Marcus Garvey i Harlem

Si heu llegit Pandora al Congo, de l’Albert Sánchez Piñol, segur que us sona el nom de Marcus Garvey, un dels personatges principals de la novel·la sobre qui el protagonista escriu unes memòries que han de servir de defensa en un procés judicial. Si no l’heu llegit us recomano que ho feu però segurament és un nom que no us sona de res, tot i que no és només un personatge de novel·la. Marcus Garvey, va existir de veritat, va néixer a Jamaica l’agost del 1887, va fundar la Universal Negro Improvement Association and African Communities League (UNIA-ACL) i va ser un dels pensadors negres més influents del seu moment, un aventurer controvertit que va arribar a influenciar personatges més coneguts com ara Malcolm X. Aquí podeu llegir i escoltar alguns dels seus discursos i aquí podeu veure alguns vídeos sobre la seva vida.
Doncs bé, tot just ahir vàrem anar a veure, al parc Marcus Garvey, enmig del barri de Harlem, un documental projectat a l’aire lliure que explicava la vida d’aquest emprenedor, filòsof, polític i activista panafricà considerat un profeta per a alguns i un farsant per a alguns altres. L’escenari era ideal, perquè Garvey va viure molts anys a Harlem i va contribuir al renaixement del barri.
A les guies s’hi diu que Harlem ha canviat molt, que el carrer 125 n’és un exemple clar i que s’hi pot passejar amb la mateixa seguretat que a qualsevol barri turístic de Nova York. Tot i això no hi vam veure turistes, ni tan sols al carrer 125, i al parc on es projectava el vídeo érem gairebé els únics amb la pell clara. Però la veritat és que de sensació d’inseguretat no en vam tenir cap ni una si descomptem el mexicà drogat amb un atac de paranoia que va irrompre, desorientat, al restaurant africà on vam sopar després de veure el documental. És un barri animat, on la gent surt a prendre la fresca al carrer als vespres d’estiu, amb tranquil·les zones residencials de casetes amb jardí i alguns carrers amb vida nocturna, moltes botigues i venda ambulant. D’entre els locals que val la pena de visitar n’hi ha un que crida força l’atenció i que surt a totes les guies, el Lenox Lounge (a la foto), amb actuacions de jazz en directe i on va treballar Malcolm abans de ser “X”.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *