Espai de Dissidència

La Bitàcola de Xavier Diez

28 de febrer de 2013
0 comentaris

No tan utòpics

Nota: Ressenya publicada al Setmanari La Directa

Ferran Aisa, Uttopia. Del somni igualitari al pensament únic, Icaria, Barcelona, 2012, 294 pp.

En moments de crisis profundes, de contexts de desesperança, apareix el pensament utòpic. Aquest es podria definir com la recerca d’un món nou que corregeix les imperfeccions del vell, una alternativa que esmena a la totalitat una organització social opressiva. És per això que l’eclosió de la literatura utòpica es correlaciona sovint amb moments històrics de grans transformacions, com la primera meitat del segle XX, com la dramàtica destrucció del món tradicional protagonitzada per la revolució industrial, com l’agonia de la societat medieval. No és d’estranyar, doncs, que un llibre com el ressenyat serveixi de guia i referència per a aquest context excepcional –maleïts temps interessants!– que ens està tocant viure.

 

Ferran Aisa, amb la seva  coherent trajectòria de cronista oficiós i analista dissident, ens ofereix un repàs exhaustiu al pensament utòpic, des dels orígens històrics dels filòsofs clàssics fins a l’actualitat del decreixement, passant per la virolada conformació de les alternatives àcrates del segle XIX, veritable focus d’irradiació del pensament crític contemporani. Amb un ordre estrictament cronològic, fa una repassada als pensadors antics, renaixentistes i barrocs (que són tractats amb un estil descriptiu), fins que, a partir del primer terç del volum, entra pròpiament en la matèria dels somnis llibertaris. A partir d’aquest moment, el polifacètic autor entra en una dinàmica d’anàlisi dels diferents projectes utòpics en tant que construccions polítiques, més o menys teòriques, que també funcionen com a experiments pràctics. És el cas dels icarians, de les colònies socialistes amb una presència important a Amèrica, i del seu balanç amb més fracassos que èxits. En aquest sentit, tot emprant fonts coetànies s’endinsa en les raons profundes dels diversos problemes sobrevinguts a les primeres experiències, que tenen en comú el defecte de rigideses i excessives regulacions, a banda de l’aclaparador pes d’un capitalisme en expansió, capaç de colonitzar també les mentalitats individuals.  A la vegada, l’autor també aborda bona part dels fonaments ideològics de les ideologies alliberadores presents en l’efervescència cultural fin-de-siècle, amb les sinèrgies d’una intel·lectualitat compromesa i una classe obrera conscient, capaç d’articular modernismes literaris, estètiques prerafaelites i consideració de l’art com a eina alliberadora. Tanmateix, a partir de l’aproximació més propera, malgrat l’intent de la història oficial per esborrar-ne el rastre, és el de la revolució del 1936 i la formulació teòrica –desbordada per la pràctica– del comunisme llibertari, redactada pel metge cenetista Isaac Puente al congrés confederal de Saragossa (i assassinat poques setmanes després) que serví d’intèrpret al que s’esdevingué en el breu estiu de l’anarquia.

El darrer terç del llibre, potser el més fosc, descriu el confús i descoratjador panorama actual i les reflexions contemporànies que suscita. I malgrat tot, l’infatigable optimisme llibertari d’Aisa ens remet a la rebel·lia de les idees i ens impulsa a revaloritzar les utopies com a mitjà, tot conjurant el perill reiterat de considerar-les com a finalitat holística. El conjunt de l’obra, tanmateix, ens presenta un autor de llarga trajectòria en un punt de gran maduresa, capaç de fusionar l’alta divulgació a què ens té acostumats amb l’autodidactisme intel·lectual que van caracteritzar intents semblants com les d’Utopías y anarquismo, del llibertari Germinal Gràcia, publicat fa mig segle. El resultat, un llibre útil, que ens serveix tant com a guia acadèmcia, com a estimulant –gens innocu– que ens hauria de permetre emancipar-nos del pessimisme dominant. Al cap i a la fi, els utòpics no eren tan utòpics.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!