Mandat 1-O: Edificar la República Catalana Independent

2.044.038 VOTANTS, EL 90% A FAVOR DEL REFERÈNDUM D'AUTODETERMINACIÓ DE CATALUNYA ( 1r octubre 2017 ). Objectius: Completar la DUI, assegurar la Llengua, institucionalitzar la República i el territori.

18 de desembre de 2020
0 comentaris

PERDREM LA TERRA? Catalans no perdem la llengua! El 14-F votem 2,5 milons de vots lleials al 1r oct per la DUI i per la Llengua.

LLENGUA:  GRAN PACTE DE TOTS per assegurar-ne el present i el futur.

Dos dels comentaris a l’Editorial de Vilaweb d’ahir:
https://www.vilaweb.cat/noticies/els-catalans-no-seriem-res-sense-la-llengua/

Comentari de Salvador Molins, de Berga:

Molts dies, comparteixo les vostres opinions, editorial i comentaris. Avui especialment el del Sr. Blesa. Per fer-ho ben curt només afegeixo tres coses.

La primera: veig amb molta preocupació la proliferació arreu, àdhuc a Vilaweb, d’anuncis en castellà, un de sol per a mi ja seria massa. És com si apartéssim la llengua del comerç o de la ciència, per exemple. Ens esteu fent empassar la llengua que colonitza la nostra. No ho podem acceptar, no puc normalitzar-ho i Vilaweb tampoc hauria de fer-ho.

Segon, llegint Partal i altres de vosaltres que sou del sud de la nació aprenc i amplio el coneixement de totes les varietats dialectals, avui mateix, per exemple, nuc=nus, nugar=nuar, gràcies a tots vosaltres; confesso que ho sospitava però no ho he trobat fins que no he anat al diccionari Moll, català – valencià – balear.

I tercer, de tota la bullidera en defensa de la permanència de la nostra llengua que s’està destapant i que Vilaweb hi fa costat amb gran responsabilitat i estima, la hem de saber aprofitar conduint-la vers un gran pacte massiu de poble, tota la Nació, primer de tots i de tothom els convençuts de la Llengua, parlants, professionals, polítics, sense esperar de moment els indecisos, començar de pressa, sistemàticament, metòdicament, per assegurar-ne el present i el futur. Els humans en tot esperem massa fins estar massa apurats, fins al límit que ja pràcticament no hi ha marxa enrere, si badem perdrem la terra, no perdem, doncs, la Llengua perquè aleshores els catalans ho perdrem tot. Partal, Laura Borràs, Junqueras, Puigdemont, Sergi Sol, Pere Aragonès, Albert Botran, Dolors Sabater, Toni Castellà, … qui s’hi apunta?

————————

Comentari de Josep Blesa:

unyetes.

ESTUDI D’ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP

18.12.2020  |  00:23

Aquest matí a la visita d’una a Piles (La Safor): el constructor, catalanoparlant, l’immigrant español, monolingüe castellà però catalanoparlant passiu, un altre castellà l’immigrant però també catalanoparlant,passiu i finalment l’immigrant africà també catalanoparlant.

Potser tinc sort, no sé si és per la meua presència que convida.

Servidor castellanoparlant vaig descobrir a 18 anys que les coses que em passen en català mai les haguera viscut. Així com l’atractiu inherent avantguardista que vehicula aquesta cultura amb el seu idioma.

De menut, a la Ciutat de València, semblava que gairebé no n’hi havia, de catalanoparlants.

En aprendre’n vaig descobrir una revelació….que si et mantens ferms, però sense superioritat moral, la gent acaba parlant-lo comòdament. I que a primera vista sembla que quasibé ningú no en parla. Tanmateix, sí que hi és. I a manta. S’hi tracta d’ajudar a rompre aqueix “teló d’acer” psicològic que ens han creat des de l’estat ocupant i colonitzador mitjançant mecanismes d’adoctrinament que tothom sabem. Mecanismes de poder. Mecanismes que amb internet hem desllavassats. En convertir-nos cadascun de nosaltres en creadors d’emissions i missatges.

No més cal fer-los confiar en sí mateixos. Hi ha una “barrera psicològica fotuda….però que depén de nosaltres també. Crec que na Junyent ha explicat un parell de vegades aquest concepte.

No entenc eixe pessimisme principatí, si em dispenseu la idea que abocaré. Si el sionisme fou capaç de rescatar un idioma mort com el jueu i posar-lo de nou en circulació dintre dels cervells dels actuals israelians; què no farem nosaltres que encara és un idioma viu i amb una fortalesa impressionant. I vehiculador dels missatges més contemporanis.

Però per això cal desacomplexar-se i engrandir-lo.

I una idea que té certa potència entre nosaltres. Si totes les llengües tenen un procés d’aprimament i esquifitesa cap a llurs estàndars en el nostre cas, sembla, que hi ha el procés contrari, d’eixamplament a conèixer tots els entrevitricolls dialectals per ésser d’una grandària que ens ho podem permetre.

Molt poca gent de l’anglès pot conèixer la riquesa dialectal i variants, en alemany ja sabem que els hamburgesos no s’entenen amb el bavaresos, ni austríacs. Per això cal parar l’orella i anar barrejant modismes locals i elevar-los a l’status normal d’estàndard.

Parafrasejant N’Antonio de Nebrija:

“Sempre  L’IDIOMA CATALÀ COMPLET serà company de les nostres 3 Repúbliques nugades per l’afany de ser en llibertat”

Josep Blesa (València)

——————————————-

PS: LLENGUA:  GRAN PACTE DE TOTS per assegurar-ne el present i el futur del Català.

PS2: PERDREM LA TERRA? Catalans no perdem la llengua! El 14-F votem 2,5 milons de vots lleials al 1r oct per la DUI i per la Llengua.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!