Anglaterra i el reconeixement de la Independència Catalana. “Sigueu valents com els Catalans a Barcelona el 1714” (Winston Churchill al Pobles de tot el Regne Unit)

“Catalunya completarà la “Creu d’Occident” a Europa un cop faci, sense por, la DUI”

La Creu d’Occident a Europa, la bandera de Sant Jordi i la nostra Estelada.

Amb Catalunya, Occident pot completar en el marc d’Europa un dels seus grans eixos, em refereixo a l’eix anglosaxo que connecta els Estats Units amb Londres i va fins Israel, un estil de democràcia i de defensa de la llibertat en el que Catalunya encaixarà bé i esdevindrà una vàlua que d’alguna manera encara resta pendent.

L’altre eix més significatiu enllaça Alemanya, França i Itàlia.

L’arc del Nord el formen països com Suècia, Noruega, Islàndia i Dinamarca, …

A més, dins d’Europa no és bo que Anglaterra es trobi gaire sola i amb Catalunya hi trobaria un bon aliat i una altra ferma companya.

Els dos eixos ben completats dibuixaran una creu, no pas d’estels lluents com els que dibuixen la famosa i bonica constel·lació anomenada «la Creu dels Mars del Sud» brúixola i nord de vaixells i mariners al llarg de tota la història, sinó una creu formada pels diferents estels blancs corresponents a les nacions europees, estels que simbolitzen la llibertat dels Pobles que frueixen del suprem valor de la seva pròpia independència, estels blancs com el que figura dins del triangle blau de la nostra estelada.

Salvador Molins, Conseller de Catalunya Acció, soci de l’ANC, soci de l’ÒMNIUM, membre de Compromesos amb la DUI i simpatitzant de l’UPDIC «Units per declarar la Independència Catalana» de Jordi Fornas ex batlle de Gallifa

 

———————————————————————

Una delegació de diputats britànics visitarà Barcelona aquest any per a conèixer de prop el procés independentista. Així ho ha explicat a VilaWeb George Kerevan, diputat del Partit Nacional Escocès (SNP) i president del grup de debat sobre Catalunya del parlament de Westminster, l’All-Party Parliamentary Group on Catalonia. Ho ha dit en una entrevista que podreu llegir íntegra aquest diumenge.

Els detalls d’aquesta visita encara s’han de concretar, però és una idea que ha sorgit d’aquest fòrum de debat, que té l’objectiu d’aprendre sobre el procés d’autodeterminació de Catalunya, i és una mostra més de l’ampli interès que, segons Kerevan, hi ha al parlament britànic en el procés polític de Catalunya.

George Kerevan és el president d’aquest grup format per vint-i-un diputats de tots els grups del parlament britànic. 

El conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, va ser l’encarregat el dia 14 de març de pronunciar la conferència inaugural d’aquest fòrum, que vol enfortir les relacions bilaterals entre el Regne Unit i Catalunya, establir connexions entre els diputats d’ambdós països, estudiar el procés català i garantir que el debat es faci amb les màximes garanties democràtiques. 

Heus ací la llista dels diputats que formen part del grup:

Partit Conservador
Andrew Rosindell
David Amess
Pauline Latham

Partit Laborista
Roger Godsiff
Chris Bryant

Partit Nacionalista Escocès (SNP)
George Kerevan (president del grup)
Margaret Ferrier
Douglas Chapman
Martin Docherty-Hughes
Chris Law
Martyn Day

Partit Nacionalista Gal·lès (Plaid Cymru)
Hywel Williams

Partit Social-demòcrata i Laborista (SDLP)
Mark Durkan
Margaret Ritchie

Independent
Nathalie McGarry

De la Cambra dels Lords hi assistiran:
Lord Rennard (Liberal-demòcrates)
Lord Alderdice (Liberal-demòcrates)
Lord Jones of Cheltenham (Liberal-demòcrates)
Baronessa Garden of Forgnal (Liberal-demòcrates)
Lord Wigley of Caernafon (Plaid Cymru)

Aquest no és el primer grup parlamentari que debat sobre el procés independentista català. Estònia, Suïssa i Finlàndia van crear-ne l’any passat, però el grup del parlament britànic és el més significatiu i es reunirà, pel cap baix, dues vegades l’any. 

La participació el 27S va ser molt alta i va donar majoria absoluta al Parlament català, 72 diputats, suficients per fer la DUI. Què espera Sr. Puigdemont a fer la DUI guanyadora?

Puigdemont ha pronunciat per començar les paraules de Pau Casals (‘I am a Catalan..’), que ha definit així: ‘Un dels millors violoncel·listes de tots els temps, convidat a la Casa Blanca el 1961; més tard, guardonat amb la Medalla Presidencial de la Llibertat atorgada pel president Kennedy; i el 1971 amb la Medalla de la Pau de les Nacions Unides en reconeixement al seu compromís per la pau, la justícia i la llibertat.’

I ha connectat el sentit de les paraules de Casals amb la lluita pels drets civils als EUA: ‘La nostra lluita és un reflex de la lluita pels drets civils nord-americans. Les institucions americanes han respectat la democràcia i la voluntat de la seva gent a adaptar-se als nous temps.’ Puigdemont ha contraposat aquesta lluita amb les mancances de la democràcia espanyola:

‘La constitució dels Estats Units pertany al poble nord-americà, no a l’inrevés. Vint-i-set vegades s’ha modificat. Vint-i-set vegades s’ha adaptat als objectius del poble nord-americà. Gràcies a això, l’esclavitud va ser abolida. Gràcies a això, les dones i els homes avui poden votar. Gràcies a això, la segregació és una cosa del passat.’

I per això n’extreu una lliçó que fa avinent al govern espanyol: ‘El govern espanyol ha d’escoltar la seva gent i respectar els drets civils.’

Un estat a la turca:

L’estat espanyol –ha dit– fa justament la contrària quan l’ex-president Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs són condemnats per haver permès el 9-N. ‘Sense la voluntat democràtica dels ciutadans, sense el “We the People”, no hi ha legalitat possible. I quan els assumptes polítics és dirimeixen als tribunals, la democràcia i la llibertat desapareixen en un tres i no res.’

En aquest sentit ha recordat l’informe de la Comissió de Venècia del Consell d’Europa criticant la reforma de la llei del Tribunal Constitucional impulsada pel govern del PP que dota el tribunal de capacitat executiva i sancionadora contra càrrecs electes que incompleixin les seves resolucions. I ha reblat: ‘Aquest és el mateix tribunal que avala una constitució que autoritza l’exèrcit a actuar contra els seus ciutadans, cosa que només recull una altra constitució a tot Europa, la turca.’

La validesa, la determina la participació:

Tenint en compte la judicialització de la política per part de l’estat espanyol i la manca de voluntat d’acordar un referèndum, Puigdemont ha deixat clar: ‘Si el govern espanyol continua negant-s’hi, Catalunya impulsarà el referèndum sigui com sigui. Aquesta va ser la decisió adoptada pel parlament català que, a més de ser un dels més antics del món, com recollia Pau Casals, també té plens poders de decisió en allò que afecta Catalunya. Tirarem endavant perquè  fer el referèndum té a veure amb la democràcia i la dignitat de les persones que creiem en la llibertat, tant si van a favor d’un nou estatus polític per al seu país com si no.’

I ha afegit que allò que determina la validesa del referèndum és el nivell de participació, i no l’acord previ.

La unilateralitat et defineix com Estat. El “PUNT I FINAL”: Aquesta és l’essència de la DUI: Plantar-se i dir “PROU”

El que defineix als estats és la seva unilateralitat.

El “PUNT I FINAL”: Aquesta és l’essència de la DUI: Plantar-se i dir “PROU”.

Els catalans sempre hem volgut un món millor i la nostra llibertat i una Catalunya plena en tots sentits, però sense la unilateralitat ens quedem en les intencions i només amb les intencions esdevenim esclaus d’altri. Des del Compromí de Casp això ens està passant en progressió creixent, i així ja fa temps que ajupits davant de l’amo llepem a terra.

Arribem a l’hora del “PUNT i FINAL” que no vindrà sol per generació espontània, ha de ser fruit d’una ferma actitud de determinació -l’aplicació pràctica del dret a l’autodeterminació-.

Tot està fet, tot està apunt, milers de raons ens avalen, però falta el gest concret de trencament. 

-S’haurà de sortir al carrer? -sí”!  però només a fer una cosa -res de violències, sols lucidesa i determinació- només una cosa: Construirem el millor país del món i ho farem sols amb la col·laboració de tothom, sense ingerències alienes i per això diem PROU a aquesta relació amb Espanya. 

A partir d’ara serem Independents ho vulguin o no altres estats, alguns d’ells ens faran costat, altres tardaran una mica més, però nosaltres ja ara endeguem el nostre camí.

Fins ara hem patit i encara patim el gran handicap de la mesella actitud catalana: pensar o dir que facis el que facis “sense valor jurídic” t’ajuda en el Procés de Recuperació de la nostra secular independència.

Després i abans l’enemic sempre executa … ” van inhabilitar el magistrat de l’Audiència Provincial, Santiago Vidal, després d’haver redactat una constitució catalana, sense valor jurídic, durant el seu temps lliure.” El que sembla que hauria d’eximir de culpa no ho fa i en canvi sí que coarta la teva pròpia acció i la transforma en inútil i incongruent.

Els nostres capdavanters “els dels somriures i els del WIN-WIN” es pensen que fent la “puta i la ramoneta” “jo no he fet res, això no té valor jurídic, només era una consulta no vinculant …” es pensen que així enganyaran al nostre gran mal tractador, espoliador i saquejador permanent. Es pensen que ser i actuar unilateralment en les coses de la política entre nacions -la realpolitic de veritat- no és prou democràtic, no és prou fi, no és prou políticament correcte, no és prou honorable … i així capen la seva i la nostra pròpia expressió efectiva de la seva i la nostra llibertat. Podrien, els nostres capdavanters, ser unilaterals però no ho són, podríem, tots nosaltres els catalans que volem Catalunya lliure i plena, ser unilaterals però encara no ho som prou.

Potser aquesta necessària unilateralitat, i el convenciment absolut d’exercir-la, és l’últim esglaó que ens cal pujar per ser una nació madura de veritat, digne del primer valor de tota nació que es valori de veritat com a nació, digne de la seva pròpia Independència.

Tot el que fa el nostre enemic primer, Espanya, ells sí que ja fa temps són un estat convençuts dels seus propis interessos xafin a qui xafin, sí que és unilateral i amb valor jurídic.

Espanya fa milers de coses malament, per tan s’hi val, alguns capdavanters europeus i mundials fan els ull grossos per interessos evidents, ja ho van fer el 1945 per altres interessos.

Catalunya, la honorable, ho fa tot bé menys una cosa: plantar-se i dir “PROU !” Aquesta és l’essència de la DUI: Plantar-se i dir “PROU”.

Salvador Molins, Conseller de Catalunya Acció, membre de l’UPDIC -Units per a Declarar la Independència Catalana- el partit polític de Jordi Fornas -ex batlle de Gallifa-. Membre de l’ANC i soci de l’ÒMNIUM

——————————-

“Cap proposta del Govern de Madrid ha de ser considerada” DUI ja !

“No avalarem cap succedani ni cap alternativa, ni tampoc cap embolcall de tercera via”  (Anna Gabriel, la CUP)

Els Pressupostos del 2017 contenen “un compromís de ruptura amb l’Estat espanyol”. “Res pot substituir un referèndum, és un compromís ineludible, res pot aturar la celebració, les inhabilitacions són un preu molt assumible que hem de pagar. No estem per a bromes, hem assumit donar suport als pressupostos per aquest compromís”, ha recalcat.)

 

“Cap proposta del Govern de Madrid ha de ser considerada. Cap”  (llamp).  Ni cap proposta d’aquestes del Mas que fan pudor d’esclavisme vergonyant, com moltes expressions, simbologies i comparacions de Puigdemont.

Com deia John Adams: s’arrosseguen i llepen a terra com cucs i el pitjor és que ho volen fer fer a Catalunya i als catalans per sempre.

Mas segueix espanyolitzant amb propostes de tercera via i Puigdemont gosa parlar de les Bases de Manresa, és que vol esperar 100 anys?

Tots dos sembla que es fotin de Catalunya, dels catalans i del seu futur en llibertat. Aturem-els-hi els peus o ens donaran una altra vegada garsa per perdiu. Prou d’aquestes maneres! prou d’aquesta gent!”

Restituirem la llibertat de Catalunya. “De cap manera arrossegar-nos per terra com els cucs” (John Adams a les 13 Colònies, EUA)

Salvador Molins, Conseller de Catalunya Acció, membre de l’UPDIC -Units per a Declarar la Independència Catalana- el partit polític de Jordi Fornas -ex batlle de Gallifa-. Membre de l’ANC i soci de l’ÒMNIUM

 

Llum verda als pressupostos en un tens i polèmic debat al Parlament (Racó Català)

Llum verda als pressupostos en un tens i polèmic debat al Parlament

El Parlament aprova els pressupostos per al referèndum malgrat els advertiments dels lletrats i de l’oposició

Redacció 22 Mar 2017 – 14.26
Llum verda als pressupostosLlum verda als pressupostos

Quatre mesos després de la presentació al Parlament, finalment s’han aprovat definitivament els pressupostos de la Generalitat per a aquest 2017, inclosa la disposició que preveu un referèndum, i malgrat les advertències jurídiques dels lletrats de la cambra. En un dels debats més tensos de la legislatura, la majoria independentista ha fet valer la seva majoria per aprovar els comptes amb 64 vots a favor -la CUP ha cedit el vot de dos diputats que s’han sumat als 62 de JxSí – i 61 en contra -de Ciutadans, el PSC, Catalunya Sí que es Pot i el PPC- i set abstencions, de la CUP.

Junts pel Sí i la CUP han mantingut el gruix del text tombat pel Consell de Garanties i han inclòs, a proposta de Catalunya Sí que es Pot, una referència al referèndum acordat.

La polèmica esmena sobre la disposició addicional, per la seva banda, s’ha aprovat amb 72 vots a favor, 9 en contra i cap abstenció. Durant la seva votació, els diputats del PP i Cs no han votat i han aixecat les mans en senyal de protesta. Abans, en la votació de l’esmena 39, Ciutadans ha al·legat que s’ha equivocat quan volia votar que “no”.

Votació tensa i polèmica

La votació, que s’ha dilatat per la intervenció dels diputats que demanaven la lectura de diverses esmenes, ha estat precedida de polèmica i tensió. El ple s’ha aturat 5 minuts per una nota dels lletrats a la mesa que alertaven els diputats que si es mantenien les esmenes amb el compromís del referèndum es contradeia el Tribunal Constitucional. Amb el manteniment de la votació, són els grups polítics i no directament la mesa els que n’assumeixen les conseqüències.

Els lletrats del Parlament adverteixen que es pot vulnerar el dictamen del TC

El secretari general i el lletrat major han advertit que la disposició del referèndum està afectada per la nul·litat del Tribunal Constitucional i que incomplir-ho seria vulnerar el dictamen del TC i es pot incórrer amb responsabilitats. Després de l’avís que mantenir el text de la disposició del referèndum representarà ignorar el TC, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha donat cinc minuts als grups parlamentaris de Junts pel Sí i la CUP perquè poguessin analitzar la nota i si tiraven endavant la votació dels pressupostos.

Després del recés, Ciutadans, el PP i el PSC han demanat que es reunís la mesa, però Forcadell també ho ha rebutjat recordant que estaven en el ple i que la nota ha arribat quan el ple ja estava reunit. En aquest sentit, ha al·legat que la mesa només es reuniria per “reinterpretar el reglament” o per reorganitzar el debat.

Ciutadans i el PSC, però, han registrat la petició perquè es reuneixi la mesa del Parlament.

Davant de l’advertiment dels lletrats, Anna Gabriel, de la CUP, que ha lamentat un “Tribunal Constitucional que fa política”, ha dit que queden “advertides, són coneixedores i els suposa un repte”. Joan Coscubela, Catalunya Sí que es Pot, ha manifestat que mantenen l’esmena i ha demanat respectar el dictament del consell de garanties estatutàries. També han assegurat que necessiten “la presidenta, de presidenta, no de màrtir”.

Jordi Turull, de Junts pel Sí, ha assegurat que entén que el Parlament és òrgan sobirà per prendre les seves decisions i ha defensat el dret dels diputats a la llibertat d’expressió i de representar la ciutadania. Ha reiterat que el mandat del govern recull referèndum sí o sí i, en aquest sentit, ha anunciat que “votarem a favor de l’esmena CSQEP i de la CUP”: “Som junts pel sí, no junts perquè sí i reclamem defensar els nostres compromisos amb els ciutadans de Catalunya”.

El vicepresident Oriol Junqueras ha dit, per la seva banda, que manté el projecte de llei sense tocar la disposició adiccional del dictamen per celebrar el referèndum.

L’oposició avisa que es vulnera la prohibició del TC

L’oposició, que no han presentat esmenes, assegura que aquests pressupostos són insuficients per cobrir totes les necessitats socials, i que són il·legals, i avisa que els impugnarà al Tribunal Constitucional. Carlos Carrizosa, de Ciutadans, ha dit que la disposició adiccional del dictamen poden incórrer la prohibició del TC. També els ha acusat de carregar contra els funcionaris jurídics que els “diuen el que no volen sentir”. “Això és el cant dels signes del procés”, ha etzibat el portaveu de Cs.

Santi Rodríguez, del PP, ha manifestat que s’han vulnerat els drets dels diputats i ha demanat respecte. Considera “intolerable” que s’utilitzin escons per “menysprear la tasca dels lletrats del Parlament”.

Miquel Iceta, del PSC, ha dit que volen mantenir el dictamen del consell d’estat de garanties estatutàries i que no el poden desatendre. Ha reclamat, a més, que es facin les coses bé i l’auxili del lletrats de la cambra.

L’oposició en bloc reclama la convocatòria urgent de la junta de portaveus i Forcadell ho ajorna

Després d’una picabaralla entre els grups parlamentaris, i un cop s’havia cridat a la votació dels pressupostos, el PP, el PSC i Cs han recalamt la convocatòria urgent de la junta de portaveus. Forcadell ha assegurat que la convocaran després de la votació ja que s’havia cridat a votació.

Els tres grups parlamentaris ho han rebutjat. i el portaveu del PP, Santi Rodríguez, ha dit que reclamava la convocatòria, precisament, per analitzar la votació.

En una entrevista a “El Matí de Catalunya Ràdio”, la representant cupaire, Eulàlia Reguant, ha reclamat que es fixin la data i la pregunta del referèndum. Segons la CUP, la data: al setembre. I la pregunta: “Vols que Catalunya esdevingui una república independent?” Sí o no. Pregunta clara, resposta binària i formulada en català i aranès, ha dut. Per Junts pel Sí, el referèndum està previst doblement en aquests pressupostos.

Finalment, per JxSí Jordi Turull s’ha mostrat sorprès pel canvi de posició dels lletrats, que la setmana passada van dir que les esmenes presentades per CSQP i JxSí “superen el test de congruència, en el sentit que no s’aprecia mala fe o abús, i que per tant, es poden tramitar”. En aquest sentit, Turull ha dit que “hem vingut aquí amb un mandat molt clar, abans que es produís això ja havíem retirat la nostra esmena, i anunciem que votarem a favor de l’esmena de CSQP i també la de la CUP”. De fet, hores abans que comencés el debat dimarts a la tarda, es donava per fet que JxSí retirava la seva esmena per tal de facilitar l’aprovació de la de la CUP, que retira la referència a “la legalitat vigent”, i alhora votaria la de CSQP per evidenciar el seu compromís també amb la via pactada.

…..

El moment clau de les votacions ha estat l’esmena 95, de la CUP, que suprimeix la referència de la diposició original en què es donava compliment a l’organització del referèndum “en el marc de la legislació vigent en el moment de la seva convocatòria”. L’esmena ha prosperat amb els vots de JxSí i CUP (72 vots), 9 en contra de diputats de CSQP -no s’ha computat el vot de Marta Ribas, i tampoc el de Nuet, que és de viatge a Mèxic-, i cap abstenció. Això vol dir que el PP, el PSC i C’s no han participat de la votació. C’s i el PP, mentre es produia la votació, han alçat les mans per assenyalar que es tractava “d’un atracament”, una pràctica que ja han fet en altres ocasions. En aprovar-se l’esmena, hi ha hagut aplaudiments dels diputats independentistes. 

L’altre punt calent de la votació ha estat l’esmena de modificació de la disposició 31 de Catalunya Sí que Es Pot, que ha prosperat amb els vots de JxSí. L’esmena ha estat aprovada per 71 vots a favor i 13 en contra, sense cap abstenció, i per tant, tampoc no han participat en la votació els partits unionistes. Ara els juristes del Parlament hauran de veure com encaixen  les dues esmenes a una mateixa disposició.

http://elmon.cat/noticia/192607/llum-verda-als-pressupostos-del-referendum-tot-i-lintent-de-boicot-unionista

 

 

COMENTARIS:

henke 52.431 9 8 👍 6.548

Estatpropi escrigué:

En una entrevista a “El Matí de Catalunya Ràdio”, la representant cupaire, Eulàlia Reguant, ha reclamat que es fixin la data i la pregunta del referèndum. Segons la CUP, la data: al setembre. I la pregunta: “Vols que Catalunya esdevingui una república independent?” Sí o no. Pregunta clara, resposta binària i formulada en català i aranès, ha dit.

Foll Usuari sumador 72.060 10 4 👍 28.054

“La lluita pel relat quan s’acosti el referèndum serà els unionistes dient que és un “referèndum secessionista” com si només poguessin votar els independentistes. En canvi la nostra lluita consistirà en legitimar el referèndum i fer que voti tothom (encara que ja sabem que una part radical de l’unionisme no participarà). …/…”
 • bifurca 1.147 1 👍 2.483

  Albiol amenaça tots els diputats independentistes

  http://www.vilaweb.cat/noticies/albiol-amenaca-tots-els-diputats-independentistes/

  Una diputada de Podem trenca la disciplina de vot de CSQP i vota a favor del referèndum unilateral

  http://www.vilaweb.cat/noticies/una-diputada-de-podem-trenca-la-disciplina-de-vot-de-csqp-i-vota-a-favor-del-referendum-unilateral/

  maori 5.857 1 359 👍 2.313

  . En un dels debats més tensos de la legislatura, la majoria independentista ha fet valer la seva majoria per aprovar els comptes amb 64 vots a favor -la CUP ha cedit el vot de dos diputats que s’han sumat als 62 de JxSí – i 61 en contra -de Ciutadans, el PSC, Catalunya Sí que es Pot i el PPC- i set abstencions, de la CUP.

  •  
   Foll Usuari sumador 72.060 10 4 👍 28.054

   Els lletrats interpreten les lleis autonòmiques, ja ho sabem que les lleis que fan i desfan els espanyols no permetran un referèndum.

  —————

  La diputada en concret:

  En acabar la votació, Àngels Martínez ha volgut deixar clar que ha estat un vot “a consciència”, perquè considera que aquest referèndum s’ha de celebrar de totes totes. Per altra banda, el diputat Joan Josep Nuet no ha estat present a la votació, perquè es troba de viatge a Mèxic.

  La decisió de la diputada ha generat malestar al grup parlamentari de CSQP, que no ha volgut comentar la situació, si bé ha dit que aquesta diputada no va assistir a reunions de grup on es va decidir l’estratègia.

  http://elmon.cat/noticia/192676/una-diputada-de-csqp-vota-a-favor-del-referendum-unilateral

  Aquesta senyora té els dies comptats, s’ha saltat les super reunions podemites on cada setmana inventen nous eufemismes per putaramonejar.

  Com està d’esvalotat el galliner de “l’unionam”

   • henke 52.431 9 8 👍 6.548

    Estatpropi escrigué:

    En una entrevista a “El Matí de Catalunya Ràdio”, la representant cupaire, Eulàlia Reguant, ha reclamat que es fixin la data i la pregunta del referèndum. Segons la CUP, la data: al setembre. I la pregunta: “Vols que Catalunya esdevingui una república independent?” Sí o no. Pregunta clara, resposta binària i formulada en català i aranès, ha dit.

     

    Encara estem així. Tot en ordre!

    • Estatpropi Usuari sumador 128.967 9 1 👍 11.035

     Ja cansa tanta pregunteta, certament.
     • Foll Usuari sumador 72.060 10 4 👍 28.054

      Sí, la manera més intel·ligent de procurar que hi hagi participació és excloure l’idioma d’un 40% de la població (i potser em quedo curt).
      • henke 52.431 9 8 👍 6.548

       És una manera de boicotejar-lo des de dins. Igual que van fer amb el 9N, decafeinant-lo al màxim.
       • Foll Usuari sumador 72.060 10 4 👍 28.054

        La lluita pel relat quan s’acosti el referèndum serà els unionistes dient que és un “referèndum secessionista” com si només poguessin votar els independentistes. En canvi la nostra lluita consistirà en legitimar el referèndum i fer que voti tothom (encara que ja sabem que una part radical de l’unionisme no participarà).

        Per tant és començar amb mal peu si ja li donem a l’unionisme un argument per escampar “marginen el castellà a la papereta, és un referèndum només per nacionalistes catalans” i és el que volem evitar.

        Per tant: pregunta neutral, a l’escocesa “vol que Catalunya esdevingui un país independent?” i en català i en castellà.

        Que li volen posar aranès també, per ser respectuosos amb les llengües? Fantàstic, però no posar-hi el castellà és donar arguments a l’unionisme.

        Jo vull fer una Catalunya només en català o on el català sigui la llengua utilitzada per tot malgrat que hi hagi part de la població castellanoparlant. Però sé que és una batalla que començaré a lliurar a partir del dia 1 de la independència, fer-ho abans és comprometre la possibilitat d’independència.

        Vindran uns mesos en els que tot ha de sortir al 110% perfecte perquè tinguem possibilitats de guanyar, per tant més ens val no començar a fer tonteries que no anem sobrats.

        Una diferència de participació entre el 46 i el 54% és rellevant. Per tant un 6-8% de l’electorat s’ha de lluitar, per tant els detalls importen.

    • GatNegre 19.723 6 70 👍 4.471

     És a dir que l’aranés (parlat per unes 1.000 persones a Catalunya) té més rellevància política i administrativa que el castellà (parlat per 6.000.000 de manera habitual).

     Quins polítics lumbreres que tenim tu, uns genis!

    • Xantal 1.539 8 955 👍 215

     Hem tingut un bon exemple al llarg dels segles… així ho han fet els espanyols amb Catalunya, fins i tot quan el castellà era només parlat per funcionaris castellans.

     Cada terra fa sa guerra i cada poblat sa manera de parlar, així que a Catalunya en català i a la Vall en aranès.

 • maori 5.857 1 359 👍 2.313

  . En un dels debats més tensos de la legislatura, la majoria independentista ha fet valer la seva majoria per aprovar els comptes amb 64 vots a favor -la CUP ha cedit el vot de dos diputats que s’han sumat als 62 de JxSí – i 61 en contra -de Ciutadans, el PSC, Catalunya Sí que es Pot i el PPC- i set abstencions, de la CUP.

 • Isma_catala 167 👍 62

  Home, mel, que els lletrats del Parlament, nomenats per la majoria independentista i indepenentistes coneguts, et diguin que ho tens fotut per tirar endavant el què acabes d’aprovar… doncs qui no es consola es per què no vol…
 • Iffy 827 4 👍 800

  A veure si algú m’aclara aquest punt:

  Finalment, per JxSí Jordi Turull s’ha mostrat sorprès pel canvi de posició dels lletrats, que la setmana passada van dir que les esmenes presentades per CSQP i JxSí “superen el test de congruència, en el sentit que no s’aprecia mala fe o abús, i que per tant, es poden tramitar”. En aquest sentit, Turull ha dit que “hem vingut aquí amb un mandat molt clar, abans que es produís això ja havíem retirat la nostra esmena, i anunciem que votarem a favor de l’esmena de CSQP i també la de la CUP”. De fet, hores abans que comencés el debat dimarts a la tarda, es donava per fet que JxSí retirava la seva esmena per tal de facilitar l’aprovació de la de la CUP, que retira la referència a “la legalitat vigent”, i alhora votaria la de CSQP per evidenciar el seu compromís també amb la via pactada.

  …..

  El moment clau de les votacions ha estat l’esmena 95, de la CUP, que suprimeix la referència de la diposició original en què es donava compliment a l’organització del referèndum “en el marc de la legislació vigent en el moment de la seva convocatòria”. L’esmena ha prosperat amb els vots de JxSí i CUP (72 vots), 9 en contra de diputats de CSQP -no s’ha computat el vot de Marta Ribas, i tampoc el de Nuet, que és de viatge a Mèxic-, i cap abstenció. Això vol dir que el PP, el PSC i C’s no han participat de la votació. C’s i el PP, mentre es produia la votació, han alçat les mans per assenyalar que es tractava “d’un atracament”, una pràctica que ja han fet en altres ocasions. En aprovar-se l’esmena, hi ha hagut aplaudiments dels diputats independentistes. 

   

  L’altre punt calent de la votació ha estat l’esmena de modificació de la disposició 31 de Catalunya Sí que Es Pot, que ha prosperat amb els vots de JxSí. L’esmena ha estat aprovada per 71 vots a favor i 13 en contra, sense cap abstenció, i per tant, tampoc no han participat en la votació els partits unionistes. Ara els juristes del Parlament hauran de veure com encaixen  les dues esmenes a una mateixa disposició.

  http://elmon.cat/noticia/192607/llum-verda-als-pressupostos-del-referendum-tot-i-lintent-de-boicot-unionista

  No sé si ho entenc correctament, però el primer paràgraf va lligat amb el tercer? És a dir, després de presentar una esmena per putaramonejar i reduïr l’esmena original de la 31 que no ha estat la que estava pensada inicialment per JxSi, CSQP hi ha votat en contra excepte una diputada?

 • Brioix 3.844 4 537 👍 563

  Endavant que cada cop queda menys!
 • Foll Usuari sumador 72.060 10 4 👍 28.054

  Amb els pressupostos aprovats avui al Parlament podrem complir els compromisos socials i nacionals a què es va comprometre aquest @govern

 • grava 136 👍 166

  Per tots els que han de venir i per aquells que ja no hi són, VINGA!!!!!!

Només signaré per la DUI. Ha arribat l’hora de dir PROU !

Només signaré per la DUI. L’espoliació mata i la submissió també mata. Espanya malda per destruir i anular la nostra nació, i la nostra actitud fins ara, per activa o per passiva, els dona suport.
 
Això s’ha d’acabar: Ha arribat l’hora del Punt i Final,
ha arribat l’hora de dir PROU !
No signaré per un Referèndum pactat, de cap manera!
Referèndum unilateral després de la DUI naturalment unilateral. Referèndum de ratificació amb totes les garanties només catalanes mesos després d’haver proclamat la DUI, referèndum per tal d’aprovar la nova Constitució Catalana.
Vull guanyar la Independència, no pas perdre-la com al Quebec i Escòcia. Ja hem votat  i guanyat tres vegades. Consultes, 9N i 27S, no perdem ara la quarta!
A més, “gat escaldat amb aigua tèbia en té prou”, coneix-ho la fusta de que estant fets els governants actuals de Catalunya, autonomistes reciclats a Independentistes, segurament de bona fe, també dèbils i amb grans mancances de lucidesa i coratge, i determinació escassa, però que encara mengen de la mà de l’amo espanyol amb diners dels catalans.
S’han fet retallades a dojo, s’ha seguit pagant religiosament els 16.000 milions d’euros d’espoliació anual, s’ha tret una sola paga dels funcionaris, s’han retardat algunes pagues als farmacèutics, l’espoliació per càpita no ha deixat de créixer amb la reducció de les pensions, etc. però hi ha una cosa que no ha rebut retallades ni endarreriments, es tracta del pagament de ses senyories “tot sembla lligat i ben lligat” “atado y bién atado, o puede que hasta engrasado”
Sé la fusta de que estant fets els partits i les coalicions que ara mateix governen Catalunya i no vull de cap manera que em diguin: “Vostè, català, va votar pel Referèndum acordat i pactat, per tant aquest és el mandat, el referèndum pactat, i per això ho anirem intentant fins que Espanya pacti o Europa s’impliqui … som així fidels al mandat dels catalans que ens han signat, siguin pocs o molts com quan a l’ANC una minoria va votar la RUI improvisada per aprovar uns miserables pressupostos autonòmics que només serviran per seguir apuntalant la inamovible espoliació que ens ofega dia a dia, mes a mes, any rere any, però mentre nosaltres cobrem i puguem acabar legislatures … anar fent que qui dia passa, any empeny” De moment així això ja dura des del 2012, cinc llargs anys, 80.000 milions d’euros llençats de nou a la claveguera, metre hi ha catalans que s’empobreixen dia a dia, avis que moren per falta d’atenció o avaries indesitjables a les ambulàncies i als quiròfans, manca de vacunes recordatòries pels infants, morts innecessàries a les carreters catalanes, i un llarg etcètera que no veiem … !
Si algú dubta del que dic que recordi tres jugades enganyoses com aquesta de signar el Referèndum pactat.
La primera quan el 2012 el Poble Català va demanar la Independència en la més gran manifestació de la història de Catalunya i una de les més grans d’Europa, els nostres polítics encapaçalats pel Sr. Mas ens van oferir un fals succedani “el dret a decidir” que el té tothom menys nosaltres els catalans.
La segona, tot seguit, tan havíem de decidir que el 9N Mas ja havia decidit des del primer moment que no seria vinculant, sols una opinió que podríem anomenar el “Dret a opinar”
La tercera, quan ja volíem fer les Plebiscitàries del 27S per a votar ‘Estat Català Independent” o sigui la Independència, se les van empescar per transformar-ho en un altre succedani “Volem Votar” i encara hi ha polítics d’aquestes coalicions que ens volen fer beure a galet i ens volen fer combregar amb rodes de molí amb que aquelles plebiscitàries del 27S eren per a poder votar intentant apuntalar aquest Referèndum inpactable que volen pactar, sí o sí -parlem o parlem, digué Puigdemont- com intentant la quadratura del cercle.
No signaré per a un Referèndum pactat impossible, ni per cap pacte amb Espanya. Només signaré per la DUI que amb 72 diputats -4 més dels necessaris- ja l’haurien d’haver tal com prometien en el full de Ruta de l’ANC del 27S i en el Programa electoral de Junts pel Sí i en les intencions expressades per la CUP, dic intencions perquè la CUP en boca del seu candidat Sr. Baños va ser la primera de deslegitimar falsament la DUI la mateixa nit del 27S,  perquè ni la DUI ni aquelles Plebiscitàries no es basaven en tants per cents de vots sinó en nombre de Diputats, també així es va validar a Kosovo “la DUI feta a Kosovo en un teatre per majoria de diputats no és contrària a la legislació internacional”.
Tampoc signaré per a una implicació Europea que no hi serà fins que ja haguem fet la DUI .
Per tant sí que signaré i lluitaré per a fer la DUI ja homologada en el cas Kosovo pel Tribunal de Dret Internacional de la Haia, i per tant signaré per aquesta DUI, plenament democràtica, legal i legítima internacionalment parlant.

Salvador Molins, Conseller de Catalunya Acció, membre de l’UPDIC -Units per a Declarar la Independència Catalana- el partit polític de Jordi Fornas -ex batlle de Gallifa-. Membre de l’ANC i soci de l’ÒMNIUM

La Independència és el primer valor de tota nació i la DUI n’és la porta. No li girem l’esquena!


La DUI és la porta de la nostra Independència i només fent la DUI, abans o després, millor abans! demostrarem que som un Poble madur i podrem formar part, si volem, del projecte europeu.

Ells, els diferents estats europeus, només hauran de donar-nos la benvinguda i acceptar-nos amb pla d’igualtat i amb les portes obertes per entrar o sortir, aquest és l’esperit confederal: “sobirania plena, llibertat i respecte”.

Només de nosaltres depèn, dels catalans, és clar!

Els catalans tampoc podem ignorar el que ara escriuré:

Catalunya, Poble Català, no et federis mai, tu has nascut per a ésser plenament lliure i sobirà, tu has de ser independent com Suïssa o Israel, membres actius i amb cadira a l’ONU i amb opció al Consell de Seguretat.

Sempre ho hem volgut així i així serà.

Només la Confederació és vàlida per a Catalunya, la lliure confederació de les terres de la teva parla. A banda d’aquesta Confederació vés amb compte i sobretot amb Espanya no t’hi assocïis, no t’hi federis i per mica que puguis no t’hi relacionis.

No et federis mai ni amb Espanya, ni amb els espanyols, ni amb les seves comunitats, inclosa Euskadi, ni amb els seus governs, ni amb Europa, no ho facis perquè seria el certificat de defunció de tota la nostra nació i aleshores Catalunya emmudiria per sempre!

Salvador Molins, Conseller de Catalunya Acció, català pro DUI, membre de l’UPDIC -Units per a Declarar la Independència Catalana” de Jordi Fornas, ex batlle de Gallifa.

—————–

Fragments estrets del “NACIONAL.CAT

http://www.elnacional.cat/ca/politica/romeva-westminster-proces-catalunya_144609_102.html
Romeva a Westminster: Carlota Camps
Foto: ANC / ACN

Pel que fa als suports internacionals d’una Catalunya independent, el conseller Romeva a Westminstercha reconegut que hi haurà estats reticents si s’assoleix, tot i que ha emplaçat el debat a quan tinguin lloc aquests fets, ja que ha assegurat que fins llavors hi haurà estats que no adoptaran cap posició.

“Europa haurà de prendre posició”

En aquest sentit, Romeva ha apel·lat a “l’excel·lència democràtica” del Parlament britànics “des de temps remots”, i ha assegurat que “cal establir nous lligams per defensar plegats els valors de la democràcia, allà on siguin posats en qüestió”. Romeva ha manifestat que, en algun moment, “els països d’Europa hauran de prendre una posició” sobre Catalunya: “o bé posar-se al costat de la democràcia o bé al costat d’aquells que neguen el diàleg”. 

Romeva ha celebrat que “s’hagi tornat a obrir el debat” a Escòcia i ha assegurat que “això demostra que estem vivint moments determinants arreu d’Europa”.

Romeva ha aprofitat la ponència per destacar també les qualitats de Catalunya.

El conseller l’ha definida com una “terra de pas i d’acollida” i també com “un espai generador de prosperitat i atractiu per a la inversió estrangera”, i que “inspira confiança”. A més, també ha valorat els vincles entre Catalunya i el Regne Unit. En aquest sentit ha recordat que actualment hi ha “més de 200 empreses catalanes presents al Regne Unit i més de 400 britàniques a Catalunya” o que “19 universitats, entre les que hi ha Oxford o Cambridge, ofereixen estudis de català”.

També ha destacat les llargues tradicions democràtiques dels Parlaments de Catalunya i de Westminster, lloc on es feia la conferència, recordant que són dels parlaments més antics d’Europa i del món. 

Pel que fa al país que hauria de ser una Catalunya independent, el conseller ha assegurat que hi ha “diferents tipus de països i opcions”, però que hi ha una cosa comuna, i és “la necessitat de ser un país”. 

Romeva considera una “gran oportunitat per les generacions poder construir una generació des de zero” i que cal coincidir en les coses bàsiques, com “crear una constitució catalana”.

Sobre un possible veto d’Espanya o d’altres països a una Catalunya independent a la Unió Europea, Romeva ha defensat que cada cas s’ha d’interpretar de manera individual, i que el cas català serà acordat en funció dels interessos d’altres països amb Catalunya. 

Pel que fa als suports internacionals d’una Catalunya independent, el conseller ha reconegut que hi haurà estats reticents si s’assoleix, tot i que ha emplaçat el debat a quan tinguin lloc aquests fets, ja que ha assegurat que fins llavors hi haurà estats que no adoptaran cap posició.


El conseller ha defensat també que “votar és la millor solució” i ha recordat que el Govern català manté el seu compromís de celebrar el referèndum aquest 2017.

“Ens agradaria que fos acordat”, ha reiterat, recordant davant els diputats britànics que el Govern del Regne Unit va acordar amb Escòcia un referèndum l’any 2014.

——————————————————–

Fragments estrets del “NACIONAL.CAT

http://www.elnacional.cat/ca/politica/romeva-westminster-proces-catalunya_144609_102.html
Romeva a Westminster: Carlota Camps
Foto: ANC / ACN 

 

Obrim els ulls i no perdem el temps: DUI ja!

A mi em resulta tragicòmic veure un expresident als jutjats per posar unes urnes que no decidien res, que va fer una doble pregunta condicionada perquè no es trenqués CiU, que va renunciar a fer el referèndum a canvi d’un “procés participatiu” per complir amb la legalitat espanyola i que a sobre deia que les coses s’havien de fer amb “astúcia”.

És clar que dels autonomistes te’n pots esperar qualsevol collonada, però cal reconèixer que són uns autèntics mags convertint collonades en fets solemnes i trascendents per a què el poble català mantingui la il·lusió en una futura i llunyana independència mentre ells utilitzen aquest noble sentiment per a forçar que Espanya canviï de plantejament i s’assegui a “dialogar”

i (el més greu …)

a la vegada ho aprofiten per desligitimar la DUI al Parlament, l’única manera que existeix al món per a assolir la independència quan no es pot fer un referèndum pactat entre les parts en conflicte i tens una majoria absoluta de diputats democràtica i legítima.

 

Això és el “procés pel dret a decidir” que hi ha en marxa des de l’endemà de la gran manifestació per un Estat Català independent del setembre del 2012 i per això mateix s’han passat pel folre dels collons el mandat del poble de proclamar la independència que va sorgir de les passades eleccions del 27S amb majoria absoluta de diputats.

Declaracions d’en Puigdemont ahir comentant la sentència del TSJC:

“”Ens agradaria que hi hagués diàleg. No li posarem cap condició al Govern espanyol. O parlem, o parlem.”

Ha, ha, ha ! “O parlem o parlem” Au, catalans, a seguir bevent a galet que encara queda molt processisme al porró !Hem arribat a l’hora de la Voluntat i hem de preparar-nos pel trencament i la fermesa: DUI Ja!

Ells o nosaltres. Arribem a l’HORA FINAL. La guerra, entre Espanya i Catalunya a hores d’ara sembla incruenta, però hi han víctimes innocents i silencioses.

Baixaven el Patriota Josep, ja molt atrapat, amb una enfermetat neuronal respiratòria en estat molt avançat a un hospital de Barcelona per fer-li uns necessaris controls, a mig viatge i en un dia molt fred i sense sol l’ambulància es va espatllar a mitja carretera, van haver d’esperar-se un temps preciós abrigant-lo amb escasses mantes i va haver de fer trasbàs. Aquella nit, una altre cop ja a la seva habitació de l’Hospital de Berga, tot i que naturalment portava oxigen l’ofeg no el deixava viure i dos dies després moria.

El Josep era una gran persona i un patriota de tota la vida que es delia per veure recuperada la Independència de Catalunya i el Reeiximent de la seva llengua a la qual no va renunciar mai, mai! ni un bri, el parlava fins i tot irrenunciable amb tots els soldats i caps militars, fossin quins fossin els seu galons, de la Caserna de Berga, davant la qual ell hi havia regentat un Bar Restaurant anomenat “Flor de Neu”. Tan li feia que li diguessin “hable en castellano”, “hable en espanyol”, “hable en castellano”, “hable la lengua de l’imperio” …. quan li deien “no lo entiendo” els responia “quan rtemps fa que estàs a Catalunya”

Ells o nosaltres. Arribem a l’HORA FINAL. La guerra, entre Espanya i Catalunya a hores d’ara sembla incruenta, però hi han víctimes innocents i silencioses.

L’Espoliació i el saqueig que el Josep sempre denunciava, que no s’ha aturat ni un moment, i que els nostres polítics capdavanters han premés i encara segueixen permeten impassibles -espoli de 16.000 milions anuals, 40 milions d’euros diaris,i de com ell deia i detectava cada cop que anaven APRETANT UNA MICA MÉS EL GARROT “VIL” escanyant Catalunya i els catalans, robant diners i competències, fent marranades de tota mena … aquest espoli que sembla incruent permet cada dia morts a les carreteres catalanes i ara per més INRI encara sostrau als nostres infants, que viuen i respire a Catalunya, els recordatoris de vacunes de greus malalties que creiem haver vençut. Darrerament hem sentit les tràgiques notícies massa sovintejades de la mort d’infants … i sembla una batalla incruenta que permetem que sigui massa llarga per la nostra falta de determinació i de dignitat.

Arribem a l’hora final: és la batalla de les voluntats i de més coses.
Catalunya per alliberar-nos, Espanya per sotmetre’ns.

Salvador Molins, Conseller de Catalunya Acció, membre de l’UPDIC -Units per a Declarar la Independència Catalana- el partit polític de Jordi Fornas -ex batlle de Gallifa-. Membre de l’ANC i soci de l’ÒMNIUM

NINGÚ SAP EL FUTUR, PERÒ SI ALGÚ POT GARANTIR LES PENSIONS ÉS CATALUNYA.

Jordi Fornas, un nou Discurs per enriquir i donar força “al procés” de Recuperació de la Independència dels Catalans.

Publicat el 21 de gener de 2015

PROGRAMA ELECTORAL D’UPDIC

2014

Serem solidaris amb totes les nacions del món que pateixen opressió per haver estat ocupades o no haver pogut exercir encara el seu dret a l’autodeterminació.”

1/ PROCÉS D’INDEPENDÈNCIA

2/ DECLARACIÓ D’INDEPENDÈNCIA

3/ PROCÉS CONSTITUENT DEL NOU ESTAT

1 – EL PROCÉS D’INDEPENDÈNCIA

UPDIC vol dur a terme la Declaració d’Independència de Catalunya tan aviat com sigui possible.

Ens ratifiquem en què la Declaració d’Independència de Catalunya és la condició indispensable per a qualsevol acord amb altres formacions polítiques, en les condicions que s’expressen tot seguit.

Considerem que això s’ha de fer després de la constitució del nou Parlament Català sorgit de la voluntat popular manifestada a les urnes i la formació del Govern pel President elegit per aquest Parlament. La Declaració s’ha de fer de manera unilateral per part d’una majoria parlamentària de les forces polítiques catalanes

La Declaració s’ha de fer de manera unilateral per part d’una majoria parlamentària de les forces polítiques catalanes, sense necessitat d’acords previs amb les institucions de l’Estat espanyol, els seus polítics i el seu Govern. La Declaració es farà des del Parlament de Catalunya, per ser la seu de la voluntat democràtica del Poble Català, i per descomptat, per la majoria política dels seus representants electes.

Si per motius que siguin, que s’entén que serien de força major, la Declaració d’Independència no es pogués fer en aquest lloc emblemàtic de la voluntat democràtica dels catalans, se n’escolliria un d’alternatiu que permetés la trobada i reunió de tots els càrrecs electes que formen aquesta majoria política. Un cop s’hagi produït l’acte de Declaració de la Independència, es comunicarà a totes les Nacions i Estats del món i als principals organismes internacionals, demanant-los el reconeixement immediat del nou Estat Català i l’ingrés a cadascun d’aquests organismes internacionals, recordant-los que ens empara la legitimitat democràtica i ens acollim a la normativa, tractats, drets i legislació existent en aquesta matèria.

El Govern de la Generalitat prendrà de manera immediata les mesures pertinents per tal què tots els béns i organismes de l’Estat espanyol –hisenda, governació, justícia, infraestructures ferroviàries o de comunicacions, telefonia, aprovisionament elèctric o d’aigua, policia de fronteres o exèrcit– en territori del Principat de Catalunya, passin a estar sota el control del Govern Català o es retirin.

En cas de resistència a l’autoritat catalana (Mossos d’Esquadra) en el propi territori, es procurarà no haver d’aplicar la força i s’optarà per duplicar les funcions d’aquells organismes que s’oposin al nou govern sobirà, mentre no es resolgui la duplicitat de manera negociada. En el cas de què l’Estat espanyol es negui a negociar amb el nou Estat Català, es buscarà la mediació dels organismes internacionals perquè intervinguin en el conflicte.

2 – DECLARACIÓ D’INDEPENDÈNCIA

Declarem que per la voluntat del poble català expressada democràticament a les urnes, Catalunya es constitueix en Estat Independent. Proclamem constituïda la República Catalana, deslligada de qualsevol lligam polític i econòmic de l’Estat que ha tingut sotmesa Catalunya per la força de les armes des de fa més de 300 anys. Anunciem que aquest nou Estat Català es considera hereu del que durant segles va existir i va ser reconegut internacionalment, concretament fins a la total desaparició, amb l’annexió de Catalunya a la corona espanyola borbònica per la força de les armes.

Denunciem aquest acte de guerra, ocupació militar i posterior i reiterada repressió indiscriminada dels nostres ciutadans, dirigents i institucions i ens declarem deslligats de tot compromís anterior i posterior envers aquesta institució monàrquica i l’Estat que llavors i actualment la representa. Denunciem els tractats internacionals que s’han signat per part del Regne d’Espanya, anteriorment de Les Espanyes (i en el seu cas, de la República Espanyola) sense que hagin estat ratificats ni acceptats pel poble català o el seu Govern, quan aquest existia. Reclamem el lloc que per dret ens pertoca entre les Nacions Lliures del Món en igualtat de condicions i drets.

3 – PROCÉS CONSTITUENT DEL NOU ESTAT

UPDIC participarà en el procés constituent consegüent a la Declaració d’Independència proposant la fórmula republicana com a base del nou estat. Declararem Catalunya com Estat democràtic i de dret amb separació de poders: legislatiu, executiu i judicial. Totes les lleis actuals continuaran en plena vigència mentre el Parlament Català no les substitueix-hi o modifiqui. El procés constituent finalitzarà amb un referèndum d’aprovació de la nova Constitució de Catalunya, elaborada pel Parlament Constituent que alhora servirà de ratificació del procés d’independència.

MODEL D’ESTAT:

Proposem el sistema parlamentari de cambra única amb presidència doble, del govern i de la república, a més de la figura del president de la cambra. Proposem que el President de la República sigui escollit per sufragi universal, en comicis separats dels que se celebrin per escollir els representants del Parlament, que al seu torn escolliran el President del Govern i del Parlament.

Proposem que el President de la República tingui funcions de representació, de mediació entre les forces polítiques i de dissolució de la cambra i convocatòria electoral legislativa, mentre que el President del Govern, que es pot continuar denominant de la Generalitat, les tindrà de tipus executiu. Amb això pretenem recuperar el tradicional sistema de contrapoders que de sempre ens ha caracteritzat, substituint l’antiga figura del Comte Rei per la del President de la República.

En uns futurs Països Catalans unificats, proposem la fórmula federal o confederal, on el president ho seria de tots els Països Catalans mentre cada Estat tindria el seu propi President del Govern i del respectiu Parlament.

MODEL DE SOCIETAT:

L’Estat català es regirà per normes similars a les que regeixen a la majoria d’estats democràtics d’Europa i del món amb les particularitats que nosaltres mateixos decidim adoptar per tal de fer-lo més eficient i assegurar el benestar dels ciutadans i l’erradicació de la pobresa.

La llengua catalana serà l’única llengua oficial.

Volem un Estat aconfessional, lleuger de burocràcia i poc intervencionista en l’actuació privada dels ciutadans, que garanteix-hi una sanitat i un ensenyament de qualitat, públics i gratuïts, s’ocupi d’equipar el país de les estructures necessàries, però sense sobrecarregar el territori duplicant-les innecessàriament.

Volem un Estat que no carregui el pes de la recaptació tributària sobre els treballadors i els assalariats. Els autònoms i la petita i mitjana empresa, en gaudir d’una tributació molt lleugera, contribuiran al creixement econòmic i a la desaparició de l’economia submergida.

Les càrregues impositives es distribuiran, de manera justa i equitativa, en funció dels beneficis i proporcionalment a la grandària de les empreses que les han de suportar i en funció de la mida i el volum de negoci, adaptant-se en tot moment a les circumstàncies canviants de l’economia.

Proposem un sistema, que anomenem lliberal positiu, afavoridor de la iniciativa privada dels ciutadans, compromès amb la millora de la qualitat de vida de tota la societat, protector dels més vulnerables i desfavorits, amb reciprocitat concreta de l’ajuda rebuda, que permeti llibertat d’acció als emprenedors, garanteix-hi els drets dels treballadors i respecti el medi ambient.

L’Estat s’ocuparà, a més de la sanitat i de l’educació, de les infraestructures, de promoure les energies netes i renovables (que representen estalvi i contribució a la millora medi ambiental) i invertirà en desenvolupament, investigació i cultura.

Proposem unes forces armades professionals i de mida raonable, que s’ocupin de la vigilància de costes i del control de l’espai aeri, adaptades al terreny en tasques defensives, ben instruïdes, i equipades amb els mitjans necessaris. En casos de catàstrofes naturals, també tindran funcions socials per complementar el seu servei al país.  L’actual cos dels Mossos d’Esquadra veurà ampliades les seves funcions per tal de cobrir tots els camps que corresponen a un cos integral de policia.

Considerem que l’Estat ha d’ajudar els emprenedors a exportar els seus productes i als pagesos i ramaders a gaudir de més facilitats per tal de tenir un comerç de productes de la terra de qualitat i de proximitat. Creiem que cal potenciar els municipis, perquè a més de poder fer les funcions que els correspon, es facin plans per la recuperació dels monuments històrics i per mantenir el país net i endreçat, mesures que afavoreixen el turisme, important font de riquesa addicional.

Cal potenciar la figura del Síndic de Greuges, fent que les seves decisions siguin vinculants i només es puguin recórrer judicialment. L’Oficina Anticorrupció haurà d’estar dotada dels mitjans necessaris per tenir plena capacitat operativa.

Volem que l’Estat es posicioni enfront d’especulacions de tota mena, siguin bancàries, urbanístiques, energètiques o d’altre mena, impedint els abusos que es pugui intentar perpetrar, sempre en benefici de la majoria dels ciutadans.

MODEL DE POLÍTICA INTERNACIONAL:

UPDIC considera que no és imprescindible pertànyer a la Unió Europea i és suficient la pertinença a l’Associació Europea de Lliure Comerç (EFTA) de la que ja en són membres Noruega, Suïssa, Islàndia i Liechtenstein. Això ens serà concedit (prèvia petició) perquè ja formem part d’aquest espai europeu en l’actualitat i hem adquirit aquest dret. Fent ús del nostre dret a triar la moneda, es continuarà amb l’euro, almenys de moment.

Amb posterioritat, s’haurà de decidir en un referèndum, si volem ser a la Unió Europea, un cop s’hagin analitzat en profunditat els avantatges i els inconvenients. El mateix pel que fa a pertànyer a l’OTAN o qualsevol altra organització de defensa militar. Serem solidaris amb totes les nacions del món que pateixen opressió per haver estat ocupades o no haver pogut exercir encara el seu dret a l’autodeterminació.

Estendrem una xarxa de consolats amb ambaixadors a tots els països del món, per tal de facilitar els intercanvis comercials i personals, participar en programes d’ajuda allà on sigui necessari, i donar suport als nostres compatriotes instal·lats o de trànsit en aquests països. Potenciarem els Casals Catalans allà on siguin.

Catalunya, novembre del 2014

 

Anar al grup UPDIC de facebook: https://www.facebook.com/groups/307871362703415/