Mandat 1-O: Edificar la República Catalana Independent

2.044.038 VOTANTS, EL 90% A FAVOR DEL REFERÈNDUM D'AUTODETERMINACIÓ DE CATALUNYA ( 1r octubre 2017 ). Objectius: Completar la DUI, assegurar la Llengua, institucionalitzar la República i el territori.

1 de març de 2021
0 comentaris

Els mossos no seran la Policia de la República Catalana Independent. Som 92.414 censats.

“Els mossos no seran la Policia de la República Catalana Independent”

Comentari a l’article del Sr. Resina sobre la problemàtica actual dels Mossos d’Esquadra:
https://www.vilaweb.cat/noticies/els-mossos-desquadra-a-la-cruilla/

A  grans problemes grans solucions. Jo dubto que ER o Junts ho puguin solucionar, caldria una cupaire tipus la Gabriel que hi posés les banyes. Algú que no degui res ni als Mossos ni als Consellers d’interior anteriors. Esperem però que aquest proper govern que s’està preparant faci el que calgui per solucionar – ho. Necessitem un capdavanter de la societat civil organitzada, potser la Paluzie o algú delegat d’ella com Presidenta de l’ANC, algú que incideixi més en la determinació independentista que no pas en el que està passant i probablement estant fent grups infiltrats, cremar contenidors, trencar vidres, robar i fer servir un ‘còctel molotov’. Algú vol que això se’ns escapi de les mans. Quan siguem independents els Mossos s’hauran de dissoldre i s’haurà de crear una nova Policia Catalana de la República Catalana Independent. El nou Conseller d’Interior que sorgeixi de les negociacions actuals caldria que parlés amb el Sr. Resina i desprès es posés mans a l’obra ràpidament. Moltes gràcies Sr. Resina per la seva aportació intel·lectual i patriòtica en favor de Catalunya Independent. Caldrà escoltar també al Sr. Samper que ara parla des de dins del problema. Les coses tancades es podreixen i al final sempre ens donen garça per perdiu.

Comentari escrit per Salvador Molins Escudé, Consell Local de la República Catalana Independent, del CDR * BIC, Berguedans per la Independència de Catalunya.

—————–

Altres Comentaris:

JOSEP MARIA CIERCO

01.03.2021  |  10:14

Molt bon article. Recordo els mossos el 1 d’Octubre enfrontant-se al barbars per protegir el poble. Penso que encara hi son. Moltes Gràcies. Però els més visibles, la Brimo i els Arro, estan formats per aquets aixelebrats fanàtics que no volen saber res del poble i son els cipais del poder estatal. Cal la seva dissolució i fer net dels comandaments que els emparen. Prou impunitat

Rosa Gispert

01.03.2021  |  00:16

Està molt bé l’anàlisi del problema que fa el periodista, però ara falta trobar la sol.lució.

El Govern ja no té poder sobre els mossos i els comandaments obeeixen les ordres de Madrid. No sabrem mai com va anar l’absolució de Trapero i si la seva restitució forma part d’un pla espanyol o no. Però si el problema són els comandaments la resposta hauria de ser destituir-los i per fer-ho hi ha motius sobrats.

En totes aquestes nits no han estat capaços d’evitar les destrosses ni de tenir un pla per controlar i detenir els autors. En canvi malbaraten homes, cotxes i municions per carregar contra gent pacífica que no fa res i tampoc no són capaços de protegir el dret de manifestació.

Si no saben fer la feina s’els ha de canviar. Començant pels comandaments. Encara que sigui portant agents de policies de països democràtics per què els substitueixin i els ensenyin. I als goril·les portar-los a centres de reeducació o directament posar-los a escombrar les destrosses que no han estat capaços d’evitar.

Antoni Gavarró

01.03.2021  |  20:04

Com és lògic per les bullangues d’aquests darrers dies coincidents amb les dificultats de fer un govern que sigui lleial en els resultats de la recent contesa electoral programada pels jutges que no han sortit airosos en la seva intromissió en el legislatiu català, es posa el focus del debat polític en la policia: els seus caps polítics els seus comandaments, protocols i models. En política no hi han casualitats i per tant la coincidència assenyala vers la mateixa intromissió del poder judicial decidit a escombrar la majoria independentista.

El problema principal de moment no és doncs la policia. El problema és la inexistència de res que s’assembli al poder judicial català.

Davant d’aquesta mancança gravíssima, és prudent posar tota l’atenció en els mossos que continuaran essent regits, mal ens pesi, per la judicatura que ens vol derrotats?

Josep Vilà

01.03.2021  |  23:02

Passat l’1-O un mosso català em digué que els espanyols unionistes eren majoria dins el cos i em deixà entendre que davant d’un conflicte actuarien contra la població. Em recorregué un calfred que malauradament es correspon amb el que se succeí: reconeixement públic del cap de mossos Trapero que tenia un pla contra el Govern autonòmic, mostres de simpatia d’agents cap a PNs i GCs que havien atonyinat ciutadans catalans, i ara aquest capítol vergonyós de subjugació del conseller d’Interior i les performances de vidres i foc per a desacreditar la ràbia dels nostres joves valents. Obrim els ulls i no ens creiem els discursets moralistes dels mitjans, que aquests polis que lladren a través de llurs sindicats no són dels nostres.

JESÚS ESTREMERA

01.03.2021  |  00:04

Dr. Resina, subscric el vostre article lletra a lletra. Genial!

LLuis Mor

28.02.2021  |  23:30

Una lliçó de democràcia, de bon govern, d’equilibri social i de país avançat. L’artícle també ens dona a entendre on estem, les mancances que tenim, i la poca disposició dels polítics a canviar res. Aquest allunyament i desconfiança del que parla el professor Resina entre mossos i ciutadans també és dona entre polítics i ciutadans i, crec, per la mateixa causa, que és ni més ni menys que tan uns com altres, mossos i polítics no si posen per millorar res, ho fan per guanyar la vida i la majoria no tenen ni la mínima capacitat d’arribar a pensar el que en aquest magnífic article ens tramet el professor.

D’altra banda, tot fa pensar que aquí hi ha una operació d’Estat encoberta:
Com és que això només passa a Catalunya?..La resta de l’Estat és una bassa d’oli?
Els joves no tenen els mateixos problemes aquí que allí o més?
Els catalans som violents, malparits i lladres ( a les imatges assaltant comerços em remeto)?
Qui va guanyar les eleccions el 14F?
Com és que tota la caverna mediàtica, política, empresarial i clerical surten a la una a posar Catalunya a la picota?

Anna CASACUBERTA

28.02.2021  |  22:56

Estic totalment d’acord amb l’article.

—————–

més: https://www.vilaweb.cat/comunitat/2021/02/25/els-mossos-desquadra-a-la-cruilla/

——————

Article de Joan Ramon Resina:

Els Mossos d’Esquadra a la cruïlla

“Per salvar allò que encara es pugui salvar de la reputació dels Mossos i restablir ponts amb el sentiment popular, els quadres haurien d’acceptar, i millor encara demanar, un revulsiu”

D’ençà de l’octubre del 2017 s’han trencat alguns mites i s’han arruïnat moltes reputacions. L’admiració dels Mossos d’Esquadra per l’actuació del 17 d’agost, l’han dilapidada amb unes quantes jornades. No cal dir-ho, però ho dic per als qui jutgen els articles més per allò que callen que no per allò que diuen, que de mossos n’hi ha amb vocació de servei. Que en el seu cas vol dir, primer de tot, protegir els drets i garantir la seguretat de les persones. Però davant les imatges de les darreres nits de protestes, afegides a escenes semblants dels darrers anys, no fa al cas distingir entre els policies professionals i els bàrbars (en el sentit literal del mot: els qui parlen en llengua estrangera) desafectes amb el país on no sols viuen sinó que en viuen. Perquè no és la imatge d’uns agents determinats –les proverbials pomes podrides–, sinó la imatge col·legiada dels Mossos que en surt deteriorada. Tant o més que la del govern que, independentment de qui ocupi la cartera d’Interior, no arriba mai a sancionar la violència desenfrenada i de vegades planificada dels agents, com va passar en l’encapsulament de manifestants al carrer Gran de Gràcia. Un govern que encara s’hi acarnissa presentant-se com a acusació en els judicis amb el suport d’uns testimonis la veracitat dels quals rarament es pren la molèstia de comprovar.

Sense control polític de la policia no hi pot haver coordinació institucional i en la confusió d’on rau el principi d’autoritat, la civil es desploma sota les porres dels guàrdies.

Conec l’argument que atribueix la violència a infiltrats procedents de les forces de seguretat de l’estat; que hi ha una estratègia per a desprestigiar el cos i recuperar la competència; que la provocació té l’objectiu d’encendre el conflicte i aplicar la solució basca a Catalunya, etc. Però, arribats al punt de platonisme indispensable per a creure que aquesta policia és “la nostra” pel sol fet de dur les quatre barres cosides a la gorra de plat, cal demanar el mínim de sobrietat intel·lectual i una bona dosi d’empirisme per a preguntar-se si és més lleu l’estopa que reparteix una policia que l’estopa d’una altra, si hi ha cap diferència entre els ulls buidats pels Mossos i els que buida la policia espanyola.

Amb el disseny dels Mossos d’Esquadra es van cometre errors irreparables. No parlo sols ni principalment de l’ingrés d’agents de les forces de seguretat de l’estat destinats a Catalunya. Aquest seria un error conjuntural però corregible. Parlo d’errors estructurals, com ho fou donar-los categoria funcionarial, garantint-los la impunitat a més de sou i feina. No cal haver llegit Freud per saber que l’esperit corporatiu és especialment fort en aquelles associacions que lliguen els membres amb vincles afectius, en aquest cas l’agressivitat compartida i el complex d’assetjament inherent a l’exercici de la violència. I encara l’error de tolerar sindicats policials. Els sindicats, les unions professionals, van néixer per protegir els treballadors contra la violència del capital, exercida rutinàriament mitjançant la policia. Dit de manera succinta: el funcionariat exclou la sindicació i viceversa. Fondre’ls en una mateixa entitat és abusar del privilegi, car el funcionariat comporta una protecció laboral a l’empara de l’estat i genera complicitat amb les seves estructures.

El contrasentit és majúscul quan aquests sindicats reclamen autonomia respecte del govern al qual, quan ho considerin convenient, li exigiran increments salarials, eines més contundents, flexibilitat laboral i, en el súmmum del cinisme, garanties físiques i jurídiques. Fer de policia sempre havia estat una professió d’alt risc proporcionalment retribuïda. S’entenia que el risc anava amb la feina, era la feina del policia, tant com pugui ser-ho per als qui fan de soldat. Però ara els Mossos pretenen desentendre-se’n, de manera que el cost de preservar l’ordre recaigui íntegrament en la gent.

El desequilibri de forces entre manifestants majoritàriament pacífics i agents equipats amb tota una gamma d’eines per a fer mal és tan manifest que fa passar vergonya llegir que encara demanen més “garanties físiques”. Més i tot, perquè a ningú no se li escapa l’eufemisme. Volen, senzillament, més laxitud en l’exercici de la força. Quines garanties tenen les persones que, amb tota la mala idea, posen el cap al lloc precís on repercutirà un cop de porra o l’ull en la trajectòria que prendrà la bala de foam? Cap, segons que sembla, car són culpables d’ocupar un lloc equivocat en l’espai i de blocar el camí del projectil. Les “explicacions” caldrà acatar-les, del moment que el conseller d’Interior ha expressat confiança en els sindicats policials. Però un dubte no pot silenciar-se: les ordres, qui les emet? És el govern que les dicta o la cúpula dels Mossos que decideix quan actuar i com, de la mateixa manera que el major Trapero havia enllestit un pla per a detenir el govern per iniciativa pròpia?

Les amenaces d’insubordinació impunides fan créixer l’opinió que el govern és al servei de la policia i no la policia al servei del govern. L’autonomia que reclamen aquests sindicats respecte dels polítics és típica dels estats policials. Allà les institucions són estanques i no han de respondre davant el poble sinó davant un comitè central, un general o un agent de la policia secreta que s’ha alçat amb el poder. Però en un govern del poble per al poble exercit pel poble, la policia no pot governar-se sense impugnar la voluntat popular. Democràcia vol dir autoritat del poble. La de la policia sols és un reflex de l’original, com la llum de la lluna ho és de l’astre.

En realitat, no és pas la política en si que embafa els sindicats, car de polititzats ho són. L’independentisme els dóna força als músculs; per contra, de la ingerència de l’estat ni una paraula. Aquesta diferència defineix. Una policia democràtica sempre és conscient que no té cap més autoritat que la delegada pel poble, mentre que una policia “bàrbara”, en el sentit de la paraula apuntat abans i en altres sentits, és una força d’ocupació. I si la justícia no se li aplica amb el mateix rigor que a qualsevol altre ciutadà, cada vegada més persones veuran un enemic en els Mossos, en correspondència amb el fet que els Mossos com més va més veuen un objecte a abatre en cada manifestant.

España invertebrada, Ortega y Gasset observava la tendència espanyola a fragmentar-se en societats tancades i girades d’esquena a les altres. Ortega fou un dels ideòlegs de la “unidad nacional”, però tingué la perspicuïtat de veure en el particularisme de l’exèrcit un dels principals símptomes de desvertebració. D’ençà de la derrota d’Annual –que fou l’última, car des de llavors l’exèrcit espanyol ha guanyat totes les guerres combatent contra la pròpia població– els militars covaven la rancúnia pel galdós paper que havien anat fent en la història. El desenllaç és sabut: alienat i ansiós de revenja, l’exèrcit acabà regirant-se contra el poble. Aital patriotisme calà la seva ànima per molt de temps. Quan feia el servei amb rang de sergent de complement, ben aviat els sots-oficials de carrera em posaren davant l’alternativa: o ets amb nosaltres o amb ells, em digueren, referint-se a la tropa. No cal dir de quina banda queien les meves simpaties ni quin fou el meu capteniment mentre duguí aquells modestos galons. No feia ni un any del 23-F i el fum de la pistola de Tejero encara penjava a l’aire de la caserna, com penjava el retrat de Franco a la saleta de sots-oficial on vaig passar força nits de guàrdia davant per davant de la imatge de l’home que havia marcat a sang i ferro la meva joventut i la vida de molts altres.

L’abisme sentimental entre la meva generació i les forces d’ordre espanyoles comença a obrir-se entre els joves i els Mossos d’ençà de l’aplicació del 155. Que aquests es lliurin a represàlies corporatives amb el pretext de l’ordre convida al rebuig. La lletjor de les imatges servides darrerament pels elements a les ordres del major Trapero diuen molt sobre la desafecció dels agents amb el país i la seva gent. Per salvar allò que encara es pugui salvar de la reputació dels Mossos i restablir ponts amb el sentiment popular, els quadres haurien d’acceptar, i millor encara demanar, un revulsiu. La complicitat repressora amb l’estat, manifesta en el diferent tracte acordat a feixistes i a independentistes, sols pot acréixer l’aversió de l’una banda i el desprestigi de l’altra.

L’alternativa a la insubordinació exigeix de reeducar els agents en els deures amb la ciutadania i en l’obligació d’observar estrictament els protocols. I sobretot sotmetre’s al control polític i aplicar la disciplina sense excuses, expulsant els transgressors i els seus encobridors en benefici de tothom, principalment de la policia mateix.

Joan Ramon Resina  (Extret de Vilaweb)

PS: Els mossos no seran la Policia de la República Catalana Independent. Som 92.414 censats a la incipient República Catalana Independent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!