint anys, els anys que fa que es va inaugurar la línia Madrid-Sevilla, no s’ha connectat Barcelona amb Europa per alta velocitat, mentre que aquests trens omplen la geografia peninsular, sovint amb xifres de passatgers ridícules. En els darrers vint anys, no s’ha invertit en una línia de mercaderies per apropar-les al seu mercat principal, l’europeu, ni està previst ni pressupostat que es faci en el futur immediat.

En els darrers trenta-dos anys, els anys que fa que disposem d’un Parlament suposadament autònom, el català ha avançat en el seu ús públic, i a l’escola, però ha retrocedit el seu ús social, i s’han hagut d’integrar dues grans onades migratòries, la dels seixanta i setanta, i la de la primera dècada del segle XXI, sense els instruments d’un estat; ans al contrari, amb un estat que veu el català com una amenaça i que no el sent com a propi. En els darrers trenta-dos anys, els jutges han pogut exercir a Catalunya sense conèixer un borrall de català, i pel que sembla podran continuar així trenta anys més.

En els darrers set anys, hem vist com un estatut aprovat pel 90% dels parlamentaris catalans era reduït a la mínima expressió, primer per les Corts espanyoles i després pel Tribunal Constitucional.

Sí, tenim un problema: Espanya és el problema, i com més aviat abandonem aquest llast, democràticament i civilitzada, abans podrem construir un projecte de societat seriosa, cohesionada i pròspera.

Article publicat a l’Avui el 16 de març de 2012

  1. El discurs de què tots els nostres problemes venen d’Espanya ja cansa. Si bé és una de les raons, per què no dieu res sobre el superàvit/déficit primari de la CAC (Comunitat Autónoma de Catalunya)?. El govern català és tan responsable com el que més del sopasso en què ens trobem tots plegats. No sóc partidari del concert econòmic (prefereixo la independència dels Països Catalans), però de ser així, com ho gestionaria un govern convergent?. Està clar que no faria política social, va en contra del seu ADN. Aquí està la trampa de CiU: preservar els interessos de la oligarquia i mantenir el mercat espanyol. D’altra banda, les exportacions no són la panacea sinó que s’ha de reindustrialitzar la nostra economia i reforçar la demanda interna, i si de cas ja s’exportarà l’excedent de la producció. O sigui, cal com una espècie de ISE (Industrialització per substitució d’expotacions) tal com ho està fent l’Argentina: Cristina Fernández està fent la tasca difícil de no sobrecalentar l’economia (el seu difunt marit i expresident, Néstor Kirchner, ho va tenir més fàcil: aplicar una política keynesiana). Per cert, per què no ho fa l’Estat Espanyol? Ja sabem el perquè.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!