Ni Blanc ni Negre

Reflexions a duo d'Empar i Marco

25 d'agost de 2017
0 comentaris

El futur ja està ací, estàs preparat?

Fa uns dies llegia una notícia que digues que els espanyols soms els més preocupats pel canvi climàtic. L’article deia que quasi el 90% dels espanyols pensa que el escalfament global és un dels majors problemes actuals (per amunt del terrorisme yihadista) –ver enllaç-.

És possible que els últims esdeveniments de Barcelona hagen canviat momentàniament la percepció, però el corrent de fons està ací, els ciutadans estem preocupats pel que estem fem amb el nostre planeta.

I és que tots els experts consideren que estem molt prop dels límits de càrrega segurs del planeta (en alguns dels aspectes els hem sobrepassat moltisim com es veu en el gràfic d’a dalt). Concretament ja s’han sobrepassat tres límits en el planeta: el de la pèrdua de biodiversitat, el del canvi climàtic i el de la contaminació. Aquest vol dir que, en cadascun d’aquests processos, ja no és possible assegurar la “estabilitat” de la Terra, i augura efectes, alguns ja visibles, en el benestar mundial i en la nostra demanda d’aliments, aigua i energia.

El nostre sistema polític majoritari actual, el capitalisme, s’ha demostrat incapaç de gestionar de manera mínimament acceptable la nostra relació amb el planeta. És precisament el principal axioma del capitalisme (la maximització del benefici econòmic o monetari) el que ho fa totalment incompatible amb la continuïtat de la vida com la coneixem en el planeta. Hem de començar a plantejar-nos nous enfocaments globals que donen solució als desafiaments que el sistema capitalista no pot resoldre.

L’enfocament més ajustat a les necessitats, tant de la població com del medi ambient, és el de l’ecologia política, que proposa abordar els problemes ambientals com a soci-ambientals, que propugna que per a una existència sostenible en el planeta són necessaris canvis radicals en la nostra relació amb el món natural i les nostres formes de vida. L’ecologia política planteja la necessitat de canviar el model desenvolupista basat en el creixement il·limitat (impossible en un món finit). I tot açò es pot aconseguir millorant la qualitat de vida de les persones i preservant el nostre medi ambient per a les generacions futures.

En pròxims post desenvoluparé algunes de les meues idees per a aconseguir aquests canvis. Concretament parlaré de models de ciutat sostenible, relació ciutat-entorn rural, mobilitat, energia, participació ciutadana, i algun tema més que vaja investigant i desenvolupant.

Jose M. Marco – Militante de Verds Equo – Compromís


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.