A tall d'invocació

blog d'Enric Balaguer

26 de setembre de 2007
Sense categoria
1 comentari

Hui és el dia europeu de les llengües: “conservar el nom de les coses”.

No sabia que existia això: un dia europeu de les llengües. M’ho ha fet saber Antoni Basses a través de Catalunya Ràdio. És clar que hi ha dies per a tot, com ironitza l’Empar Moliner en T’estimo si he begut, que en un relat celebra el Dia Internacional de la Lactància Materna; en els seus relats hi ha cursets per a qualsevol mena de qüestió o associacions per a tot tipus d’interessos. És el món que vivim. Una gran proliferació de coses. Una hiperinformació. I davant d’això, l’amnèsia. I per combatre-la, rituals de recordatori: "el dia de l’aigua", "el dia de l’anorèxia", "el dia de les almorranes"…

El dia europeu de les llengues, al País Valencià vivim l’amença de tancament de TV3 i més barbaritats relacionades amb la llengua, com denunciava ahir en un article a Información el col·lega Vicent Brotons.

Pense que seria un bon dia per recordar un text de John Berger, un escriptor anglés que s’ha instal·lat a un poblet de la Savoia. Des d’allí escriu novel·les, relats, articles sobre art o guions per a pel·lícules a més de treballar, algunes temporades, en la terra. Berger és un dels autors predilectes del diari El país. Doncs bé en un dels seus llibres, en castellà Siempre bienvenidos, escrivia que la motivació dels moviments nacionalistes era de política i de territori, però abans que cap altra cosa era amb la força espiritual que desprén d’una llengua i d’una identitat. "Tot nacionalisme –escriu–té una relació profunda i estreta amb el nom de les coses: amb la invenció humana més immaterial, i alhora més original. Aquells que conserven el nom de les coses mai no seran desplaçats. I tanmateix, la gent de la perifèria ha estat sempre desplaçada. Per això insisteixen en el reconeixent de la seua identitat, insisteixen en la seua supervivència; insisteixen, a la fi, en la continuïtat entre els seus morts i allò que encara no ha nascut".

Tota llengua és una gran energia que corre explorant nombroses direccions. Gràcies a aquesta energia es creen noves idees, noves formes d’estima i de solidaritat, noves relacions amb la història, amb la terra … Celebrem-ho.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!