Mandat 1-O: Edificar la República Catalana Independent

2.044.038 VOTANTS, EL 90% A FAVOR DEL REFERÈNDUM D'AUTODETERMINACIÓ DE CATALUNYA ( 1r octubre 2017 ). Objectius: Completar la DUI, assegurar la Llengua, institucionalitzar la República i el territori.

27 de maig de 2022
0 comentaris

Diguem No a la llei contra la Immersió lingüística.

La resposta al 25% i al 155

ANC, Plataforma per la Llengua, USTEC, La Intersindical, Primàries Catalunya i SEPC, per ara, es posicionen clarament contra qualsevol reacció legislativa a la imposició judicial espanyola d’un 25% de castellà a les escoles i instituts catalans.

Aquestes entitats entenen que no hi ha cap marge legal, amb l’Estatut d’Autonomia de Catalunya vigent, per atendre una suposada demanda judicial espanyola de modificació legislativa catalana sobre el model d’immersió lingüística a l’ensenyament.

La sentència espanyola destrueix la preeminència de l’idioma català en l’únic àmbit on fins ara s’havia garantit. No hi ha cap altre àmbit de la vida social i col·lectiva catalana que això passi. I això és el que ha molestat als espanyols. Ha manifestat Gerard Furest, molt coneixedor d’aquesta realitat educativa.

La immersió no es pot obviar, per cap raó aparentment lògica. Les mancances de la immersió (sense inspeccions, deixadesa,…) no poden justificar la seva supressió amb la falsa idea d’un suposat compliment rigorós dels percentatges judicials espanyols.

La llengua de Catalunya és el català, diu l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. I aquest text legal, tot i molt retallat, recalca que serà la llengua normalment emprada i d’aprenentatge. Aquesta afirmació té l’aval del Tribunal Constitucional espanyol, des del 2010. Com també té la vigent llei de política lingüística del 1998.

La immersió lingüística situa l’idioma català a l’ensenyament en una situació de reconeixement social i de necessitat educativa. Si hi ha percentatges imposats o reculades normatives, com ara pretenen ERC, PSC, JXCAT i PODEM, el missatge que s’envia a la societat és per desprestigiar el valor de la llengua catalana entre els seus potencials usuaris, els joves i els infants, que ja no la copsen com un tresor, segons han fet evident des de la CUP, en seu parlamentària.

El professorat i tota la comunitat educativa necessiten, i demanden constantment, idees clares i conceptes senzills. Han reclamat al Departament d’Educació una concreció en el nou escenari. Una sentència judicial espanyola no pot violentar les relacions entre les persones. La causa de la justícia és la pacificació, i  fins ara, manifesten, no hi ha hagut cap conflicte. Sembla, potser que la justícia espanyola cerqui el contrari: embolics i problemes.

Les reacció espanyola a la salut de l’idioma català, com realitat notòria i un èxit espectacular del model d’immersió lingüística, és desproporcionada. Les entitats contràries a qualsevol reacció legislativa al 25% veuen aquesta sentència espanyola com  una oportunitat d’afirmació nacional, transversal i oberta.

El relat català sobre la legalitat del referèndum d’autodeterminació del primer d’octubre de 2017 enllaça amb la legitimitat absoluta del model d’immersió lingüística. No pot tornar a passar que els poder públics catalans, com va passar amb l’aplicació del 155, es posin al servei de les decisions espanyoles, si més no de forma activa, “impulsant reformes legislatives que portin a la ruptura social i nacional de Catalunya”, expressen alguns dels membres de les entitats esmentades, a títol personal.

Els mateixos polítics catalans que van col·laborar amb el 155, la intervenció administrativa de l’autonomia política catalana, ara són els que volen liderar la destrucció del model d’immersió lingüística. Segurament, aquesta setmana, en el Parlament de Catalunya es consumarà una ruptura evident de la normalitat catalana a les escoles. La legalitat catalana podria sortir reforçada amb la simple convicció de que la sentència espanyola s’ha extralimitat en les seves funcions i no té cap sentit lògic la seva aplicació, com distingits col·lectius de juristes han destacat.

 

Llorenç Prats,

Advocat i Periodista

26 de maig, 2022

l’Unilateral,   el digital de la República Catalana.

 

PS1: Jesús Albiol

26.05.2022  |  23:04

El que realment molesta a molts és la càrrega de legitimitat democràtica atorgada pels catalans al MHP Puigdemont.
Intenten treure-li siga com siga, però no ho aconseguiran mentre resten veritables demòcrates als Països Catalans.
Aquest és el factor clau de la força de l’exili i, a través del CxR cal reforçar-lo. Animem a incrementar aquest òrgan i protegirem la llengua, el país i les persones.

 

PS2:

Tots aquests dies de tràmit de la vergonyosa sortida que proposa el govern actual davant la imposició d’un 25% de llengua castellana a les escoles catalanes, hi ha dos homes, dos catalans en vaga de fam per defensar la llengua catalana de la nostra inconsciència i la nostra desídia.

Diguem No x aquesta llei Cavall de Troia del castellà dins l’ensenyament de Catalunya.

 

PRESENTAR-NOS TOTS JUNTS A LES PROPERES ELECCIONS CATALANES PER A COMPLETAR LA DUI I FER EFECTIVA LA NOSTRA INDEPENDÈNCIA:                                                     
People hold hands and Latvian flags as they participate in a human chain at Baltic Way near Riga August 23, 1989. Runners left Lithuania and Estonia on August 22, 2009, for neighbouring Latvia to start events marking the 20th anniversary of a 600 km (375 mile) human chain that showed the Balts’ wish to regain their independence from the Soviet Union. More than two million people in the Baltic countries of Estonia, Latvia and Lithuania joined hands in one of the biggest mass protests seen against the former Soviet Union and demanded the restoration of independence. Picture taken August 23, 1989. REUTERS/Ints Kalnins/Files (LATVIA POLITICS ANNIVERSARY IMAGES OF THE DAY)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!