A tall d'invocació

blog d'Enric Balaguer

18 d'abril de 2013
Sense categoria
0 comentaris

“Som com moros dins la boira?” de Joseba Sarrionandia (2)

Deu curiositats del llibre de Sarrionandia en les seues cent cinquanta primeres pàgines:
(1) El 1890 és va aprovar la llei de sufragi universal, a Espanya, però només per als homes.

(2) Els lleons a l’entrada del congrés de diputats espanyols es varen fer fonent els canons requisats en la batalla de Wad-Ras.

(3) Segons Ortega y Gasset: “el misterioso pueblo vascongado posee un idioma elemental que apenas sirve para nombrar las cosas materiales, y es por completo inepto para expresar la fluencia fugitiva de la vida interior…”

(4) Un decret reial de 1902, signat pel rei Alfonso XIII conjuntament amb el comte de Romanones, establia: “Los maestros y maestras de instrucción primaria que enseñasen à sus discípulos la doctrina cristiana ù cualquiera materia en un idioma o dialecto que no sea la lengua castellana, serán castigados”. (n’hi ha més)

(5) Algunes ciutats del Mediterrani han estat multiètniques i pluriconfessionals al llarg de la història: Alexandria, Beirut, Nicòsia, Malta. I també Tànger mig africana i mig europea.

(6) Una de les veus crítiques amb l’imperialisme espanyol va ser el poeta cubà José Martí, pare de la independència de Cuba, d’orígens valencians. En articles, el 1893, a un periòdic de Nova York fa la denúncia més gran de l’època contra l’ocupació espanyola del Rif. En un deixa escrita aquesta frase: “Seamos moros: así como si la justicia estuviera del lado español, nosotros, que moriremos tal vez a manos de España, seríamos españoles. !Pero seamos moros!”

(7) “Esperant els bàrbars”,el poema de Kavafis que va escriure el 1904 s’havia interpretat com un reflex de la decadència de la Roma Imperial. No obstant això, també podria ser l’efecte de les sublevacions contra la colonització britànica d’Egipte duta a terme per pobles sudanesos entre 1882 i 1895.

(8) Espanya té tradició de presentar la colonització com un precepte evangèlic i els franciscans han estat els precursors de l’ imperialisme espanyol. 

(9) Oscar Wilde que va visitar el 1886 Marroc a lloms d’un burro va escriure que aquells que volgueren aprendre l’àrab s’havien d’entrenar entre udols i grunyits de camells.   

(10) La paraula soldat deriva de sou. Fet que destaca el caràcter mercenari dels exèrcits.  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!