A tall d'invocació

blog d'Enric Balaguer

27 d'octubre de 2010
Sense categoria
1 comentari

Benvolgut Joan

Benvolgut Joan,
   quan vaig llegir el teu darrer article no hi vaig caure. T’acomiadaves del tot i jo no ho sabia. Ara el torne a llegir i repasse el que tinc subratllat: “primera, que si una llengua no ens serveix per crear-hi comunicació i bellesa, ¿de què ens serveix?, no té futur, i segona, del lligam inextricable entre poble, individu i llengua: una llengua no pot ser digna i mantenir-se si qui la parla no viu amb dignitat i confiança i si el poble que la té com a patrimoni no és lliure sinó que viu subjugat, com nosaltres, durant segles a un Estat que sempre ens ha estat hostil.”
      El món és ple de mites. N’hi ha hagut des que l’home va començar a pensar. Però crec que tu, Joan, ets dels homes que ha lluitat contra qualsevol idolatria. Parlaves amb senzillesa i deies les coses molt clares, com les dius ací. 
        Tinc una altra frase encerclada en fluorescent: “és llei de vida: cal donar pas als més joves, que tenen molta més empenta i informació (i molta més facilitat d’obtenir-ne amb les noves tècniques) i veuen la vida de la llengua de més a prop, sense els nostres encarcaraments.” “Apa, lectors, a continuar fidels als mitjans escrits o dits en català, a continuar gaudint dels comentaris lingüístics que els especialistes voldran anar-nos proporcionant. I moltíssimes gràcies.”
       Quina modèstia! Quina força! Crec que ens dius que hem de fer un món on no hi haja llàgrimes innecessàries. Hem de fer un món amb dignitat; un món de tolerància i fermesa, de tenacitat, d’esperança, de bellesa…  
            Una abraçada

  1. Ho dius tan bé. Els mestres són així: senzills i clars. El mestre Solà parlava amb la veu de la terra, la nostra terra: fonda i dolça, però també ferma i plena de dignitat. És facultat dels humans crear bellesa, transformar els nostres peus de fang en columnes que s’elevin al cel amb el mateix impuls que vam necessitar per posar-nos drets. El mestre Solà ha mort dempeus, sense abaixar el cap, segur que la terra l’acollirà amb amor perquè li ha estat fidel.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!