Humiliar. La polèmica dels llaços grocs no és una batalla simbòlica, com pretenen fer creure alguns, sinó una batalla per la sobirania i per les llibertats bàsiques. La decisió del president Quim Torra de mantenir el llaç groc al balcó del Palau de la Generalitat és un acte de sobirania institucional i va contra aquells que volen retallar la llibertat d’expressió. En el fons, l’estat espanyol i els qui el serveixen volen demostrar que el president Torra no mana ni tan sols sobre el balcó del Palau que acull la presidència del país. Pretenen humiliar les institucions catalanes, demostrar que l’autogovern no serveix de res i que aquí qui mana és l’estat. En el fons, donen la raó a l’independentisme.

Els qui demanen de retirar els llaços ho fan perquè hi veuen reflectida la seva misèria moral i política. Els llaços grocs són el mirall que els recorda que han enviat gent innocent a la presó, són el símbol de la manca de democràcia que ells mateixos volen liquidar. Però no s’adonen que així reconeixen el caràcter polític dels presos que el llaç representa. Els qui posen llaços ho fan de dia i sense amagar-se’n. Els qui els lleven, ho fan de nit i encaputxats, però se senten impunes perquè saben que tenen el poder de l’estat al darrere, amb la seva policia i els seus jutges. La Junta Electoral espanyola no és una institució neutral, sinó parcial, com demostra la composició que té, plena de jutges del Suprem. Per això el govern ha optat per posar la decisió en mans del Síndic de Greuges, Rafael Ribó.

No cal insistir que el llaç groc no és un símbol partidista, sinó transversal, de denúncia d’una clara violació dels drets humans: l’empresonament o l’exili dels dirigents independentistes per haver fet un referèndum. No té res a veure amb les eleccions. Les eleccions són una excusa per a fer neteja, per a censurar la lliure expressió de les institucions i de la gent que demana la llibertat dels presos. Els qui demanen de retirar llaços també demanen que s’apliqui el 155 o s’il·legalitzin partits independentistes. És una batalla per la democràcia.

La decisió del president Quim Torra de no retirar el llaç groc li pot comportar conseqüències judicials. El president obeeix el mandat de la majoria del Parlament de Catalunya i acatarà allò que digui el Síndic de Greuges. El poden multar, fins i tot inhabilitar, però només servirà per a fer més gros l’escàndol. Un altre president de la Generalitat encausat per la justícia espanyola, després de Mas i Puigdemont? No s’ho poden permetre. L’estat espanyol serà més hàbil. Probablement la Junta Electoral ordenarà que siguin els Mossos d’Esquadra que retirin els llaços i així obligaran la policia catalana a anar contra el seu govern, a humiliar-se novament. Cercaran l’enfrontament, el desprestigi del cos, una vegada més. Mentrestant, la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, que és qui ha fet la proposta, es fregarà les mans. I després demanarà el vot pel PSC per a aturar el feixisme. Si no fos tan greu, faria riure.

(L’última de Pere Martí, Vilaweb)