“Som com moros dins la boira?” de Joseba Sarrionandia (I)

A través d’una subscripció popular s’ha pogut traduir aquest impressionant assaig, de més de set-centes pàgines, del basc al català. L’autor, Joseba Sarrionandia, és un poeta, escriptor i traductor de Biscaia nascut el 1958. És considerat un dels escriptors en euskera més rellevants i el 2011 va rebre, per aquest llibre, el “Premi Euskadi d’Assaig”. Però allò més singular d’aquest escriptor és que l’any 1985 va fugir de la presó de Martutene i des de llavors viu en la clandestinitat. 
   Som com moros dins la boira?  és un assaig impressionant al voltant del colonialisme espanyol al nord d’Àfrica. Segueix el fil de la vida de Pedro H. Sarrionandia, un franciscà que va elaborar la primera gramàtica de l’amazic (bereber) que es va publicar el 1905. (n’hi ha més)   

Amb una escriptura transparent i una curiositat insaciable, que fa per comentar cada fet destacat, el llibre avança a colp de dades, relats, digressions, il·lustracions i és d’una amenitat inusual. Si per un costat explica amb detall l’aventura de P. H. Sarrionandia al Rif, comenta també els discursos del poder (espanyol o francés) i de la cultura (des d’Ortega y Gasset fins a Oscar Wilde). El text avança per tots els costats: amb dades d’història, de literatura, de llengua o llengües, de sociologia…Aspira a llaurar una cultura múltiple i un autèntic saber. I és tot un estímul al pensament, a fer que les dades no acaben assassinant el pensament. Al pròleg, l’autor defineix així el llibre:

   Aquells que alguna vegada hem somiat que la vida podria ser millor per a tothom hem de reconèixer que no tenim sinó un munt de deixalles a la porta de casa. Les teories, les normes, les llistes de bons i dolents; res d’això no té sentit, tots estem encotillats en les estructures de dominació. Això no és una gramàtica, sinó simplement una indagació entorn de la gramàtica, la lògica i la retòrica del poder, juntament amb alguns materials recollits i classificats d’aquest gran abocador que el passat ens ha deixat a la porta.

 
        

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *