Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

12 d'agost de 2022
0 comentaris

Petjades per la Palmavera (2)

La celebració de «La nit dels poetes» (La notte dei poeti) la recordarem durant molt de temps, ja que va ser molt emocionant i va superar les nostres expectatives. Era el primer cop que tenia l’oportunitat de realitzar una intervenció pública a l’Alguer. Fins ara, cada estiu havia celebrat moltes reunions privades amb importants membres de la cultura algueresa, havíem bastit bones amistats, però no havia tingut la possibilitat de participar en actes públics.
Va tindre lloc a Villa Edera, la casa d’estiu de l’editora italiana Neira di Giovanni, una literata italiana amb una llarga trajectòria Llicenciada en lletres amb un doctorat en literatura italiana contemporània ala universitat de Càller, és l’organitzadora del prei nacional Alghero donna di letteratura e Giornalismo. Durant la seua carrera com a crítica literària ha rebut nombrosos premis, entre els qual destaca el Premio ritirato a Roma assignat pel Ministero dei Beni Culturali per il libro Ilaria del Carretto, la donna del Guinigi (Maria Pacini Fazzi, Lucca). Ha estat autora de quasi 40 volums d’assagística i crítica literària, i és considerada una experta de l’obra de Grazia Deledda, premi Nobel, a la qual ha dedicat 13 treballs. També ha estudiat autores nostrades com la Mercè Rodoreda. Des del 2013 és la directora editorial de la revista telemàtica PortaleLetterario.net, una plataforma completament dedicada a la critica literària.
Vam tindre una llarga conversa amb ella, durant la qual em va fer saber que estava molt contenta que un autor català fos present a la Nit poètica. Vaig recitar el meu poema «El vot al cor», que vaig escriure arran dels fets de l’1 d’octubre de 2017 i publicar a Versos contra la violència. Posteriorment, vaig recitar les Corrandes d’exili, de Joan Oliver «Pere Quart», el poema que més cops he recitat, la darrera vegada just al passar la ratlla de l’expatriació davant dels alumnes de 4t d’ESO de l’institut.


Durant el mes d’agost organitza setmanalment una vetllada musical i poètica al jardí del seu xalet, envoltat de belles plantes i flors. En el cas d’enguany es va commemorar molt especialment el 50è aniversari d’activitat musical d’Antonello Colledanchise. A la vegada, l’amic Antonello va presentar el seu darrer poemari De amor encara. Va tindre una actuació musical molt lluïda, acompanyat per dos músics que també coneixem Rafaelle Podda, de Càller, i Susanna Carboni, de Sàsser.

Encara està en la nostra remembrança la seua participació al dia internacional de la llengua materna de 2020 a Campredó, la qual vàrem dedicar al català-alguerès. Va ser extraordinària i va entusiasmar el públic assistent, així com el mateix va ocórrer el dia següent amb la seua actuació a Ginestar.
Durant la vetllada an haver-hi moltes recitacions, algunes en alguerès. Em va interessar en particular la recitació d’una dona aficionada al món poètic, Rosanna Fadda, amb la qual vam poder txatxarar durant una estona llarga quan va posar-se el punt i final. Ens va fer cinc cèntims de la seua passió per l’alguerès, i de la manera com es parlava en èpoques llunyanes..
Vam trobar-nos l’amic Antoni Canu i el seu fill Miquel, just la vespre del gran dia que compartiríem plegats. Els anys no passen en va, ja està «atropelladet» com es diu popularment.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!