Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

7 de juny de 2011
0 comentaris

La nissaga catalana del món clàssic

 

Recentment he participat en un llibre culturalment de pes, La nissaga catalana del món clàssic. Aquest ha estat un projecte literari potent que va idear-se en el marc de la presentació del número 50 de la revista Auriga, al museu d’arqueologia de Catalunya. L’han dirigit l’arqueòleg Pere Izquierdo (que va ser director del departament d’arqueologia de la Generalitat a les Terres de l’Ebre a finals dels 1980) i la filòloga Monserrat Tudela. Van voler que fos un llibre cooperatiu, amb la qual cosa van buscar col·laboradors arreu del país. Em van demanar la meua col·laboració i vaig presentar tres biografies de tres importants literats ebrencs/maestratencs de principis de segle XX, que van tenir una estreta vinculació al món clàssic: Mn. Joaquim Garcia Girona (Benassal), Mn. Joan Baptista Manya (Gandesa) i Mn. Tomàs Bellpuig (Tortosa). Aviat sortirà la publicació d’aquest llibre, que pretén reconèixer la important tasca realitzada per nombroses persones arreu del país a favor de la recuperació dels valors de la cultura clàssica.
Joaquim Garcia Girona, fill de Benassal (Alt Maestrat), va traduir al català el Jardí d’Horaci, traduccions que va anar publicant al Butlletí de la Societat castellonenca de cultura.
Mn. Joan Baptista Manyà, fill de Gandesa (Terra Alta), era un teòleg escolàstic que va publicar l’enciclopèdia Theologulema, en quatre volums. Escrita en llatí, encara és consultada en algunes facultats de teologia d’arreu del món.
Mn. Tomàs Bellpuig, fill de Tortosa i important poeta, va ser un dels impulsors de la Fundació Bernat Metge, que promovia la traducció dels clàssics a la nostra llengua. Es va encarregar d’algunes traduccions de l’obra de Sant Ciprià a la nostra llengua, i va publicar nombrosos articles sobre ortologia llatina a la premsa comarcal i catalana.
En un proper apunt anirem publicant les ressenyes d’aquests tres il·lustres escriptors ilercavons.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!