13 de febrer de 2009
0 comentaris

Com amanyar unes eleccions

Els espanyols ens ensenyen cada dia al País Basc quina és la seva democràcia. De fet ens ensenyen quina és la democràcia del món capitalista en general. Aquesta que diu que la sobirania recau en el poble que decideix lliurement a les urnes.

El paradigma del “món lliure” són els Estats Units, que s’omplen la boca amb la seva croada per exportar “democràcia” arreu del món. Això després d’haver exportat dictadures per tot Amèrica Llatina quan els interessava. Però ara la “forma” de manar que toca és una altra. Al nostre país ho sabem prou bé, com funciona això de canviar-ho tot per a que tot segueixi igual. Diuen que vam tenir una transició model a l’estat, perquè no es va trencar ni un plat. I el que va passar, és que no hi hagué transició, només una mà de pintura que no arriba a tapar-ho tot.

Doncs bé, ara es porten les “democràcies” en el món capitalista. Que són molt “lliures” perquè hi ha diferents partits. Tot i que hi ha una tendència a que només n’hi hagi dos, de partits. Tot i que hi ha una tendència a que per poder guanyar unes eleccions tinguis el poder econòmic al darrere. Tot i que hi ha una tendència que si no segueixes el joc del poder econòmic no guanyis caps eleccions.

Però malgrat tot, resulta que a vegades el sistema “falla”. I guanyen els que no han de guanyar. A Algèria van fer unes eleccions al seu estil democràtic però va guanyar qui no tocava. I això la comunitat internacional no ho podia acceptar. La comunitat internacional feta de governs que guanyen eleccions amb el poder econòmic al darrera. A Palestina, van fer unes eleccions al seu estil democràtic també, i el poble es va equivocar. I es devia equivocar molt, veient el setge i els bombardejos que han hagut de patir per “esmenar” el seu “error” de no saber a qui cal votar quan tens l’oportunitat de fer-ho en unes “eleccions lliures”.

A Euskal Herria, i al País Basc, l’esquerra abertzale no guanyava eleccions autonòmiques. Però treia un nombre important de vots. Suficientment important perquè si no es poden presentar, canviï radicalment el panorama polític, passant de ser una majoria “basca” a una majoria “espanyola”. Un altre exemple de les “correccions” que cal fer al seu “sistema democràtic”, que malgrat sembla que està lligat i ben lligat, de tant en tant té imperfeccions a llimar per fer-lo democràtic del tot. Encara que sigui a cops de democràcia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!