A tall d'invocació

blog d'Enric Balaguer

18 de desembre de 2007
Sense categoria
0 comentaris

Literatura en perill de Tzvetan Todorov

De llibres sobre la literatura, sobre el malestar literari actual, n’he llegit un bon grapat. Alguns boníssims. Alberto Manguel,  George Steiner, Harold Bloom o Edgard Morin han escrit apologies molt i molt bones. També, a casa nostra, Vicenç Pagès, Un tramvia anomenat text, o el molt recent d’Emili Teixidor, La lectura i la vida, són ben interessants. Ara s’ha publicat Literatura en perill de Todorov. S’escau la reflexió sobre l’estat actual de la literatura, perquè vivim canvis d’envergadura. No són només mutacions de gustos, sinó del rol de la literatura en les nostres societats. Però també vivim canvis pregons al si de la cultura i al si de la societat. El món mediàtic, la globalització, i sobretot, el que es deriva d’Internet ens han transformat la vida: la forma de treballar i la manera de l’oci, també, la informació… La literatura està afectada per tot aquest allau de transformacions vertiginoses. 
  La reflexió de Todorov és pertinent i aguda. Paradoxal, venint de qui ve: un formalista, es decanta per observar la pèrdua del missatge i denuncia la tendència a fer que la literatura parle de literatura, i allò que en diu narcisisme de l’autor. Se’n podrien afegir algunes altres raons, a les enunciades pel crític búlgar, però ho deixe per una altre moment. (n’hi ha més) 

 
   Algunes idees de Todorov:

  *"La literatura pot fer molt. Pot donar-nos la mà quan estem profundament deprimits, conduir-nos vers els altres éssers humans que tenim al voltant, fer-nos entendre millor el món i ajudar-nos a viure". 
   *"La literatura no és tant un remei per a la nostra ignorància com una cura per al nostre "egotisme", entès com la il·lusió d’una autosuficiència"
    *"…representa la inclusió en la nostra consciència de noves maneres de ser, al costat d’quelles que ja posseíem. Un aprenentatge com aquest no modifica el contingut de la nostra ment, sinó el continent mateix". 
    *"El que ens donen les novel·les no és un nou saber, sinó una nova capacitat de comunicació amb ésser diferents de nosaltres".
   *"L’horitzó en què s’inscriu l’obra literària és la veritat comuna de revelació o, si es prefereix, l’univers eixamplat al qual arribem en trobar-nos amb un text narratiu o poètic".
  * "La finalitat de la literatura és representar l’existència humana; però la humanitat inclou també l’autor i el seu lector"

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!