Josep Maria Sàez és, de ben segur, un dels regidors de cultura més joves dels Països Catalans. Natural de Miravet (Ribera d’Ebre), va sortir elegit en les darreres eleccions dintre de la candidatura que presentava ERC, que va aconseguir a la població uns resultats extraordinaris (6 dels 7 regidors). El seu pare ja havia estat un activista cultural de primer ordre durant els anys 1980, la feina del qual ha estat molt reconeguda arreu de la comarca de la Ribera d’Ebre. Vaig conèixer Josep M. Sàez a partir de la meua presentació d’una beca que atorgava el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE), per estudiar l’obra del poeta miravetà Roc Llop i Convalia (Miravet 1908-París 1991). Es va posar en contacte amb mi d’immediat, perquè estava interessat en aquest important literat del seu poble, la qual cosa dignifica òbviament un regidor de cultura. Plegats vàrem visitar l’Arxiu Històric de Tarragona i vàrem idear l’organització d’un centenari del naixement del poeta per al 2008, amb el suport del CERE, l’Institut Ramon Muntaner i l’Ajuntament de Miravet. El primer èxit era que teníem a casa el llegat literari de Roc Llop, a partir d’aquí havíem de fer un estudi acurat de la seua obra literària (guanyador dels Jocs Florals de París de 1965 i d’Amsterdam de 1974), del seu paper com a pedagog, i de la seua faceta política (militant de la CNT durant tota la seua vida). Vàrem mostrar una gran confiança l’un amb l’altre, de la qual va sortir l’assaig "Roc Llop i Convalia, l’exili d’un poeta miravetà", que va ser guardonat amb el XIII premi d’assaig Artur Bladé i Desumvila el passat 17 de novembre a Benissanet. Durant els parlaments adients, en Josep Maria Sàez va tenir un emotiu record pel seu pare, que va guanyar el premi l’any 1991 amb una obra sobre la terrissa miravetana.
Actualment Josep M. Sàez treballa com a adjunt del flixanco Xavier Vega als Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Tortosa. Es mostra molt il·lusionat amb tota mena d’activitats culturals i és un membre actiu de diverses entitats culturals de la Ribera d’Ebre. Té bones perspectives polítiques al davant, als 23 anys ha realitzat una gran feina i té molt a dir en un futur. De ben segur que l’any que ve amb el centenari de Roc llop podrem fer una tasca important de reconeixement de l’autor i haurem de treballar colze a colze per la seua difusió. A mi, m’encanta col·laborar amb persones de diferents poblacions que tinguin molt clar a quin país pertanyen i què volen culturalment per a la nostra terra. Tot i que ens coneixem des de fa relativament poc, crec que hem creat els ponts de col·laboració adequats i, a més, ben prompte hem tingut un gran èxit a compartir, la qual cosa no oblidarem mai.
Ja li vaig dedicar un apartat de la secció "Companys de lletres", quan tot just havíem endegat la nostra relació literària. Ara tenim al davant la perspectiva d’un altre centenari, que ajudi a dignificar els autors ebrencs i catalans de l’exili. Enguany hem realitzat una notable feina amb Joan Cid i Mulet i Artur Bladé, l’any que ve li toca el torn al gran poeta de Miravet (una fita Catalunya i la llibertat del món), i a nivell institucional al gran mite literari de les nostres lletres, Mercè Rodoreda.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!