Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

24 d'octubre de 2019
0 comentaris

Paraules ebrenques (11)

foto de Emigdi Subirats.

61 Carro: Vehicle tirat per animal, amb dos rodes, dos barres i una caixa per al transport. Tot està construït amb fusta de carrasca, excepte els taulells que són de figuera per evitar que s’asclen.

foto de Emigdi Subirats.

62 Barat a : dins de l’àmbit del català popular, hi ha una expressió molt habitual que és barat a (o barata) i aquesta expressió és sinònima de ço que diuen. a l’estàndard “a canvi de”. Hom fa servir, col·loquialment baratar amb el significat de bescanviar. Per exemple, a canvi del seu ajut, li va demanar més poder; hi va participar a canvi que el convidaren. Un ebrenc veterà diria barat al seu ajut, li va demanar més poder; hi va participar barat que el convidaren. No sempre barat a diners, però també es pot usar en aquest sentit.

Resultado de imagen de sisquera

63. Sisquera: és una expressió molt usada per les persones grans, que té significats diversos. Evidentment, és un castellanismes que prové del “Y tan siquiera”, que agafa entonació de tant de bo. Que no plogui, sisquera! Sisquera, vingui a veure’ns prompte! L’expressió ha donat nom a un vi de la Terra Alta.

Resultado de imagen de rella de l'arada

64. Rella: Paraula que prové del llatí REGULA ‘bastó de ferro pla’, peça antiga de ferro tallant per un cap i un mànec per l’altre, pel qual se subjecta al dental de la xaruga i serveix per a penetrar dins del terra i obrir els solcs. Normalment el llaurador realitzava tres o quatre llaurades a l’any; la primera llaurada rebia el nom del primer rall o rompre el sòl.
Resultado de imagen de les faldetes de les dones
65. Faldetes.Les faldetes: típica vestimenta de la dona pagesa durant dècades. S’usaven molt especialment per a les tasques agrícoles de secà, per plegar olives i garrofes. Era una faldilla llarga fins als peus, de colors gris o negre, amb moltes butxaques en les quals es podien posar molts d’aparells útils.
Resultado de imagen de destral
66. Destral, Eina de tall formada per una fulla acerada amb un mànec de fusta, en angle recte, en el mateix pla de la fulla, per tallar troncs.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!