Mandat 1r-Oct: Edificar la República

Una sola llista i tres milions de vots (els del 1r d'octubre). Compromís: Aixecar la DUI, assegurar la Llengua.

8 de gener de 2021
0 comentaris

Per la Llengua, per la Nació, per tots nosaltres, carta a la Comunitat de Vilaweb.

 

Preparant el 14-F i tot seguit la República Catalana Independent,
des d’ací a Waterloo i des de Waterloo ací

Respecto profundament el Sr. Partal i tots els comentaristes de Vilaweb. Entenc la prudència en les opinions de Partal i entenc les crítiques que a voltes se li fan.

En cap cas vaig atacar de cap manera al Sr. Umberto Ciotti del qui a vegades he reproduït alguns dels seus escrits que són molt clarificadors i amb els que sovint coincideixo, quan ho he fet, en els dos blogs a Vilaweb, BIC (3868 entrades) i Empordà Acció (3348 entrades), que administro des de fa molts anys, des de 2001, potser ?, quan aleshores el Sr. Romeva també hi tenia un blog i Saül Gordillo un altre, entre altres molts blogaires, si no m’equivoco, perdoneu la marrada, quan he publicat algun dels escrits del Sr. Umberto, per norma meva, personal i natural pels meus blogs només ho faig en català, per això en el cas que us comento, els tradueixo amb el google per anar més de pressa i alguna petita correcció més, poso el text en qüestió en català i tot seguit l’original en castellà del Sr. Ciotti, i sempre que adjunto algun dels vostres escrits, d’algun de tots vosaltres, per a mi, a voltes, tan interessants, aclaridors i complementaris com els escrits (editorials) del Sr. Partal, aleshores, sempre hi adjunto el nom de l’autor.

M’agradaria adjuntar ací l’escrit que esmenta els Sr. Ciotti perquè vegeu tots ben clar que no era ofensiu ni tan sols per a Vilaweb, ara em costaria trobar-lo però algun dia proper probablement ho faré. En aquell escrit una de les consideracions era per denunciar el que m’ha semblat detectar, que en molts digitals i arreu, estant proliferant els anuncis en castellà, com si es tractés de dir i fer que el tema comercial o de venda el féssim per costum i comoditat en castellà i això crec que és un error greu, és com allò que fan molts amb l’anglès en temes científics, el català és plenament viable i planer en termes científics, professionals, de dret i lleis, o de pensament, i fàcilment traduïble,  o en el cas del cinema, ens pensem, potser que no cal que ens preocupem, simplement és en castellà i prou, o en la medicina, als hospitals, als ambulatoris, … ; coses com aquestes, els catalans que estimem i ens preocupem per la Llengua no ens ho podem permetre.

No és una obligació, és un clam, i el més important d’aquest clam és que ens cal reaccionar positivament davant de la situació d’alarma de la nostra llengua, que ens ve anunciada des de molts símptomes.

Reaccionar com?

-Doncs, jo promoc i crido a un Gran Pacte de País per assegurar el present i el futur de la llengua, un pacte entre parlants, professionals de la llengua, de la sanitat i de la judicatura, i sobretot polítics nostrats, polítics i partits polítics, un pacte bàsic però notori, sense por, sense pauses, constant, a la TV, de forma sistemàtica, arreu, un “és molt senzill, a Catalunya en català!” i un asseure’s en una taula rodona per cercar, comprovar i aplicar solucions, si cal de pluja fina, si cal de pedregada, no és fàcil, però si la Llengua ens avisa, nosaltres hem de respondre.

Un pacte, primer de tot començant pels convençuts i com en l’edificar la República Catalana Independent sense esperar ordres i sense demanar permís, ja, urgent.

Ara, el 14-F, els 2,5 o 3 milions de catalans que vam votar el 1r d’octubre amb coneixement de causa, hem de tornar votar junts en el mateix sentit, trencant la divisió electoral que els partits ens han impostat, alguns més que d’altres, per complir el Mandat del 1r d’octubre, per completar la DUI votada al Parlament, per assegurar el present i el futur de la Llengua, i per desenvolupar, sense por ni mandra, ni encallaments, la nostra incipient República començant per Waterloo.

Res del que he escrit no ho interpreteu ni per renyar, ni criticar, ni condicionar ningú, el primer de tots el Sr. Umberto.

Amb respecte, Salvador Molins des de Berga.
Consell Local de la República Catalana Independent, del CDR*BIC
Berguedans per a la Independència de Catalunya, 2002. Amics de Pere Esteve, Josep Espelt i molts més.

PS1: Pel 14-F i …, des del nou MHP de la Generalitat, des de Presidència, fins un servidor, cal que defensem i treballem per un Gran Pacte per Assegurar la Llengua.

PS2: Per la Llengua, per la Nació, per tots nosaltres, carta a la Comunitat de Vilaweb.

 

TOTS DIVUIT …. i milers més …

i pel 14-F …PRESENTAR-NOS TOTS JUNTS A LES PROPERES ELECCIONS CATALANES PER A COMPLETAR LA DUI I FER EFECTIVA LA NOSTRA INDEPENDÈNCIA COM HO FEREN ELS PAÏSOS BÀLTICS:

People hold hands and Latvian flags as they participate in a human chain at Baltic Way near Riga August 23, 1989. Runners left Lithuania and Estonia on August 22, 2009, for neighbouring Latvia to start events marking the 20th anniversary of a 600 km (375 mile) human chain that showed the Balts’ wish to regain their independence from the Soviet Union. More than two million people in the Baltic countries of Estonia, Latvia and Lithuania joined hands in one of the biggest mass protests seen against the former Soviet Union and demanded the restoration of independence. Picture taken August 23, 1989. REUTERS/Ints Kalnins/Files (LATVIA POLITICS ANNIVERSARY IMAGES OF THE DAY)

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!